Kajsa Ekis Ekman får Leninpriset

Kajsa Ekis Ekman, Pressbild: Binniam Eskender/TT.

Författaren och debattören Kajsa Ekis Ekman tilldelas Leninpriset för i år. I motiveringen kallas hon ”krigaren utan privilegier, som med glasklar intellektuell skärpa och extrem integritet ser världens komplexitet men ändå alltid tar ställning”.

Priset på 100 000 kronor delas ut av Varbergsprofilen och hotellägaren Lasse Diding till en författare eller konstnär som verkar i en vänstertradition.

Leninpriset har mött hård kritik sedan det delades ut för första gången 2009. Författaren Susanna Alakoski har tackat nej till Leninpriset då hon inte ville bli förknippad med diktatorn Lenin. Rapduon Sápmi Sisters har tackat nej till Robespierrepriset då de inte ville bli förknippade med instiftaren Jan Myrdal. Den senare har inte längre med priset att göra.

Priserna delas ut på Varbergs teater den 18 april.

De senaste böckerna av Kajsa Ekis Ekman har några år på nacken. ETC gav ut Texter 1998-2015 och året innan kom Skulden : eurokrisen sedd från Aten i pocket på Leopard.

Rättad: I en tidigare version fanns ett fel om pristagare som tackat nej.

TT

TT

Sveriges mest trovärdiga nyhetsförmedlare är är för många TT (Tidningarnas Telegrambyrå) som sedan 1921 varit en oberoende aktör i Mediesverige med mottot snabbt, korrekt och trovärdigt. Boktugg samarbetar med TT för att få tillgång till fler boknyheter och intervjuer än vi själva hinner med.

tt@boktugg.se

Gör som ...

… och alla våra andra sponsorer som stöttar oss ekonomiskt. Vill ditt företag bli sponsor? Kontakta sales@boktugg.se för mer information. Privatpersoner och mindre företag som vill bidra swishar valfritt belopp till 123-483 18 71 (klicka här för QR-kod) eller med andra betalmedel.

SPONSRAT INNEHÅLL

SPONSRAT INNEHÅLL