Carl-Göran Ekerwald. Arkivbild: Leif R Jansson / TT.

Leninpriset till 98-årige författaren Carl-Göran Ekerwald

Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på linkedin
Dela på email

Författaren Carl-Göran Ekerwald, 98, tilldelas Leninpriset på 100 000 kronor.

”Likt en helt originellt otypisk vänsterintellektuell och nutida Diderot eller Gramsci, har med livet som insats och hat mot de likgiltiga, denne jämtländske skogvaktarens pojke och enmansencyklopedi, under snart 100 år gestaltat och förmedlat en sig ständigt vidgande bildningsresa genom historien, konsten, litteraturen och musiken”, lyder en del av motiveringen.


ANNONS


Ekerwald är överraskad över tillkännagivandet, berättar han för Hallands Nyheter.

– Ja, jag är ju inte så politiskt tydlig som man förväntar sig av en som gillar Jan Myrdal. Jag tackade ja till priset efter att ha läst motiveringen, som är storartad och kanske smickrar mig lite för mycket. Jag står nära både Myrdal och Lenin och tar emot priset med glädje, säger han till tidningen.

Dubbelt bokaktuell

Författaren Carl-Göran Ekerwald fyller 99 år dagen före nyårsafton, men har inga planer på att sluta skriva. I höst ger han ut en ny diktsamling och i början av nästa år kommer ytterligare en bok.

– Jag har haft tur i livet och skäms när jag tänker på alla vänner som har gått bort. Det är nackdelen med att bli gammal. Jag saknar exempelvis Sara Lidman, säger han till Hallands Nyheter.

ANNONS

Priset på 100 000 kronor delas ut av Varbergsprofilen och hotellägaren Lasse Diding till en författare eller konstnär som verkar i en vänstertradition. Utdelningen äger rum på Varbergs teater 5 november.

Kritiserat pris

”Ett extra Leninpris på 50 000 kronor” delas ut i år och fördelas jämnt mellan offer för krigen i Ukraina och Jemen, enligt ett pressmeddelande.

Tidigare pristagare är bland andra Roy Andersson, Jan Guillou och Sven Wollter. Priset har mött kritik sedan det delades ut för första gången 2009. Författaren Susanna Alakoski har avböjt utmärkelsen då hon inte ville bli förknippad med diktatorn Lenin.

Från och med i år får priset sitt ursprungliga namn tillbaka: Jan Myrdals stora pris – Leninpriset.

TT

TT

Sveriges mest trovärdiga nyhetsförmedlare är är för många TT (Tidningarnas Telegrambyrå) som sedan 1921 varit en oberoende aktör i Mediesverige med mottot snabbt, korrekt och trovärdigt. Boktugg samarbetar med TT för att få tillgång till fler boknyheter och intervjuer än vi själva hinner med.

tt@boktugg.se

❤️ Tack för att du läste ända hit. Hoppas att läsupplevelsen var bra. Som du märkte slapp du betalvägg. Mycket tack vare läsare som väljer att stödja oss ekonomiskt genom donationer:

(Om du redan är Supporter – tack!)

❤️ Tack för att du läste ända hit. Hoppas att läsupplevelsen var bra. Som du märkte slapp du betalvägg. Mycket tack vare läsare som väljer att stödja oss ekonomiskt genom donationer:

(Om du redan är Supporter – tack!)

Lär dig bokbranschen på 5 minuter

Få vårt nyhetsbrev, måndag och fredag. Håll dig uppdaterad om trender och nyheter. Och få lite boktips. Gör som över 8000 andra.

📅 Utgivningar idag: Drygt fyrtio nya titlar idag, bland annat ett gäng jultidningsalbum som Hälge album 31 : Varning för vargavinter av Lars Mortimer, Fotbollsstjärnor 2023 och Knasen julalbum : givakt i backen!. På tal om tidning så bröt Offside ny mark när de startade. I boken Klenoder: Våra bästa texter ur Offside av Anders Bengtsson och Johan Orrenius samlas några klassiska fotbollsreportage. Barnboken Små människor, stora drömmar. David Bowie av Maria Isabel Sánchez Vegara attraherar förmodligen föräldrarna (eller far- och morföräldrarna) lika mycket som barnen.

🎂 Födelsedagar: Idag har flera stora författare födelsedag. Frans G. Bengtsson (1894–1954) som bland annat skrev Röde Orm (gavs ut i lättläst form för några år sedan). Ester Ringnér-Lundgren (1907–1993) skrev en mängd barn- och ungdomsböcker (även under pseudonymerna Merri Vik och Kaj Ringnér), som serien om Lotta och böckerna om trollen Kvirre och Hoppsan. Anne Rice (1941–2021) är mest känd för En vampyrs bekännelse som ingår i serien Vampyrkrönikan.

👨‍🍳 Den 4 oktober är Kanelbullens dag, kanske den temadag som firas allra mest i Sverige? Har du ätit en kanelbulle idag? Boktips: Inte bara bullar : 100 klassiska bakverk och kakor från förr av Jan Hedh, Lindas lättbakade favoriter : Kakor, bullar och matbröd av Linda Andersson, Bullar, bröd & brunch av Camilla Hamid och Bröd, bullar & kakor : Bagarmästarens bästa recept av Johan Sörberg.🎖️ Nobelpris Författare finns i alla Nobelpriskategorier. 2022 års Nobelpris i fysiologi eller medicin går till den svenske evolutionsgenetikern och biologen Svante Pääbo, ”för hans upptäckter rörande utdöda homininers arvsmassa och människans evolution”. Pääbo har skrivit boken Neandertalmänniskan om sin kartläggning av neandertalmänniskans arvsmassa och jakten på urgammalt DNA.

👩‍🏫 Läromedelsaffär. Studentlitteratur köper Bonnierförlagen Lära, ett läromedelsförlag som i augusti såldes tillsammans med Clio till Egmontägda Lindhardt og Ringhof Uddanelse. Därmed stärks Studentlitteraturs position på skolmarknaden ytterligare.


Uppdateras under dagen …