Ingen Prins Harry som ljudbok på svenska – även ebok stoppas från prenumerationstjänster

Nej, inte ens på engelska kan man hitta prins Harrys nya bok på Bookbeat. Ljudboken kommer inte alls på svenska och eboken stoppas från prenumerationstjänsterna. Foto: iStock. Montage: Boktugg.

I veckan släpptes Prins Harrys omtalade biografi Den andre på svenska som pappersbok och ebok. Men det sistnämnda endast som download. Boken kommer inte att finnas hos Bookbeat, Nextory eller Storytel. Och inte alls som ljudbok.

– Det stämmer, Den andre kommer tyvärr inte som ljudbok då vi inte har rättigheter att sälja den i streamingtjänsterna till följd av Penguin Random Houses policy gentemot detta. Detsamma gäller dessvärre också för e-boken, men som finns att till försäljning via nedladdning. Vi tycker givetvis att det är jättetråkigt att boken inte kommer att finnas tillgänglig för svenska lyssnare, säger Isa Widerståhl, förlagschef på Albert Bonniers förlag.

Den som vill läsa Prins Harrys bok får alltså faktiskt läsa den istället för att lyssna. Och det är pappersbok eller ebok för download som gäller.

Det finns en ljudbok på engelska, men det är samma sak som gäller där: inga prenumerationstjänster. Det är prinsen själv som läst in ljudboken som finns på bland annat Audible där boken kan köpas med credits så i praktiken för en svensk hundralapp (7,99 pund). Vilket innebär att ersättningen till förlaget från Audible är något bättre än vad de hade fått av svenska prenumerationstjänster. Men inte många kronor om vi ska vara ärliga.

Uppdatering: Det är snart två år sedan PRH gick ut med sitt policybeslut om att inte släppa förlagets titlar till prenumerationstjänster som erbjuder obegränsad lyssning. Det omfattade även svenska översättningar, något som fick konsekvenser när Barack Obamas nya bok släpptes förra hösten – då Albert Bonniers avstod ljudbok eftersom det inte fanns ekonomi i en sådan utan streamingintäkter.

Sölve Dahlgren

Sölve Dahlgren

Sölve Dahlgren är journalist sedan 30 år tillbaka och författare till mer än tio böcker. VD och chefredaktör för Boktugg.

solve@boktugg.se

Gör som ...

… och alla våra andra sponsorer som stöttar oss ekonomiskt. Vill ditt företag bli sponsor? Kontakta sales@boktugg.se för mer information. Privatpersoner och mindre företag som vill bidra swishar valfritt belopp till 123-483 18 71 (klicka här för QR-kod) eller med andra betalmedel.

SPONSRAT INNEHÅLL