Filosofen Martin Hägglund får Leninpriset 2024

Filosofen Martin Hägglund tilldelas Leninpriset. Arkivbild: ANDERS WIKLUND/TT.

Filosofen och litteraturforskaren Martin Hägglund tilldelas Leninpriset med en prissumma på 100 000 kronor, skriver Hallands Nyheter.

Martin Hägglund, som även varit sommarpratare, har hyllats och fått stora framgångar med boken Vårt enda liv som tar upp existentiella frågor och marxism.

På frågan om hur han kan ta emot ett pris i den ryske diktatorn Lenins namn säger Martin Hägglund till tidningen:

– Att ta emot priset innebär inte att man är leninist. Priset handlar om att uttryckligen belöna arbete i en ”samhällskritisk och upprorisk vänstertradition” och den känner jag mig som en del av.

Priset delas ut av Varbergprofilen och hotellägaren Lasse Diding på Varbergs teater den 9 november.

– Jag tycker att han i sin bok kommer fram till att civilisationen som vi lever i, med ständig tillväxt, är omöjlig och vi behöver ett annat samhällssystem, som är någon slags socialism, säger Lasse Diding till tidningen.

I fjol tilldelades den norske författaren Karl Ove Knausgård priset. Bland tidigare pristagare märks även bland andra Nina Björk, Jan Guillou och Maj Sjöwall.

– Det är särskilt glädjande för mig att ta emot priset, eftersom jag respekterar och uppskattar många av pristagarna, säger Martin Hägglund.

TT

TT

Sveriges mest trovärdiga nyhetsförmedlare är är för många TT (Tidningarnas Telegrambyrå) som sedan 1921 varit en oberoende aktör i Mediesverige med mottot snabbt, korrekt och trovärdigt. Boktugg samarbetar med TT för att få tillgång till fler boknyheter och intervjuer än vi själva hinner med.

tt@boktugg.se

Gör som ...

… och alla våra andra sponsorer som stöttar oss ekonomiskt. Vill ditt företag bli sponsor? Kontakta sales@boktugg.se för mer information. Privatpersoner och mindre företag som vill bidra swishar valfritt belopp till 123-483 18 71 (klicka här för QR-kod) eller med andra betalmedel.

Från dataspel till världar i bokform

Stefan Gadnell – Skaparen av 90-talets spelsuccé och Akvarellkonstnär

Stefan Gadnell, känd som skaparen av det svenska succéspelet BackPacker från 90-talet, är idag en framstående akvarellmålare och författare.

Gnistrande intelligent om kärlek och vänskap

Irländska Caroline O’Donoghue har jämförts med Sally Rooney och driver prisbelönta podden Sentimental Garbage. Hon skrev Kapitlet Rachel för att muntra upp sig själv under pandemin. Resultatet blev en roman som tagit henne en bra bit på vägen mot litterär stjärnstatus.

Adoptionsdrama i inbördeskrigets skugga

En utplånad bondby på Sri Lanka och två överlevande systrar som inte känner varandras existens tar oss in i ett virrvarr av händelser och en hel palett av människoöden både på den mytomspunna ön samt i Sverige och Frankrike.