Här är de 14 nominerade till Nordiska rådets barn- och ungdomslitteraturpris 2024

De nominerade till Nordiska rådets barn- och ungdomslitteraturpris 2024. Foto: norden.org

14 nordiska bilderböcker, barnböcker och ungdomsromaner är nominerade till Nordiska rådets barn- och ungdomslitteraturpris 2024. Från Sverige är det Viveka Sjögren och Alex Khourie som båda tar upp gängvåldet i sina böcker.

Flera av årets nominerade undersöker existentiella frågor om livet och döden och ett annat återkommande tema är människans relation till naturen.

99 % av Boktugg är gratis att läsa. Regelbunden läsare? Stötta oss gärna genom att swisha ett bidrag.

Årets nominerade spänner över hela Norden med verk från samtliga länder och språkområden. Böckerna behandlar livssvårigheter som barn och unga konfronteras med i form av frånvarande föräldrar, mobbning och ensamhet liksom större samhällsproblem som våld, krig och flykt. Människans makt över naturen, hennes litenhet och ansvar tas också upp, samtidigt som naturen fungerar som fristad för lek, och som källa till hopp, tröst och reflektion.  

Från Sverige kommer två nomineringar, bilderboken Någons bror av Viveka Sjögren och ungdomsromanen Bror av Alex Khourie. Den sistnämnda tar läsaren in i gängkriminaliteten med det brutala våldet och skjutningarna som går allt längre ner i åldrarna.

”Kanske kan det tyckas att en bok för barn om gängskjutningar inte skulle kunna fungera, men Viveka Sjögren visar att det går att lita på barns förmåga att ta till sig och bearbeta svåra ämnen, så länge hantverket är tillräckligt skickligt utfört. Något som hon visar med all tydlighet i Någons bror ”, skriver Nordiska Rådet.

Men det är inte bara texten och det ämne Sjögren väljer att behandla i boken Någons bror som står ut. Även bilderna fångar omedelbart läsaren.

”Tillsammans med barn i årskurs 5 på Fittjaskolan i Stockholm, har Viveka Sjögren skapat bokens nästintill påträngande bilder. Barnen har fått skicka in bilder av vilka Sjögren sedan har skapat de illustrationer som möter läsaren. Ögon med stora tårar som rullar ner för kinderna, välkända landmärken som McDonald’s, polisbilar, höghus, helikoptrar, allt ryms och allt syns”, skriver rådet.

Författare till den andra svenska titeln är en socialarbetare i 30-årsåldern, som har lång erfarenhet av arbete med ungdomar i gängkriminalitet. Boken bygger på alla berättelser han fått höra av ungdomar han träffat i sitt arbete. Alex Khourie är en pseudonym han använder för att skydda dem och för att de inte ska känna att han tjänar pengar på deras historier.  Bror är hans debut.

Förutom dessa båda finns det faktiskt två nominerade titlar till med svensk koppling.

Malin Klingenberg är finlandssvensk författare som sedan barnboksdebuten 2010 främst gett ut barnböcker för mellanåldern och bilderböcker i samarbete med olika illustratörer. Hon har tilldelats Runeberg Junior-priset 2017. Hennes bok Skelettet är nu nominerad för Finland.

Maria Sann är finländsk illustratör som sedan debuten 2019 bildsatt en handfull barn- och bilderböcker. 2021 tilldelades hon Rudolf Koivu-priset för bilderboken Bokstavsvärldar (med text av Henrika Andersson). Skelettet (2022) är Klingenbergs och Sanns andra bilderbokssamarbete. 

För Åland är Freja och huggormen nominerad. Den är skriven av författaren Fredrik Sonck är journalist och jobbar som vd för Ålands radio och tv. Illustratören Jenny Lucander (f. 1975) bor i Helsingfors och är en etablerad bildskapare. Sonck och Lucander gav tillsammans ut bilderboken Freja och kråkungen år 2020, den första boken om Freja.

Jenny Lucander har även vunnit Nordiska rådets barn- och ungdomspris tillsammans med svenska Jens Mattsson år 2020 med bilderboken Vi är lajon!. Hon har gjort flera lyckade samarbeten med författare från andra nordiska länder och är även nominerad till Astrid Lindgren Memorial Award (ALMA) 2024. 

Vinnaren offentliggörs den 22 oktober.

Här är alla böckerna som kan vinna årets barn- och ungdomslitteraturpris: 

Danmark

Per av Zenia Johnsen och Signe Parkins (ill.). Bildberättelse, Jensen og Dalgaa…

Den fantastiske bus av Jakob Martin Strid. Bilderbok, Gyldendal, 2023.

Finland

Laske salaa kymmeneen av Laura Lähteenmäki. Roman för barn, WSOY, 2023.

Skelettet av Malin Klingenberg och Maria Sann (ill.). Bilderbok, Schildts & Söd…

Färöarna

Toran gongur av Rakel Helmsdal. Bilderbok, Bókadeild Føroya Lærarafelags, 2023.

Grönland

Manguaraq av Christian Rex. Tecknad serie, Ilinniusiorfik, 2023.

Island

Hrím av Hildur Knútsdóttir. Ungdomsroman, Forlagið, 2023.

Skrímslavinafélagið av Tómas Zoëga och Sólrún Ylfa Ingimarsdóttir (ill.). Barnb…

Norge

Udyr av Ingvild Bjerkeland. Ungdomsroman, Cappelen Damm, 2023.

Oskar og eg av Maria Parr och Åshild Irgens (ill.). Högläsningsbok för barn, Sa…

Det samiska språkområdet

Hamburgerprinseassa – Eallá dušše oktii av Saia Stueng. Ungdomsroman, Davvi Gir…

Sverige

Någons bror av Viveka Sjögren. Bilderbok, Vombat förlag, 2023.

Bror av Alex Khourie. Ungdomsroman, Rabén & Sjögren, 2023.

Åland

Freja och huggormen av Fredrik Sonck och Jenny Lucander (ill.). Bilderbok, Förl…

Det är de nationella medlemmarna i bedömningskommittén för Nordiska rådets barn- och ungdomslitteraturpris som har nominerat verken.

Bedömningskommittén för Nordiska rådets barn- och ungdomslitteraturpris

Vinnaren presenteras den 22 oktober

Vinnaren av Nordiska rådets barn- och ungdomslitteraturpris 2024 offentliggörs under en tv-sändning den 22 oktober som kan ses i alla de nordiska länderna. Under en prisceremoni vid Nordiska rådets session i Reykjavik vecka 44 får vinnaren ta emot prisstatyetten ”Nordlys”. Prissumman är på 300 000 danska kronor.

Om Nordiska rådets barn- och ungdomslitteraturpris

Nordiska rådets barn- och ungdomslitteraturpris delades ut första gången i 2013 och är resultatet av de nordiska kulturministrarnas mångåriga önskan att förstärka och lyfta fram barn- och ungdomslitteraturen i Norden.  

Priset går till ett skönlitterärt verk för barn och unga som skrivits på ett av de nordiska språken. Verket kan kombinera text och bilder och ska uppfylla höga litterära och konstnärliga krav. 

99 % av Boktugg är gratis att läsa. Regelbunden läsare? Stötta oss gärna genom att swisha ett bidrag.

Sölve Dahlgren

Sölve Dahlgren

Sölve Dahlgren är journalist sedan 30 år tillbaka och författare till mer än tio böcker. VD och chefredaktör för Boktugg.

solve@boktugg.se

Gör som ...

… och alla våra andra sponsorer som stöttar oss ekonomiskt. Vill ditt företag bli sponsor? Kontakta sales@boktugg.se för mer information. Privatpersoner och mindre företag som vill bidra swishar valfritt belopp till 123-483 18 71 (klicka här för QR-kod) eller med andra betalmedel.

Johanna Melén med ny bok om länderna i Putins skugga

Imperiehunger är en bok om de självständiga länder som genom historien dominerats av Ryssland och som fortfarande drygt tre decennier sedan Sovjetunionens fall kämpar för att ses som något annat än före detta sovjetrepubliker.