Eva Gedin: Ett av de mest attraktiva förlagsjobben i Sverige

Förlagschefen på Rabén & Sjögren och B Wahlströms, Ann Sköld, går i pension i mars. Patrik Hadenius (förlagschef på Norstedts) blir tillförordnad förlagschef i väntan på en ersättare. Rekryteringen startar nu till vad Eva Gedin, VD, kallar "ett av de mest attraktiva förlagsjobben i Sverige".

Förlagschefen på Rabén & Sjögren och B Wahlströms, Ann Sköld, går i pension i mars. Patrik Hadenius (förlagschef på Norstedts) blir tillförordnad förlagschef i väntan på en ersättare. Rekryteringen startar nu till vad Eva Gedin, VD, kallar ”ett av de mest attraktiva förlagsjobben i Sverige”.

”Efter tolv år som förlagschef på Rabén & Sjögren slutar Ann Sköld i mars för att gå i pension. Tillförordnad förlagschef blir Patrik Hadenius, som kommer leda arbetet på Rabén & Sjögren och B Wahlströms tills dess rekryteringen av en ersättare är klar. Hadenius fortsätter som förlagschef på Norstedts”, skrev Norstedts förlagsgrupp i en kort information till media igår.

– Det är inte ofta ett jobb som förlagschef på ett anrikt förlag blir ledigt. I det här fallet ett av Sveriges största barnboksförlag, säger Eva Gedin till Boktugg.

Om Rabén & Sjögren tillsammans med B Wahlströms är större än Bonnier Carlsen om man räknar försäljningsvolymer och utgivningslista är svårt att reda ut. Men de två konkurrerar ständigt på topplistorna och numera även om attraktiva författare.

– Rabén har ett enormt starkt år bakom sig med en stabil fördelning mellan starka nyheter och backlist, säger Eva Gedin och kommer in på vad den avgående förlagschefen lyckats med under sina tolv år.

Ann Sköld klev in på ett fint, men även traditionellt barnboksförlag och har lyckats modernisera det, menar Gedin.

Hon har lyckats både med att förvalta de stora rättigheterna och författarskap som finns (Astrid Lindgren, Gunilla Bergström, Jujja Wieslander, Lennart Hellsing med flera) och dessutom har det tillkommit nya svenska författare som Sara Bergmark Elfgren och Mats Strandberg med den storsäljande Engelsforstrilogin (som sedan följts av framgångsrika soloprojekt). Och Jenny Jägerfeld och flera andra. På senare år finns dessutom nya succéer som Handbok för superhjältar, Sommarskuggan och det senaste tillskottet IJustWantToBeCool.

– Sen jag blev VD har jag fått upp ögonen för hur enormt skickliga gänget på Rabén är på att ompaketera och vidareutveckla de här rättigheterna. Det är imponerande.

Det är med andra ord en viktig rekrytering. Patrik Hadenius är tillförordnad under en period.

– Den här rekryteringen måste få ta tid. Patrik är väl profilerad inom läsning och är entusiastisk inför uppdraget så det blir en lyckosam lösning.

Söker ni en annan profil på förlagschefen än den som gällde när Ann rekryterades för tolv år sedan, med tanke på hur branschen förändrats?
– En bra fråga. Jag tror att en förlagschef behöver ha en viss blick för den digitala utvecklingen. Det är en angelägenhet för oss alla, det finns många spännande utmaningar och möjligheter. Men det måste vara en person som är en stark företrädare för barn- och ungdomsboken. Det handlar också om att vara en del av strategin för förlagsgruppens utveckling, säger Eva Gedin och tillägger:

– Jag tror det behövs ett genuint intresse för våra starka varumärken, de är hela universum av karaktärer. Vi behöver se hur och var vi når målgrupper, det handlar om både föräldrar och barn.

Hon vidareutvecklar kring egenskaper hon gärna ser även hos en ny förlagschef.

– Anns styrka har varit att ge förläggarna trygghet och frihet att hitta och våga satsa på författare och idéer. Hon har stimulerat till nyfikenhet. Redaktionen på Rabén och B Wahlströms gör ett fantastiskt jobb. Den miljön vill vi behålla.

Idag har Rabén & Sjögren tillsammans med B Wahlströms drygt 20 medarbetare och totalt i Norstedts förlagsgrupp jobbar ca 100 personer. Eva Gedin uttrycker det som att ”vi är lagom stora”.

De utmaningar som hon och en ny förlagschef behöver jobba med är inte bara ljudbokens ersättningsnivåer – en debatt som lär fortsätta under 2022 – utan även orosmomentet med tryck- och papperspriser. För pappersboken förblir en ryggrad i barnboksutgivningen.

– Det gäller att hålla fokus på hur produktionsmetoder utvecklas. Vi jobbar mer med digitaltryck idag exempelvis. Mest problematiskt för oss just nu är leveransproblemen, vi måste kunna leverera böcker snabbt till våra återförsäljare vid tilltryck. När det gäller prisökningar på papper, tryck och frakter så är det kanske så att böcker måste bli lite dyrare, säger Eva Gedin.

Blir det platsannons eller head hunting?
– Vi kommer nog inte att göra en platsannons utan snarare anlita en rekryteringsfirma och givetvis höra oss för både i och utanför branschen i jakt på rätt person, säger Eva Gedin.

99 % av Boktugg är gratis att läsa. Regelbunden läsare?  Prenumerera!

Sölve Dahlgren

Sölve Dahlgren

Sölve Dahlgren är journalist sedan 30 år tillbaka och författare till mer än tio böcker. VD och chefredaktör för Boktugg.

solve@boktugg.se

Gör som ...

… och alla våra andra sponsorer som stöttar oss ekonomiskt. Vill ditt företag bli sponsor? Kontakta sales@boktugg.se för mer information. Privatpersoner och mindre företag som vill bidra swishar valfritt belopp till 123-483 18 71 (klicka här för QR-kod) eller med andra betalmedel.

SPONSRAT INNEHÅLL

SPONSRAT INNEHÅLL