Gustav Lindh, Bill Skarsgård och Asta Kamma August i "Bränn alla mina brev". Foto: SF Studios.

Filmatisering av ”Bränn alla mina brev” höstens stora biodrama

Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på linkedin
Dela på email

Björn Runges filmatisering av Alex Schulmans roman ”Bränn alla mina brev” blir höstens stora svenska drama på bio. Regissörens film berörde författaren djupt.
– Alex påstår att han grät halva filmen. Det vet jag inte, men jag tror säkert att han blev drabbad av den, säger Björn Runge.

”Bränn alla mina brev” får biopremiär den 23 september och bygger på Alex Schulmans roman från 2018 om det triangeldrama han i nutid upptäckte att hans mormor Karin Stolpe och de litterära giganterna Sven Stolpe och Olof Lagercrantz haft på 1930-talet.


ANNONS


I boken förstår Schulman att den ilska och vrede han bär inom sig kommer från hans förfäder. Historien fängslade regissören Björn Runge.

– Jag blev drabbad av att någonting som har hänt för så länge sedan som 1932 och som egentligen inte finns i medvetandet, ändå ligger och puttrar i släkten i familjen och att det läcker genom generationer. Det är som ett slags radioaktivt ämne, säger Björn Runge.

”Ett glas vatten”

Asta Kamma August spelar huvudrollen som Karin Stolpe, med Gustav Lindh och Bill Skarsgård som Olof Lagercrantz respektive Sven Stolpe.

Björn Runge letade länge efter någon som skulle passa som Karin Stolpe och fastnade till slut för Asta Kamma August.

ANNONS

– Hon hade något väldigt klart över sig, som ett glas vatten. Och det är perfekt för Karin, tänkte jag.

Bill Skarsgård var ett kap för Björn Runge, efter ”It”-filmerna och Netflix-serien om Clark Olofsson är han eftertraktad – och dyr.

– SF var osäkra på honom, för han kostade en del. Då tog jag fram en annan kille – helt okänd – som också var jätteduktig, men som vi kunde få för en tjugondel av Bill, säger Runge och ler.

– Jag tyckte att vi skulle ta Bill. SF våndades ett tag, satt och räknade och till slut tog de honom.

Cannesvinnare på bio

”Bränn alla mina brev” är en av de stora filmerna under en svensk biohöst som är extra späckad eftersom pandemin tvingade många produktioner att pausa och flera premiärer fick skjutas på framtiden.

Strömningstjänsterna spelar också en allt större roll i Filmsverige. Flera av de största satsningarna i höst görs i samarbete med tv-bolag. Bland annat Lasse Hallströms ”Hilma”, som får premiär på Viaplay, strax efter biopremiären i oktober.

Även Moa Gammels romantiska komedi ”Tack för senast!” med Oscar Töringe och Lina Carlehed i huvudrollen kommer till vita duken med stöd från strömningstjänsten Viaplay.


ANNONS


De två svenska filmer som fick fina priser på filmfestivalen i Cannes under försommaren når också svenska biografer.

Ruben Östlund fick Guldpalmen för sin mode- och skönhetsindustrisatir ”Triangle of sadness”. Den filmen får svensk biopremiär den 7 oktober.

Tarik Saleh fick manuspriset i Cannes för ”Boy from heaven”, den politiska thrillern som utspelas i Kairo. Filmen når svenska biografer den 11 november.

Rolf Lassgård är kanske den skådespelare som har jobbat hårdast inför hösten. Lassgård är med i tre filmer under hösten. Dels Richard Hoberts drama ”Kärleksbevis”, dels i den romantiska komedin ”Andra akten” mot Lena Olin och sedan även som bullrig amerikansk affärsman i det tyskspråkiga dramat ”Schack”.

Text: Mikael Forsell/TT

Specialutgåva av Alex Schulmans bok med filmomslag

Bränn alla mina brev

Bränn alla mina brev

  • Förlag: Bookmark Förlag
  • Format: Danskt band
  • Språk: Svenska
  • Utgiven: 2022-08-18
  • ISBN: 9789189585218

Fakta: Höstens svenska filmer baserade på böcker – i urval

+ 9/9: ”Mamma Mu hittar hem”.

En ny långfilm om de folkkära barnfigurerna Mamma Mu och Kråkan, med Rachel Molin och Johan Ulveson som röster.

+ 23/9: ”Bränn alla mina brev”.

Björn Runge filmatiserar Alex Schulmans roman om morföräldrarnas triangeldrama med Olof Lagercrantz. Asta Kamma August, Gustav Lindh och Bill Skarsgård gör huvudrollerna.

+ 28/10: ”Lasse Majas detektivbyrå – Skorpionens gåta”.

Vem är det som stjäl saker i Valleby och lämnar ledtrådar kopplade till rymden? Lasse och Maja utreder.

+ 25/12: ”Håkan Bråkan”.

En barnvakt, en dataspelstävling och några inbrottstjuvar är ingredienserna för Håkan Bråkan den här gången i den stora familjefilmen till jul.

TT

TT

Sveriges mest trovärdiga nyhetsförmedlare är är för många TT (Tidningarnas Telegrambyrå) som sedan 1921 varit en oberoende aktör i Mediesverige med mottot snabbt, korrekt och trovärdigt. Boktugg samarbetar med TT för att få tillgång till fler boknyheter och intervjuer än vi själva hinner med.

tt@boktugg.se

❤️ Tack för att du läste ända hit. Hoppas att läsupplevelsen var bra. Som du märkte slapp du betalvägg. Mycket tack vare läsare som väljer att stödja oss ekonomiskt genom donationer:

(Om du redan är Supporter – tack!)

❤️ Tack för att du läste ända hit. Hoppas att läsupplevelsen var bra. Som du märkte slapp du betalvägg. Mycket tack vare läsare som väljer att stödja oss ekonomiskt genom donationer:

(Om du redan är Supporter – tack!)

Lär dig bokbranschen på 5 minuter

Få vårt nyhetsbrev, måndag och fredag. Håll dig uppdaterad om trender och nyheter. Och få lite boktips. Gör som över 8000 andra.

📅 Utgivningar idag: Drygt fyrtio nya titlar idag, bland annat ett gäng jultidningsalbum som Hälge album 31 : Varning för vargavinter av Lars Mortimer, Fotbollsstjärnor 2023 och Knasen julalbum : givakt i backen!. På tal om tidning så bröt Offside ny mark när de startade. I boken Klenoder: Våra bästa texter ur Offside av Anders Bengtsson och Johan Orrenius samlas några klassiska fotbollsreportage. Barnboken Små människor, stora drömmar. David Bowie av Maria Isabel Sánchez Vegara attraherar förmodligen föräldrarna (eller far- och morföräldrarna) lika mycket som barnen.

🎂 Födelsedagar: Idag har flera stora författare födelsedag. Frans G. Bengtsson (1894–1954) som bland annat skrev Röde Orm (gavs ut i lättläst form för några år sedan). Ester Ringnér-Lundgren (1907–1993) skrev en mängd barn- och ungdomsböcker (även under pseudonymerna Merri Vik och Kaj Ringnér), som serien om Lotta och böckerna om trollen Kvirre och Hoppsan. Anne Rice (1941–2021) är mest känd för En vampyrs bekännelse som ingår i serien Vampyrkrönikan.

👨‍🍳 Den 4 oktober är Kanelbullens dag, kanske den temadag som firas allra mest i Sverige? Har du ätit en kanelbulle idag? Boktips: Inte bara bullar : 100 klassiska bakverk och kakor från förr av Jan Hedh, Lindas lättbakade favoriter : Kakor, bullar och matbröd av Linda Andersson, Bullar, bröd & brunch av Camilla Hamid och Bröd, bullar & kakor : Bagarmästarens bästa recept av Johan Sörberg.🎖️ Nobelpris Författare finns i alla Nobelpriskategorier. 2022 års Nobelpris i fysiologi eller medicin går till den svenske evolutionsgenetikern och biologen Svante Pääbo, ”för hans upptäckter rörande utdöda homininers arvsmassa och människans evolution”. Pääbo har skrivit boken Neandertalmänniskan om sin kartläggning av neandertalmänniskans arvsmassa och jakten på urgammalt DNA.


Uppdateras under dagen …