Författaren Maria Turtschaninoff. Foto: Veikko Somerpuro

Maria Turtschaninoff söker förstå mänsklighetens distansering till naturen i sin nya roman

Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på linkedin
Dela på email

I episodromanen Arvejord skriver Maria Turtschaninoff om livet i en österbottnisk by och utforskar relationen mellan människan och naturen.

Maria Turtschaninoff är uppvuxen i Helsingfors och debuterade som författare år 2006. Sedan dess har hon främst skrivit fantasy för unga läsare, bland annat serien om Röda klostret som består av böckerna Maresi – Krönikor från Röda klostret, Naondel och Breven från Maresi.


ANNONS


I början av augusti 2022 släpptes hennes senaste roman, Arvejord, fyra år efter att hennes förra bok kom ut. Hon berättar för Boktugg att hon under de senaste åren även har skrivit en familjepjäs, Månskensprinsen, som skulle sättas upp på Wasa Teater i mars 2020 men ställdes in på grund av pandemin. Nu sätts pjäsen upp på en amatörteaterscen i Marias hemstad Raseborg under vintern 2023. Hon har även arbetat med ett barnboksprojekt med planerad utgivning i Finland och Sverige våren 2024. 

– Arvejord har jag jobbat med i ungefär tre år, säger Maria. Skrivprocessen har varit helt annorlunda än med mina tidigare romaner, bland annat för att jag fått göra en hel massa research! Jag har läst oerhört mycket om finländsk och österbottnisk historia, om finländarnas förhållande till natur och skog, jag har läst så kallade nature writing-böcker, bekantat mig med fotoböcker från finländsk skog och mycket mycket mer. Det har varit både spännande och roligt! Jag har alltid varit historieintresserad, och det kändes som en lyx att jag fick ägna arbetstid åt att lära mig en massa nytt.

Boken beskrivs av förlaget som Marias första roman för vuxna läsare, men hon säger att hon egentligen aldrig har skrivit sina fantasyromaner med en ung publik i tankarna, och på samma sätt har hon inte heller skrivit sin nya roman med en vuxen publik för ögonen. 

– Vid något skede konstaterade jag att nej, det här är knappast en ungdomsbok – och fortsatte skriva. Orsaken till att jag insåg det var att ungdomsböcker ska handla om en ung person, och Arvejord är en episodroman som handlar om en mängd olika människor, unga som gamla. Det finns också knappt någon fantasy i romanen (men alldeles lite har smugit sig in!).

ANNONS

Arvejord utforskar människans relation till plats och natur, och naturens relation till oss. Romanen spänner över 400 år, och Maria berättar att det var mycket intressant att utforska hur och varför finländarnas relation till skogen och vildmarken förändrats under århundradena. I Arvejord är platsen evig och det är vi människor som är som trollsländor – här en dag, borta nästa. 

– Romanen är ett försök att förstå varför vi befinner oss där vi gör idag, med klimatkatastrofen och en distansering från naturen som är unik i mänsklighetens historia, säger Maria.

– För mig personligen är skogen en mycket viktig plats, som liksom för många nordbor fyller mitt behov av andlighet. Det är till skogen jag går då jag behöver stilla mig, då jag vill uppleva något större än mig själv, då jag behöver hela mitt hjärta. Samtidigt är jag en storstadsmänniska som aldrig är hundra procent bekväm i skogen, något som alltid bereder mig sorg.

Romanen gör korta nedslag i en österbottnisk gårds historia från 1600-talet till idag. I varje kapitel får vi följa en människa under ett avgörande ögonblick i hens liv, som på något vis belyser eller speglar dåtidens natursyn. Maria ser själv på berättelserna som snabba, lätta akvareller, ett collage som tillsammans målar en större bild.

Maria kan sälla sig till skaran författare som själva läser in sina böcker som ljudböcker och har läst in de flesta av sina titlar.

– Det är intressant att läsa in sina egna romaner som ljudböcker! En del har jag läst in flera år efter att de utkommit, och med ens fått syn på min egen text på ett helt nytt sätt. Mest användbart är det då jag kan göra det innan boken gått i tryck, vilket jag gjorde med Arvejord. Då kan man hitta de där allra sista korrfelen som slunkit förbi alla skarpa ögon, säger Maria.

Arvejord

Arvejord

  • Förlag: Förlaget M
  • Format: Kartonnage
  • Språk: Svenska
  • Utgiven: 2022-08-11
  • ISBN: 9789523334748
Anna von Friesen

Anna von Friesen

Anna von Friesen frilansar som journalist, redaktör, korrekturläsare och med andra redaktionella tjänster.

anna.von.friesen@boktugg.se

❤️ Tack för att du läste ända hit. Hoppas att läsupplevelsen var bra. Som du märkte slapp du betalvägg. Mycket tack vare läsare som väljer att stödja oss ekonomiskt genom donationer:

(Om du redan är Supporter – tack!)

❤️ Tack för att du läste ända hit. Hoppas att läsupplevelsen var bra. Som du märkte slapp du betalvägg. Mycket tack vare läsare som väljer att stödja oss ekonomiskt genom donationer:

(Om du redan är Supporter – tack!)

Lär dig bokbranschen på 5 minuter

Få vårt nyhetsbrev, måndag och fredag. Håll dig uppdaterad om trender och nyheter. Och få lite boktips. Gör som över 8000 andra.

📅 Utgivningar idag: Drygt fyrtio nya titlar idag, bland annat ett gäng jultidningsalbum som Hälge album 31 : Varning för vargavinter av Lars Mortimer, Fotbollsstjärnor 2023 och Knasen julalbum : givakt i backen!. På tal om tidning så bröt Offside ny mark när de startade. I boken Klenoder: Våra bästa texter ur Offside av Anders Bengtsson och Johan Orrenius samlas några klassiska fotbollsreportage. Barnboken Små människor, stora drömmar. David Bowie av Maria Isabel Sánchez Vegara attraherar förmodligen föräldrarna (eller far- och morföräldrarna) lika mycket som barnen.

🎂 Födelsedagar: Idag har flera stora författare födelsedag. Frans G. Bengtsson (1894–1954) som bland annat skrev Röde Orm (gavs ut i lättläst form för några år sedan). Ester Ringnér-Lundgren (1907–1993) skrev en mängd barn- och ungdomsböcker (även under pseudonymerna Merri Vik och Kaj Ringnér), som serien om Lotta och böckerna om trollen Kvirre och Hoppsan. Anne Rice (1941–2021) är mest känd för En vampyrs bekännelse som ingår i serien Vampyrkrönikan.

👨‍🍳 Den 4 oktober är Kanelbullens dag, kanske den temadag som firas allra mest i Sverige? Har du ätit en kanelbulle idag? Boktips: Inte bara bullar : 100 klassiska bakverk och kakor från förr av Jan Hedh, Lindas lättbakade favoriter : Kakor, bullar och matbröd av Linda Andersson, Bullar, bröd & brunch av Camilla Hamid och Bröd, bullar & kakor : Bagarmästarens bästa recept av Johan Sörberg.🎖️ Nobelpris Författare finns i alla Nobelpriskategorier. 2022 års Nobelpris i fysiologi eller medicin går till den svenske evolutionsgenetikern och biologen Svante Pääbo, ”för hans upptäckter rörande utdöda homininers arvsmassa och människans evolution”. Pääbo har skrivit boken Neandertalmänniskan om sin kartläggning av neandertalmänniskans arvsmassa och jakten på urgammalt DNA.

👩‍🏫 Läromedelsaffär. Studentlitteratur köper Bonnierförlagen Lära, ett läromedelsförlag som i augusti såldes tillsammans med Clio till Egmontägda Lindhardt og Ringhof Uddanelse. Därmed stärks Studentlitteraturs position på skolmarknaden ytterligare.


Uppdateras under dagen …