fbpx

Backman och Turtschaninoff på Dublin Literary Award 2019 longlist

Författaren Fredrik-Backmans böcker är sålda över hela världen. Foto: Henric Lindsten

Två böcker översatta från svenska fanns med på den långa lista med nomineringar till Dublin Literary Award 2019 som utsetts av bibliotek runtom i världen. Författarna är Fredrik Backman och Maria Turtschaninoff.

The International Dublin Literary Award har presenterat en longlist med hela 141 titlar, skriver Publishing Perspectives. Däribland finns Fredrik Backmans Beartown (Björnstad) och Naondel ; the Red Abbey Chronicles (Naondel) av Maria Turtschaninoff.

Det är rejäla prispengar på spel – för en översatt bok går 75 000 pund (motsvarande 868 000 kr) till författaren och 25 000 pund till översättaren som översatt boken till engelska.

Den 4 april kommer en shortlist och vinnaren presenteras den 12 juni 2019. Priset för 2018 gick för övrigt till Mike McCormack för romanen Solar Bones.

ANNONS

Våra grannar i Norden lyckades också få med ett par titlar. Finland har tre, Danmark två och Norge tre böcker. Nomineringarna har gjorts av bibliotekarier från 115 städer i 41 länder. De utvalda titlarna fördelas på 16 olika originalspråk och 48 av dem är debutantverk.

 


 

 Tack för att du kom hit och läste …
… det gör oss stolta och glada. Som du märkte slapp du betalvägg. Ett val vi gjort, eftersom vi genuint älskar litteraturen och vill sprida våra nyheter till så många som möjligt. Till priset av en en kopp kaffe på stan (39 kronor/mån) stöttar du den hårdast arbetande lilla redaktionen i landet. En billig peng för alla de tusentals artiklar vi publicerar varje år. Plus att du får tillgång (japp, där har vi en betalvägg) till ett växande bibliotek av artikelserier och ett exklusivt nyhetsbrev endast för INSIDERs.
Det tar bara en minut att bli en INSIDER idag >>

Sölve Dahlgren är journalist sedan 25 år tillbaka och författare till nio böcker. VD och chefredaktör för Boktugg.
Inga kommentarer än

Kommentarer är avstängda.