Scandbook i Falun trycker böcker åt många svenska förlag. Foto: Boktugg.

Scandbook ökar trots ökade kostnader i krigets skugga

Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på linkedin
Dela på email

Tryckerikoncernen Scandbook redovisar en vinst på 10,7 Mkr (EBITDA) för andra kvartalet 2022, trots kostnadsökningar. Omsättningen ökade till 88,1 (77,2) Mkr.

”Upptrappningen av kriget i Ukraina har under det andra kvartalet skapat extrem turbulens inom de europeiska ekonomierna. Sanktioner och osäkerheten i handeln med Ryssland har drivit energi- och materialprisnivåer till rekordhöjder. Den grafiska branschen fick under perioden acceptera en rad extrema prishöjningar och energitillägg. Den tilltagande inflationen har också medfört ökade kostnader för underhåll och service”, skriver VD Paulius Juska i kvartalsrapporten och fortsätter:

”ScandBook har som andra bokproducenter varit tvungen att acceptera ökade priser på insatsvaror som tex papper, färg, tryckplåt etc, för att leverantörerna skall klara sina ökade kostnader. ScandBook har trots dessa ökade kostnader bibehållit lönsamheten genom effektiviseringar samt ökade marknadspriser. Detta har säkerställt riskminimering och därmed gett förutsättningar för en fortsatt stabil verksamhet med snabba och pålitliga leveranser.”

En del av den förbättrade lönsamheten beror på att anläggningen i Falun haft högre beläggning än vanligt vid denna tid på året.

Scandbook ser fortsatt osäkerhet gällande energipriserna samt tillgång och prisutveckling på papper under hösten 2022.

Första halvåret omsatte Scandbook 185,8 (155,3) Mkr och redovisar ett rörelseresultat (EBIT) på 14,7 (10,0) Mkr.

Sölve Dahlgren

Sölve Dahlgren

Sölve Dahlgren är journalist sedan 30 år tillbaka och författare till mer än tio böcker. VD och chefredaktör för Boktugg.

solve@boktugg.se

❤️ Tack för att du läste ända hit. Hoppas att läsupplevelsen var bra. Som du märkte slapp du betalvägg. Mycket tack vare läsare som väljer att stödja oss ekonomiskt genom donationer:

(Om du redan är Supporter – tack!)

❤️ Tack för att du läste ända hit. Hoppas att läsupplevelsen var bra. Som du märkte slapp du betalvägg. Mycket tack vare läsare som väljer att stödja oss ekonomiskt genom donationer:

(Om du redan är Supporter – tack!)

Lär dig bokbranschen på 5 minuter

Få vårt nyhetsbrev, måndag och fredag. Håll dig uppdaterad om trender och nyheter. Och få lite boktips. Gör som över 8000 andra.

📅 Utgivningar idag: Drygt fyrtio nya titlar idag, bland annat ett gäng jultidningsalbum som Hälge album 31 : Varning för vargavinter av Lars Mortimer, Fotbollsstjärnor 2023 och Knasen julalbum : givakt i backen!. På tal om tidning så bröt Offside ny mark när de startade. I boken Klenoder: Våra bästa texter ur Offside av Anders Bengtsson och Johan Orrenius samlas några klassiska fotbollsreportage. Barnboken Små människor, stora drömmar. David Bowie av Maria Isabel Sánchez Vegara attraherar förmodligen föräldrarna (eller far- och morföräldrarna) lika mycket som barnen.

🎂 Födelsedagar: Idag har flera stora författare födelsedag. Frans G. Bengtsson (1894–1954) som bland annat skrev Röde Orm (gavs ut i lättläst form för några år sedan). Ester Ringnér-Lundgren (1907–1993) skrev en mängd barn- och ungdomsböcker (även under pseudonymerna Merri Vik och Kaj Ringnér), som serien om Lotta och böckerna om trollen Kvirre och Hoppsan. Anne Rice (1941–2021) är mest känd för En vampyrs bekännelse som ingår i serien Vampyrkrönikan.

👨‍🍳 Den 4 oktober är Kanelbullens dag, kanske den temadag som firas allra mest i Sverige? Har du ätit en kanelbulle idag? Boktips: Inte bara bullar : 100 klassiska bakverk och kakor från förr av Jan Hedh, Lindas lättbakade favoriter : Kakor, bullar och matbröd av Linda Andersson, Bullar, bröd & brunch av Camilla Hamid och Bröd, bullar & kakor : Bagarmästarens bästa recept av Johan Sörberg.🎖️ Nobelpris Författare finns i alla Nobelpriskategorier. 2022 års Nobelpris i fysiologi eller medicin går till den svenske evolutionsgenetikern och biologen Svante Pääbo, ”för hans upptäckter rörande utdöda homininers arvsmassa och människans evolution”. Pääbo har skrivit boken Neandertalmänniskan om sin kartläggning av neandertalmänniskans arvsmassa och jakten på urgammalt DNA.

👩‍🏫 Läromedelsaffär. Studentlitteratur köper Bonnierförlagen Lära, ett läromedelsförlag som i augusti såldes tillsammans med Clio till Egmontägda Lindhardt og Ringhof Uddanelse. Därmed stärks Studentlitteraturs position på skolmarknaden ytterligare.


Uppdateras under dagen …