Leninpriset till 98-årige författaren Carl-Göran Ekerwald

Carl-Göran Ekerwald. Arkivbild: Leif R Jansson / TT.

Författaren Carl-Göran Ekerwald, 98, tilldelas Leninpriset på 100 000 kronor.

”Likt en helt originellt otypisk vänsterintellektuell och nutida Diderot eller Gramsci, har med livet som insats och hat mot de likgiltiga, denne jämtländske skogvaktarens pojke och enmansencyklopedi, under snart 100 år gestaltat och förmedlat en sig ständigt vidgande bildningsresa genom historien, konsten, litteraturen och musiken”, lyder en del av motiveringen.

Ekerwald är överraskad över tillkännagivandet, berättar han för Hallands Nyheter.

– Ja, jag är ju inte så politiskt tydlig som man förväntar sig av en som gillar Jan Myrdal. Jag tackade ja till priset efter att ha läst motiveringen, som är storartad och kanske smickrar mig lite för mycket. Jag står nära både Myrdal och Lenin och tar emot priset med glädje, säger han till tidningen.

Dubbelt bokaktuell

Författaren Carl-Göran Ekerwald fyller 99 år dagen före nyårsafton, men har inga planer på att sluta skriva. I höst ger han ut en ny diktsamling och i början av nästa år kommer ytterligare en bok.

– Jag har haft tur i livet och skäms när jag tänker på alla vänner som har gått bort. Det är nackdelen med att bli gammal. Jag saknar exempelvis Sara Lidman, säger han till Hallands Nyheter.

Priset på 100 000 kronor delas ut av Varbergsprofilen och hotellägaren Lasse Diding till en författare eller konstnär som verkar i en vänstertradition. Utdelningen äger rum på Varbergs teater 5 november.

Kritiserat pris

”Ett extra Leninpris på 50 000 kronor” delas ut i år och fördelas jämnt mellan offer för krigen i Ukraina och Jemen, enligt ett pressmeddelande.

Tidigare pristagare är bland andra Roy Andersson, Jan Guillou och Sven Wollter. Priset har mött kritik sedan det delades ut för första gången 2009. Författaren Susanna Alakoski har avböjt utmärkelsen då hon inte ville bli förknippad med diktatorn Lenin.

Från och med i år får priset sitt ursprungliga namn tillbaka: Jan Myrdals stora pris – Leninpriset.

99 % av Boktugg är gratis att läsa. Regelbunden läsare?  Prenumerera!

TT

TT

Sveriges mest trovärdiga nyhetsförmedlare är är för många TT (Tidningarnas Telegrambyrå) som sedan 1921 varit en oberoende aktör i Mediesverige med mottot snabbt, korrekt och trovärdigt. Boktugg samarbetar med TT för att få tillgång till fler boknyheter och intervjuer än vi själva hinner med.

tt@boktugg.se

Gör som ...

… och alla våra andra sponsorer som stöttar oss ekonomiskt. Vill ditt företag bli sponsor? Kontakta sales@boktugg.se för mer information. Privatpersoner och mindre företag som vill bidra swishar valfritt belopp till 123-483 18 71 (klicka här för QR-kod) eller med andra betalmedel.

SPONSRAT INNEHÅLL

SPONSRAT INNEHÅLL