Nina Björk får Leninpriset 2021

Nina Björk Leninpriset 2021
Författaren och journalisten Nina Björk tilldelas Leninpriset 2021. Arkivbild: JESSICA GOW / TT.

Leninpriset delas ut av Lasse Diding till en i Sverige verksam författare eller konstnär som verkar i en samhällskritisk och upprorisk vänstertradition. 2021 års pris går till litteraturvetaren, debattören och författaren Nina Björk, som fick sitt breda genombrott 1996 med Under det rosa täcket.

Priset, som instiftades 2009 och är döpt efter diktatorn Lenin, är kontroversiellt och brukar orsaka debatt. Journalisten Kjell Albin Abrahamson är en av dem som ifrågasatt hur man kan uppkalla ett pris efter en av historiens värsta massmördare. Författaren Susanna Alakoski tackade år 2013 nej till priset då hon sade sig inte vilja förknippas med ”totalitära ideologier eller regimer”.

Lasse Diding har tidigare sagt att priset inte syftar till att hylla Lenins politik. I stället syftar det på det kulturpris med samma namn som delades ut under Sovjettiden.

Tidigare pristagare är exempelvis Roy Andersson, Maj Wechselmann, Sven Lindqvist, Maj Sjöwall, Jan Guillou, Mikael Wiehe, Stefan Jarl, Sven Wollter och Kajsa Ekis Ekman.

Prissumman är 100 000 kronor. Priset delas ut på Varbergs Teater den 8 maj. Samtidigt kommer Robespierrepriset på 10 000 kronor att delas ut till Kalle Holmqvist.

TT

TT

Sveriges mest trovärdiga nyhetsförmedlare är är för många TT (Tidningarnas Telegrambyrå) som sedan 1921 varit en oberoende aktör i Mediesverige med mottot snabbt, korrekt och trovärdigt. Boktugg samarbetar med TT för att få tillgång till fler boknyheter och intervjuer än vi själva hinner med.

tt@boktugg.se

Gör som ...

… och alla våra andra sponsorer som stöttar oss ekonomiskt. Vill ditt företag bli sponsor? Kontakta sales@boktugg.se för mer information. Privatpersoner och mindre företag som vill bidra swishar valfritt belopp till 123-483 18 71 (klicka här för QR-kod) eller med andra betalmedel.

SPONSRAT INNEHÅLL

SPONSRAT INNEHÅLL