ANNONS

Idag släpps Ett förlovat land av Barack Obama på svenska – men inte som ljudbok

Barack Obama (foto: Pari Dukovic) släpper första delen av sina memoarer idag - samtidigt på 26 språk däribland svenska. Men ljudboken får svenskarna vänta ett tag till på - om man inte vill lyssna på engelska.

En förväntad storsäljare i årets julhandel är Ett förlovat land av Barack Obama som idag börjar säljas i Sverige. Men det blir ingen svensk ljudbok eftersom PRH inte släpper streamingrättigheterna.

– Ljudboken kommer tyvärr inte att ges ut på svenska då vi inte har rättigheterna att sälja den i streamingtjänsterna som en följd av PRHs nya policy gentemot dessa. Vi tycker såklart att det är jättetråkigt att boken inte kommer att finnas tillgänglig för svenska lyssnare, säger Isa Widerståhl, förlagschef på Albert Bonniers förlag till Boktugg.

Den här artikeln är INTE låst.

Hjälp oss att hålla Boktuggs nyhetsartiklar olåsta utan betalvägg.

KÖP SUPPORTER-PREN fr. 1 kr/dag

Utgivningsdatum för Ett förlovat land av Barack Obama lades efter det amerikanska presidentvalet för att inte bli en del av valrörelsen. Presidentmemoarerna består av två volymer, varav denna är den första. Trots detta är det en riktig tegelsten, den inbundna versionen av Ett förlovat land är 845 sidor och innehåller två 16-sidiga bildark, enligt pressmeddelandet där det även framgår att ”utgivningen av den andra och sista delen av memoarerna har ännu inte bestämts och kommer att presenteras vid ett senare tillfälle”. 

ANNONS

Däremot nämns i pressmeddelandet ingenting om en svensk ljudboksutgåva och det fanns en anledning till det. Att Penguin Random House deklarerat att ingen av deras titlar får släppas till prenumerationstjänsterna som erbjuder obegränsad lyssning. Detta trots att intresset för att läsa och lyssna via prenumerationstjänster som Storytel, Bookbeat, Nextory och Bokus Play blir allt större.

En oavkortad ljudbok, inläst av författaren själv, ges ut i digitalt och fysiskt format av Penguin Random House Audio på engelska. Den är redan tillgänglig hos Audible (29 timmar och 10 minuter lång). På franska släpps den (enligt Audible) den 19 december. Den engelska ljudboken lär dock inte heller dyka upp i de svenska prenumerationstjänsterna.

ANNONS

ERBJUDANDE – JUST NU: Bokus Play 3 ljudböcker för 1 krona*

*Vid registrering av Bokus Play Bas. Automatiskt månatlig prenumerationsavgift gäller efter första månaden (79kr/mån).

I det sammanhanget kan det vara intressant att studera Amazon.se som fortfarande inte har integrerats med Audible på samma sätt som exempelvis Amazon UK där Audible listas i sökresultatet. På den svenska sajten finns Obama-ljudboken på CD, men den är inte tillgänglig att köpa. På Amazon.se går det inte att se utgivningsdag för CD, på Amazon UK står det dock 24 november. När vi kontrollerar på Adlibris har de samma bristfälliga info som Amazon.se om CD-versionen vilket tyder på att någon distributör inte uppdaterat i sitt system.

ANNONS

Avtalet om Barack Obamas memoarer skrevs visserligen långt innan PRH införde sin nya policy, vilket innebär att Michelle Obamas Min historia (som ingick i den stora Obamadealen) finns både som ebok och ljudbok hos streamingtjänsterna. Men Barack Obamas bok stoppas alltså och blir därmed olönsam att ge ut som ljudbok på svenska.

Dessutom kan vi konstatera att Ett förlovat land inte heller finns tillgänglig som ebok varken hos Storytel, Bookbeat eller Nextory. Däremot finns eboken enligt Bokus hemsida att läsa via Bokus Play, men inne i appen går den inte att finna.

Om boken Ett förlovat land av Barack Obama

Barack Obama påbörjade sina presidentmemoarer strax efter slutet av sitt presidentskap. När han satte sig med penna och paper hade han en tydlig disposition, han vill ge en ärlig bild av sin tid som president – inte bara en historiebeskrivning av nyckelskeenden från sin tid i ämbetet – vilka framstående personer han interagerade med – utan även redogöra för några av de politiska, ekonomiska och kulturella strömningar som påverkade de utmaningar hans administration brottades med och de beslut han och hans team tillsammans tog.

Han vill även erbjuda läsarna en känsla av hur det var att faktiskt vara USA:s president, att påminna oss om att, trots makten, pompa och ståt, är presidentskapet bara ett jobb. Att männen och kvinnorna som jobbar i Vita huset upplever samma blandning av tillfredställelse, besvikelser, motstånd och små segrar som övriga medborgare. Han vill också berätta en personlig historia, en historia som kan inspirera unga människor att vilja jobba i den offentliga sektorn.

Ett förlovat land

Ett förlovat land

Handla böcker där du är – hitta närmsta bokhandel
Lär dig mer om bokbranschen!


Över 7000 personer prenumererar redan på Boktuggs nyhetsbrev. Två gånger i veckan får du koll på nya trender, nya förlag, spännande författarskap och böcker. Bäst allt - det är helt kostnadsfritt. Missa inte nästa stora grej. Anmäl dig nu!

Tack för att du läste ända hit. Gör du det ofta får du gärna bli Supporter, stöd Boktugg med 1 kr/dag.
Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på linkedin
Dela på email
Dela på print
Sölve Dahlgren

Sölve Dahlgren

Sölve Dahlgren är journalist sedan 25 år tillbaka och författare till nio böcker. VD och chefredaktör för Boktugg.

solve@boktugg.se

SPONSRAT INNEHÅLL