fbpx

Nominerade till Nordiska rådets barn- och ungdomslitteraturpris 2019

Nina Ivarsson är nominerad till Nordiska rådets barn- och ungdomslitteraturpris 2019 för sin debutroman Risulven Risulven. Foto: Göran Segeholm 2017

Bland de nominerade till Nordiska rådets barn- och ungdomslitteraturpris 2019 finns åtta språk representerade. Två svenska titlar och en finlandssvensk har nominerats.

De 14 nominerade verken som presenterades på den internationella bokmässan i Bologna den 2 april 2019 är en blandning av bilderböcker, tecknade serier, romaner och diktsamlingar.

Två svenska titlar har nominerats: Den förskräckliga historien om Lilla Hon (Lilla Piratförlaget, 2017) av Lena Ollmark och Per Gustavsson, som även nominerades till Augustpriset 2017, och Nina Ivarssons debutromanen Risulven Risulven (Rabén & Sjögren, 2017). Även den finlandssvenska författaren Maria Turtschaninoff är nominerad, med del tre i sin serie om Röda klostret, Breven från Maresi (Förlaget, 2018).

Här är alla de nominerade:

Danmark

ANNONS

Da Mumbo Jumbo blev kæmpestor av Jakob Martin Strid.
Styrke. Karanagalaksen. Log I. av Cecilie Eken.

Finland

Breven från Maresi av Maria Turtschaninoff.
Ruusun matka av Marika Maijala.

Färöarna

Miljuløtur av Rakel Helmsdal & Kathrina Skarðsá (ill.).

Grönland

Tuttuarannguaq av Camilla Sommer & Pernille Kreutzmann

Island

Rotturnar av Ragnheiður Eyjólfsdóttir.
Silfurlykillinn av Sigrún Eldjárn.

Norge

Alle sammen teller av Kristin Roskifte.
Det var ikke en busk av Eli Hovdenak.

Samiska språkområdet

Šiellaspeajal av Karen Anne Buljo.

Sverige

Den förskräckliga historien om Lilla Hon av Lena Ollmark & Per Gustavsson (ill.)
Risulven Risulven av Nina Ivarsson.

Åland

På en trollsländas vingar av Ann-Christin Waller & Anni Wikberg (ill.)

Vinnaren av Nordiska rådets barn- och ungdomslitteraturpris 2019 presenteras den 29 oktober i Stockholm i förbindelse med Nordiska rådets session. Vinnaren får ta emot prisstatyetten ”Nordlys” och 350 000 danska kronor.

Nordiska rådets barn- och ungdomslitteraturpris utdelades första gången under Nordiska rådets session 2013 tillsammans med Nordiska rådets övriga priser och är resultatet av de nordiska kulturministrarnas mångåriga önskan att förstärka och lyfta fram barn- och ungdomslitteraturen i Norden.

Nordiska rådet utdelar varje år fem priser: litteraturpriset, filmpriset, musikpriset, miljöpriset och barn- och ungdomslitteraturpriset. Syftet med priserna är att öka intresset för den nordiska kulturgemenskapen och det nordiska miljösamarbetet samt att erkänna framstående konstnärliga och miljömässiga insatser.


❤ Tack för att du kom hit och läste …
… det gör oss stolta och glada. Som du märkte slapp du betalvägg, eftersom vi vill sprida våra artiklar till alla bokälskare. Är du trogen boktuggare och gillar det vi gör – stötta gärna den hårdast arbetande lilla redaktionen i landet.   Om du har möjlighet, stöd Boktugg idag med en prenumeration eller valfritt bidrag.

Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på linkedin
Dela på email
Dela på print
Anna von Friesen

Anna von Friesen

Anna von Friesen frilansar som journalist, redaktör, korrekturläsare och med andra redaktionella tjänster.

anna.von.friesen@boktugg.se

Stäng meny