Moa Brunnberg, biträdande förlagschef på Rabén & Sjögren och B Wahlströms och Patrik Hadenius, Norstedts förlagschef som även blir förlagschef för de båda barnboksförlagen. Foto: Elvira Glänte.

Hadenius fortsätter som förlagschef på B. Wahlströms och Rabén & Sjögren

Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på linkedin
Dela på email

Patrik Hadenius blir permanent förlagschef för två anrika barnboksförlag samtidigt som han får två biträdande förlagschefer: Moa Brunnberg (Rabén & Sjögren och B. Wahlströms) och Cecilia Kerstell (Norstedts).

Patrik Hadenius har under våren varit tillförordnad förlagschef för Rabén & Sjögren och B. Wahlströms efter att Ann Sköld gick i pension i mars.


ANNONS


– Det var både roligt och lärorikt. Nu får jag möjlighet att fortsätta det och tillsammans med Moa, Cecilia och alla andra suveräna medarbetare underlätta samarbetet mellan förlagen och bättre utnyttja sådant som vi kan lära av varandra inom förlagsgruppen, säger Patrik Hadenius, ny förlagschef på Rabén & Sjögren, i ett pressmeddelande.

Moa Brunnberg blir alltså biträdande förlagschef på Rabén & Sjögren och B. Wahlströms när Norstedts Förlagsgrupp strukturerar om ledningen i sitt barnboksförlag. Norstedts förlagschef Patrik Hadenius kommer samtidigt att bli förlagschef för alla förlagsdelar som ingår i Norstedts Förlagsgrupp.

Moa Brunnberg kommer även fortsättningsvis ha det publicistiska ansvaret för förlagens bilderboksutgivning. Cecilia Knutsson blir litterär chef och ansvarar för förvärv och utveckling av utgivningen. Hon är även fortsatt ansvarig för textböcker.

Moa Brunnberg har arbetat på Rabén & Sjögren sedan 2009. Hon har tidigare arbetat på Eriksson & Lindgren, LeanderMalmsten och på Bokus. Hon är förläggare för bland annat Jujja Wieslander och Emma Adbåge och har de senaste åren varit publicistisk chef för bilderböcker.

ANNONS

– Det känns spännande och hedrande att få fortsätta arbetet på Rabén & Sjögren och B. Wahlströms. Att tillsammans med författare, illustratörer och kollegor skapa böcker för små och stora läsare, idag och imorgon, säger Moa Brunnberg, biträdande förlagschef på Rabén & Sjögren och B. Wahlströms.

Omorganisationen innebär att Patrik Hadenius kommer att arbeta med både Rabén & Sjögren, B. Wahlströms och Norstedts. För att ytterligare stärka det publicistiska arbetet på Norstedts blir Cecilia Kerstell biträdande förlagschef medan Håkan Bravinger fortsätter som litterär chef för Norstedts.

– Vi får en dubbel förstärkning och ytterligare fokus på vår bokutgivning. Moa har en gedigen erfarenhet och ett mycket gott öga för barnlitteratur och nya talanger, och Patrik ett genuint intresse för läsning och branschfrågor, säger Eva Gedin, vd på Norstedts Förlagsgrupp.

Sölve Dahlgren

Sölve Dahlgren

Sölve Dahlgren är journalist sedan 30 år tillbaka och författare till mer än tio böcker. VD och chefredaktör för Boktugg.

solve@boktugg.se

❤️ Tack för att du läste ända hit. Hoppas att läsupplevelsen var bra. Som du märkte slapp du betalvägg. Mycket tack vare läsare som väljer att stödja oss ekonomiskt genom donationer:

(Om du redan är Supporter – tack!)

❤️ Tack för att du läste ända hit. Hoppas att läsupplevelsen var bra. Som du märkte slapp du betalvägg. Mycket tack vare läsare som väljer att stödja oss ekonomiskt genom donationer:

(Om du redan är Supporter – tack!)

Lär dig bokbranschen på 5 minuter

Få vårt nyhetsbrev, måndag och fredag. Håll dig uppdaterad om trender och nyheter. Och få lite boktips. Gör som över 8000 andra.

📅 Utgivningar idag: Drygt fyrtio nya titlar idag, bland annat ett gäng jultidningsalbum som Hälge album 31 : Varning för vargavinter av Lars Mortimer, Fotbollsstjärnor 2023 och Knasen julalbum : givakt i backen!. På tal om tidning så bröt Offside ny mark när de startade. I boken Klenoder: Våra bästa texter ur Offside av Anders Bengtsson och Johan Orrenius samlas några klassiska fotbollsreportage. Barnboken Små människor, stora drömmar. David Bowie av Maria Isabel Sánchez Vegara attraherar förmodligen föräldrarna (eller far- och morföräldrarna) lika mycket som barnen.

🎂 Födelsedagar: Idag har flera stora författare födelsedag. Frans G. Bengtsson (1894–1954) som bland annat skrev Röde Orm (gavs ut i lättläst form för några år sedan). Ester Ringnér-Lundgren (1907–1993) skrev en mängd barn- och ungdomsböcker (även under pseudonymerna Merri Vik och Kaj Ringnér), som serien om Lotta och böckerna om trollen Kvirre och Hoppsan. Anne Rice (1941–2021) är mest känd för En vampyrs bekännelse som ingår i serien Vampyrkrönikan.

👨‍🍳 Den 4 oktober är Kanelbullens dag, kanske den temadag som firas allra mest i Sverige? Har du ätit en kanelbulle idag? Boktips: Inte bara bullar : 100 klassiska bakverk och kakor från förr av Jan Hedh, Lindas lättbakade favoriter : Kakor, bullar och matbröd av Linda Andersson, Bullar, bröd & brunch av Camilla Hamid och Bröd, bullar & kakor : Bagarmästarens bästa recept av Johan Sörberg.🎖️ Nobelpris Författare finns i alla Nobelpriskategorier. 2022 års Nobelpris i fysiologi eller medicin går till den svenske evolutionsgenetikern och biologen Svante Pääbo, ”för hans upptäckter rörande utdöda homininers arvsmassa och människans evolution”. Pääbo har skrivit boken Neandertalmänniskan om sin kartläggning av neandertalmänniskans arvsmassa och jakten på urgammalt DNA.

👩‍🏫 Läromedelsaffär. Studentlitteratur köper Bonnierförlagen Lära, ett läromedelsförlag som i augusti såldes tillsammans med Clio till Egmontägda Lindhardt og Ringhof Uddanelse. Därmed stärks Studentlitteraturs position på skolmarknaden ytterligare.


Uppdateras under dagen …