đŸ”„ Nyhetsbluffar (Nyhetsbrev #419)

Hon vinner priset, Du kan aldrig ana vad som hÀnde sedan och andra varianter ska locka oss att klicka vidare och vidare. Foto: iStock.

Nyhetsbluff. De senaste dagarna har jag funderat över bluffare och informationsöverflöd. Det cirkulerar mÄnga mejl frÄn bedragare just nu, och i vissa fall förvillande lika originalet. En bekant fick ett som uppgavs komma frÄn Loopia och förklarade att hens domÀn hade stÀngts av pÄ grund av en obetald faktura. Jag tittade pÄ mejlet och konstaterade att det var vÀldigt likt Loopia, men formuleringen var mÀrklig och framför allt var avsÀndaren en obskyr domÀn. Bluff.

Ett annat mejl vill pÄpeka för oss pÄ redaktionen att vÄr Netflix-prenumeration inte gick att förnya. Inte sÄ konstigt nÀr vi inte har nÄgon.

Ett betydligt lurigare uppgavs komma frÄn SEB och uppmanade mig att verifirera telefonnumret. Samma sak dÀr, avsÀndaren var en helt annan domÀn. Men mejlet sÄg faktiskt ut som att det hade kunnat komma frÄn banken. En avslöjande ledtrÄd var dock att mejlet gick till en epostadress som aldrig anvÀnds pÄ banken.

Journalistiska klickbeten

Men sÄ finns det en annan sorts bluffar som journalister stÄr för. Det vi kallar för klickbetesrubriker. Vi Àr inte oskyldiga pÄ Boktugg, men försöker verkligen undvika dem och exempelvis skriva om TT-rubriker som Àr klickbete.

Det finns dock tvÄ nivÄer pÄ det dÀr med klickbete. HÀr pÄ Boktugg sÄ vet vi att besökaren Àr intresserad av Àmnet, det allra mesta Àr trots allt rimligt relevant för lÀsarna. PÄ en allmÀn nyhetssajt Àr det vÀrre. DÀr publiceras mÀngder av artiklar som alltför ofta Àr irrelevanta och med en bra rubrik hade de sluppit slösa med lÀsarens tid.

Vi kan ta ett exempel frÄn nu i morse, pÄ min lokala tidning Helsingborgs Dagblad. Tre rubriker.

FrÄn HD.se

SÄ Àr nÄgon av dessa relevant för mig? Den som ska ut och flyga kan tro att den första Àr det. Klickar du vidare sÄ kan du i bildtexten och lÀngre ner i artikeln se att det gÀller USA. Ganska irrelevant med andra ord.

NĂ€sta artikel kan skrĂ€mma upp oss – vilket bolag gĂ€ller det? En erfaren klickbetesgenomskĂ„dare ser att det stĂ„r ”ekonomi” och tĂ€nker att hade det gĂ€llt Sverige hade det stĂ„tt just Sverige. Och mycket riktigt handlar det om T-Mobile. Men, om du inte Ă€r betalande prenumerant sĂ„ framgĂ„r det inte att Ă€ven denna nyhet handlar om USA. Varken i ingress eller bildtext. Med andra ord försöker man skrĂ€mma lĂ€saren till att lĂ„sa upp betalvĂ€ggen.

Den tredje artikeln dĂ„? Ja, den handlar i alla fall om Sverige. Och Ă„terigen, klickbetesgenomskĂ„daren kan dra slutsatsen att det inte handlar om Helsingborg eller ens SkĂ„ne. Klickar man in pĂ„ artikeln fĂ„r man veta att det handlar om ”En lĂ€genhet har beskjutits i Farsta i södra Stockholm”.

Det hÀr var bara tre exempel. I en rad.

Pojken och nyheten

Men detta pÄgÄr under hela dygnet. Sju dagar i veckan. Det finns en berÀttelse om det hÀr. Pojken och vargen, en fabel som tillskrivs Aisopos. NÄgon kan invÀnda att de hÀr rubrikerna beskriver sanningen och det Àr en vettig invÀndning. Och klickbetesrubriker kan leda till tvÄ saker:

  • Att lĂ€saren blir luttrad och till sist struntar i att klicka pĂ„ en rubrik om ”stort dataintrĂ„ng – miljoner lösenord lĂ€ckta” nĂ€r det slutligen faktiskt berör hen. Och dĂ€rmed missar en relevant nyhet.
  • Att lĂ€saren pĂ„verkas emotionellt av en nyhet som egentligen inte Ă€r relevant. Som en trafikolycka pĂ„ andra sidan jordklotet. Vilket Ă€r hemskt, men det dör 3700 mĂ€nniskor varje dag i trafikolyckor (WHO).

Sidvisningar (och tillhörande annonsvisningar) Ă€r förstĂ„s viktigt för medier. Även för Boktugg. Men inte till vilket pris som helst.

Som nybliven journalist för över trettio Ă„r sedan fick jag lĂ€ra mig att det viktigaste skulle finnas med i ingressen och att en text skulle kunna kortas bakifrĂ„n (minst viktigt och fördjupning lĂ€ngre nere i artikeln). SkĂ€let var naturligtvis utrymmesbrist och att texter ströks ner i lĂ€ngd nĂ€r de monterades pĂ„ sidan. PĂ„ en digital sajt finns inte utrymmesbrist, dĂ€remot brist pĂ„ intresse. AlltsĂ„ Ă€r det en ganska bra princip Ă€ven idag. Även om vi ska balansera det med att locka lĂ€saren kvar pĂ„ sajten …

(Boktips: Skippa Nyheterna : varför jag slutade lÀsa nyheter och varför du ocksÄ borde göra det av Tobias Wahlqvist)

Veckans klickbeten frÄn oss

Efter det ska jag gÄ över till att pitcha veckans artiklar pÄ Boktugg. Snacka om dubbelmoral? Men jag tycker vi haft en del lÀsvÀrda stories trots mindre spektakulÀra rubriker.

Som hur LĂ€ttlĂ€st-priset lyfter fram vĂ€rdet av lĂ€ttlĂ€sta böcker. Det finns ju de som ser ner pĂ„ lĂ€ttlĂ€st och anser att ”ungarna ska bita ihop och kĂ€mpa sig igenom litterĂ€ra klassiker i originalutgĂ„va. Sluta dalta med dyslektiker och folk som inte orkar skaffa glasögon.”

Jag utgÄr ifrÄn att dessa personer Àven anser att skidlektioner bör ske i svart pist och att man i hemkunskapen bör laga sashimi med fugu. UtifrÄn devisen att lite svinn fÄr man rÀkna med eller det gÀller att skilja agnarna frÄn vetet.

Vi andra ser med respekt pÄ förmÄgan hos författare som kan skriva lÀttlÀst.

Vi behöver höja lÀsförmÄgan i Sverige. För bÄda barn och vuxna. DÀrför var det kul att se effekten som Den stora lÀsutmaningen haft. FjÀrdeklassarna som deltog lÀste 70 procent mer under höstterminen. Hoppas att skolpolitiker iaktar och funderar över om morot kan vara bÀttre Àn piska.

MÄnga lyssnar pÄ böcker. I veckan skrev vi om att Boksy lanserar lÄgpris-abonnemang för ljudböcker.

Just det, vÄr nyhet om att Prins Harrys nya bok inte blir ljudbok pÄ svenska och att Àven eboken stoppas frÄn prenumerationstjÀnster kom inte med i förra veckans nyhetsbrev (som kom ut dagen innan nyheten publicerades) men plockades upp av medier runtom i Sverige.

Ha en bra helg!

/Sölve & vÀnnerna pÄ Boktugg

PS. Vi bygger Äterigen om pÄ sajtens startsida och ber om överseende med att det Äterigen blir förÀndringar. MÄlet Àr som vanligt en kombination av att det ska vara smidigt för oss pÄ redaktionen och att det ska vara enkelt att hitta för er lÀsare. DS

Sponsorer

Ett stort tack till alla företag och organisationer som stöttar Boktugg ekonomiskt och dÀrmed gör det möjligt för oss att driva den hÀr sajten och skicka ut detta nyhetsbrev.

Sponsorer

Ett stort tack Ă€ven till alla privatpersoner och företag som sponsrar oss genom att swisha ett bidrag eller betala in engĂ„ngsbelopp med kort. Vi listar inte era namn hĂ€r, men det betyder mycket för oss.


ERBJUDANDEN (sponsrade)

Just nu pÄ Bokus: Januari Àr rÀtt tid för nystart. HÀlsoböcker till superpriser. Kampanjpriserna gÀller t.o.m. 29 januari 2023.

Just nu pĂ„ Adlibris: HĂ€lso- & trĂ€ningsböcker – Upp till 50% rabatt (gĂ€ller t.o.m. 31/1 eller sĂ„ lĂ„ngt lagret rĂ€cker).

Just nu pÄ Akademibokhandeln: Hitta din kalender för 2023.

Just nu pÄ Book Outlet: Bra priser pÄ böcker Äret runt! Thrillers och deckare frÄn 80 kr och Billiga barnböcker frÄn 37 kr.


ANALYSBREVET. Är det lönsamt med boksigneringar och i sĂ„ fall för vem? Vi tittar nĂ€rmare pĂ„ fenomenet signeringar i bokhandel och rĂ€knar lite mer pĂ„ ekonomin bakom det hela. LÄS: Kalkylen bakom en signering i bokhandel.

Du har vĂ€l inte missat vĂ„rt Analysbrev? Kommer 2-3 ggr per mĂ„nad och djupdyker i ett Ă€mne eller en trend. Nedan nĂ„gra av de senaste rubrikerna. Skaffa en prenumeration sĂ„ fĂ„r du alltid senaste utgĂ„van direkt i inboxen – och dessutom tillgĂ„ng till hela arkivet. NĂ„gra av rubrikerna:


UPPSNAPPAT

🌐 Wikidesign. VĂ€rldens största uppslagsverk, Wikipedia med 58 miljoner artiklar pĂ„ 300 sprĂ„k, har fĂ„tt ett nytt utseende. Det gĂ€ller desktopversionen dĂ€r navigering inne i en artikel ska bli enklare liksom att vĂ€xla mellan sprĂ„k. Dessutom begrĂ€nsas radlĂ€ngden för bĂ€ttre lĂ€sbarhet. Det Ă€r första ansiktslyftningen pĂ„ tio Ă„r för Wikipedia som funnits sedan 15 januari 2001.

đŸŽ™ïž Podcasts. PopulĂ€rkultur-podden Fint, Fult och Pengar med entreprenören Isabella Löwengrip samt författaren, radio- och medieprofilen Anna Björklund (podden Della Q och boken Kvinnomanualen) har premiĂ€r den 2 februari. Det Ă€r en av Ă„tta nya poddar som Acast signat, skriver de i ett pressmeddelande. SuccĂ©podden Nessvold & SkĂ€ringer flyttar till Acast. Hampus Nessvold har skrivit Ta det som en man och SĂ€g att du Ă€lskar mig medan Mia SkĂ€ringers Maria : en kvinnlig komikers dagbok blev en bĂ€stsĂ€ljare.

📘📒 Ukrainaböcker. IkvĂ€ll Ă€r det dubbel release i Gamla Stans bokhandel för förlaget Bite the Bullet Press. Förlagschefen Lisa Bjurwald slĂ€pper dels sin egen bok Slava Ukraini! Kvinnors motstĂ„nd under Rysslands krig och dels den översatta Helvetet pĂ„ Paradisgatan av Stanislav Asejev.

đŸ˜Œ Kattfajt. Warriors 3 : SoluppgĂ„ng av (författarkollektivet) Erin Hunter Ă€r hĂ€r. Det Ă€r sjĂ€tte och sista boken i tredje sviten i serien. Är det slut nu? Nej, fortsĂ€ttning följer i fjĂ€rde sviten: StjĂ€rnornas budskap del 1: Den fjĂ€rde lĂ€rlingen. Dessutom kommer i mars första boken i en ny serie av Hunter-gĂ€nget: Bamboo Kingdom 1. Flodfödda. IstĂ€llet för krigarkatter Ă€r det denna gĂ„ng pandor i huvudrollerna.

📩 Amazingconversion. Har du sett att Amazon.se har lockpriser pĂ„ vissa böcker? FörtrĂ€desvis första boken i en serie. De sĂ€ljs med sĂ„ litet pĂ„slag pĂ„ fpriset att det knappast Ă€r lönsamt. Kunden lockas med gratis frakt om hen lĂ€gger nĂ„gra varor till i korgen – och blir Primemedlem (30 dagar gratis). Förutom att Amazon dĂ€refter fĂ„r intĂ€kt i form av medlemsavgiften (59 kr/mĂ„n) sĂ„ visar siffror att en Prime-medlem som gĂ„r in pĂ„ sajten handlar 74 % av gĂ„ngerna, jĂ€mfört med 13 % för en icke-medlem, skriver Digital Commerce 360. Vilket redan det Ă€r högt över andra ehandlares konverteringsgrad (3-6 %). Siffrorna gĂ€ller USA och kanske inte gĂ„r att översĂ€tta rakt av, ungefĂ€r som produktbeskrivningarna pĂ„ Amazon.
Amazon lockar Prime-medlemmar med Prime Video dĂ€r man kan se efterlĂ€ngtade uppföljare till Sagan om Ringen och En prins i New York.

đŸ–Œïž DĂ„lig stĂ€mning. MĂ„nga har imponerats av kvaliteten i AI-verktygen för bildgenerering. BĂ„de Stable Diffusion och Midjourney anvĂ€nds för bokomslag och i vissa fall hela böcker. Men nu har Getty Images meddelat att de stĂ€mmer Stability AI för att de anvĂ€nt Gettys bildbanker för att trĂ€na sin AI-motor – utan tillstĂ„nd och ersĂ€ttning för nyttjandet, skriver The Verge. Experter menar att Getty Ă€r ute efter att fĂ„ betalt och kunna licensiera ut sina bilder till AI-trĂ€ning.
Tre illustratörer stĂ€mmer samtidigt Stable Diffusion, Midjourney och DeviantArt för att de anvĂ€nt fem miljarder bilder frĂ„n internet utan tillstĂ„nd frĂ„n miljontals upphovsmĂ€n, rapporterar The Verge i en annan artikel. Det rĂ€ttsliga lĂ€get kring AI-genererade bilder Ă€r helt klart oklart.

📚 Pocketpension. Torbjörn Elbe har varit pĂ„ Pocketshop sedan 1992. FörsĂ€ljningschefen har dock inte jobbat heltid de senaste Ă„ren och nu lĂ€mnar han. Det Ă€r dock inte Adlibris köp av Pocketshop som Ă€r anledningen.
– En vĂ€ldigt stor anledning till att jag slutar Ă€r att jag sjĂ€lv skriver pĂ„ en bok. Den ska komma ut pĂ„ Kaunitz-Olsson framöver och Ă€r en migrantberĂ€ttelse frĂ„n slutet av 1800-talet. Just nu kĂ€nns det otroligt roligt att fĂ„ mer tid till det, sĂ€ger Torbjörn Elbe till Svensk Bokhandel.
Det blir dock inte hans första bok, han har tidigare skrivit fackboken Lönsam affĂ€r : framgĂ„ngsfaktorer för butik (2019).

👑 Harryfeber. Inte ovĂ€ntat var Prins Harrys bok Spare (Den andre) överlĂ€gsen etta pĂ„ UK Top 50 senaste veckan med 467 183 sĂ„lda tryckta böcker, skriver The Bookseller. Totalt har britterna köpt över 750 000 exemplar inrĂ€knat ljud- och eböcker. Förlaget Transworld har nu bĂ„de den snabbast sĂ€ljande fackboken och den snabbast sĂ€ljande vuxenromanen genom tiderna. Det sistnĂ€mnda rekordet sattes av Dan Brown med The Lost Symbol.

🎧 Ljudbokspriskrig. Bookbeat visade vĂ€gen med sitt 20-timmarsabonnemang för 99 kr. Storytel sĂ€nkte priset till 169 kr och införde tak pĂ„ 100 kr, samtidigt som Unlimited blev dyrare. En av nyare och mindre ljudboksaktörerna Ă€r Boksy som Ă€gs av Stabenfeldt. Nu erbjuder Boksy 12 timmars ljudbokslyssning för 49 kr/mĂ„nad. ”Sveriges billigaste bokapp” Ă€r budskapet dĂ€r nya anvĂ€ndare fĂ„r prova för 9 kr/mĂ„n. MĂ„lgruppen Ă€r barnfamiljer och givetvis gĂ„r det att uppgradera till 24, 48 eller 100 timmar i mĂ„naden samt addera ytterligare profiler till kontot för 10 kr/st.

đŸ„ł ExPMbiografi. Förre brittiska premiĂ€rministern Boris Johnson ska skriva sina memoarer och det blir HarperCollins som ger ut dem, skriver The Bookseller. FörlagsjĂ€tten har köpt vĂ€rldsrĂ€ttigheterna och boken ska ges ut samtidigt i USA. Inget utgivningsdatum Ă€r satt. Johnson behöver ingen spökskrivare eftersom han Ă€r författare till ett dussin böcker som sĂ„lts i totalt över 600 000 exemplar. BĂ€stsĂ€ljare Ă€r hans Winston Churchill–biografi The Churchill Factor. FrĂ„gan Ă€r om han nu Ă€ven ska skriva klart sin bok om Shakespeare, ett projekt som pausades nĂ€r han blev premiĂ€rminister 2019. Det har redan kommit flera böcker av andra författare om Johnsons tid som PM: The Fall of Boris Johnson av Sebastian Payne och Boris Johnson – The Rise and Fall of a Troublemaker at Number 10 av Andrew Gimson.

đŸŽȘ BokhelgsanmĂ€lan. Nu har Stockholms bokhelg 2023 öppnat upp för anmĂ€lningar frĂ„n medverkande. Arrangörerna Thomas Olsson och Martin Kaunitz rĂ€knar med att mer Ă€n 100 förlag, bokhandlare, museer och institutioner vĂ€lkomnar besökare i egna eller lĂ„nade lokaler helgen 11-14 maj.
Som tidigare blir det Àven scener pÄ flera hÄll (Stadsmuseet, Stortorgsscenen, Mornington, Stadsbiblioteken, kyrkoförsamlingarna med flera).
En nyhet för i Är Àr att invigningsminglet kommer att arrangeras ihop med Svensk Bokhandel och Àga rum pÄ Södra teatern i direkt anslutning till Branschdagen.

Textannonser

NOFF Àr branschorganisationen för de mindre och medelstora, oberoende bokförlagen. GÄ med idag och fÄ tillgÄng till webinarier, utbildningar och förmÄnliga rabatter pÄ förlagsrelaterade tjÀnster. Bli medlem idag!

Och sÄ ytterligare lite rubriker

Marie Lundquist ny ledamot av Samfundet De Nio. Poeten och översÀttaren Marie Lundquist har valts till ny ledamot av Samfundet De Nio dÀr hon eftertrÀder Kerstin Ekman pÄ stol 4.

Åsne Seierstad skriver om sveket. Medan kvinnorna tvingades ut ur skolorna av talibanerna vĂ€nde vĂ€rlden ryggen Ă„t Afghanistan. I en ny bok berĂ€ttar Åsne Seierstad om extremismen, vĂ„ldet och flickornas krossade frihetsdrömmar – med afghanernas ögon.

Klass 4A vann Den stora lÀsutmaningen. Totalt lÀste Sveriges fjÀrdeklassare nÀstan 700 000 timmar under höstterminen. Av dem stod klass 4A i Hallenskolan i Mölndal för 2220 lÀstimmar och vinner dÀrmed Den stora lÀsutmaningen. Första pris: en klassresa till Astrid Lindgrens vÀrld.

Nominerade till Årets bok om svensk historia. En bok kan skildra en utvald dag eller tĂ€cka in flera tusen Ă„r. Åtta böcker Ă€r nominerade till Årets bok om svensk historia 2022.

LÀttlÀst-priset. Det finns en efterfrÄgan pÄ lÀttlÀsta böcker, men ÀndÄ saknas ofta genren i litterÀra diskussioner. Ett av syftena med LÀttlÀst-priset Àr att skapa uppmÀrksamhet, och nu Àr det dags att nominera till Ärets pris.

Museum krymper Hedin-utstĂ€llning. Etnografiska museet i Stockholm tar bort delar av sin basutstĂ€llning om upptĂ€cksresanden och akademiledamoten Sven Hedin. Enligt Dagens ETC togs beslutet efter uppgifter i en ny bok om Sven Hedin av populĂ€rhistorikern Tommy Lundmark.

Deckarfestival i Nora 22-23 april 2023. Sveriges första deckardrottning Maria Lang uppmĂ€rksammas av Svenska Deckarakademin och Nora kommun i en unik Deckarfestival helgen 22-23 april 2023.

SVT fortsĂ€tter med höglĂ€sning. Efter höglĂ€sningen av Gösta Berlings saga live frĂ„n VĂ€stanĂ„ teater i VĂ€rmland under trettonhelgen planerar SVT att fortsĂ€tta med konceptet, skriver man i ett pressmeddelande.

Dragsagostund. Sagostunden Drag Story Hour har mötts av hot och hat – men ocksĂ„ starkt engagemang och vĂ€rme. Enligt SVT Ă€r publiktrycket hĂ„rt pĂ„ biblioteken i Malmö och Trelleborg.

Jane Bark Ă€r död. Illustratören Jane Bark har avlidit, skriver Dagens Nyheter.

Martin vann serietĂ€vling. NĂ€sta svenska serietecknarstjĂ€rna heter Martin NihlĂ©n. Hann vann Egmont Comics Contest, med serien ”Fylgjor”. Förstapriset pĂ„ 50 00 kronor gĂ„r till den 42-Ă„rige kreatören frĂ„n BrĂ€kne-Hoby i Blekinge som har god chans att fĂ„ sin tecknade serie publicerad i bokformat.

Ny Sbi-ordförande. Regeringen har utsett Christer Nylander till ny ordförande för Svenska barnboksinstitutet (Sbi) frÄn och med 1 januari 2023 till och med 31 december 2025.

Svenska flyktinglĂ€ger. Om kor, krig och livskraft handlar Rosa Liksoms Ă„lven. Som nyklĂ€ckt författare skildrade hon Moskva. 30 Ă„r senare Ă„tervĂ€nder hon till hemtrakterna i finska Tornedalen, till alla dem som flydde kriget och gick till Sverige tillsammans med sina djur.

Prins Harry som ljudbok. I veckan slĂ€pptes Prins Harrys omtalade biografi Den andre pĂ„ svenska som pappersbok och ebok. Men det sistnĂ€mnda endast som download. Boken kommer inte att finnas hos Bookbeat, Nextory eller Storytel. Och inte alls som ljudbok.

Drömmen om odödlighet. Hur lĂ€nge kan en mĂ€nniska leva och gĂ„r det att fĂ„ ett evigt liv? I boken Evigt ung – min och mĂ€nniskans dröm om odödligheten utforskar författaren och journalisten Peter Ottsjö just det.

OsĂ€ker pĂ„ om du missat nĂ„gra nyheter? HĂ€r Ă€r de 100 senaste pĂ„ sajten …

Debutanter. Du missar vÀl inte alla nya debutantportrÀtt? Och Àr du författare som nyligen debuterat eller ska göra det sÄ se till att skicka in. Vi har inte ens krav pÄ att du mÄste köpa en annons för att bli publicerad.


Vi pĂ„minner vi om Boktuggs annonsmeny som nu Ă€r uppdaterad med höstens priser och Ă€ven innehĂ„ller ett par nya spĂ€nnande annonsalternativ. Vad sĂ€gs exempelvis om ett dedikerat utskick till alla prenumeranter med bara din bok?


Boktugg och detta nyhetsbrev befinner sig i stĂ€ndig utveckling. Om du gillar det vi gör sĂ„ fĂ„r du gĂ€rna bli en Supporter. Och jobbar du i bokbranschen ska du givetvis bli en Insider och prenumerera pĂ„ Analysbrevet. Ytterligare ett sĂ€tt att stötta oss Ă€r att anvĂ€nda vĂ„r sökmotor för böcker och klicka dig vidare pĂ„ köplĂ€nkarna sĂ„ fĂ„r vi en liten kickback via affiliateavtal.

Dessutom tar vi gÀrna emot nyhetstips eller förslag pÄ förbÀttringar pÄ tips@boktugg.se

Sölve Dahlgren

Sölve Dahlgren

Sölve Dahlgren Àr journalist sedan 30 Är tillbaka och författare till mer Àn tio böcker. VD och chefredaktör för Boktugg.

solve@boktugg.se

Gör som ...

… och alla vĂ„ra andra sponsorer som stöttar oss ekonomiskt. Vill ditt företag bli sponsor? Kontakta sales@boktugg.se för mer information. Privatpersoner och mindre företag som vill bidra swishar valfritt belopp till 123-483 18 71 (klicka hĂ€r för QR-kod) eller med andra betalmedel.

Fotobok dÀr det tysta landskapet ges en röst

Johanna SyrĂ©n fĂ„ngar i denna dokumentĂ€ra fotobok det moderna lantlivet i en vĂ€rld i förĂ€ndring. Genom bilder och berĂ€ttelser ger hon en inblick i mĂ€nniskors liv och deras nĂ€ra band till naturen och djuren. Skribenten Samantha Ohlanders ger ytterligare perspektiv kring jordbrukets och glesbygdens utmaningar och den betydelse vĂ„ra gemensamma vĂ€rderingar har för framtiden. Boken Av jorden tar oss med pĂ„ en resa genom historien och nutiden och vĂ€cker frĂ„gor om identitet och ansvar för en mer omsorgsfull och hĂ„llbar framtid. 

Ny inspirerande resehandbok, med tÄg till Italien och Medelhavet

Den efterlĂ€ngtade uppföljaren till de populĂ€ra ”Rivieran inom rĂ€ckhĂ„ll” och ”Languedoc inom rĂ€ckhĂ„ll” Ă€r Ă€ntligen hĂ€r. Ta del av de bĂ€sta rĂ„den om hur du tar dig till norra Italien pĂ„ det smartaste och mest hĂ„llbara sĂ€ttet att resa: med tĂ„g.