Barack Obama (foto: Pari Dukovic) släpper första delen av sina memoarer idag - samtidigt på 26 språk däribland svenska. Men ljudboken får svenskarna vänta ett tag till på - om man inte vill lyssna på engelska.

Idag släpps Ett förlovat land av Barack Obama på svenska – men inte som ljudbok

Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på linkedin
Dela på email

En förväntad storsäljare i årets julhandel är Ett förlovat land av Barack Obama som idag börjar säljas i Sverige. Men det blir ingen svensk ljudbok eftersom PRH inte släpper streamingrättigheterna.

– Ljudboken kommer tyvärr inte att ges ut på svenska då vi inte har rättigheterna att sälja den i streamingtjänsterna som en följd av PRHs nya policy gentemot dessa. Vi tycker såklart att det är jättetråkigt att boken inte kommer att finnas tillgänglig för svenska lyssnare, säger Isa Widerståhl, förlagschef på Albert Bonniers förlag till Boktugg.


ANNONS


Utgivningsdatum för Ett förlovat land av Barack Obama lades efter det amerikanska presidentvalet för att inte bli en del av valrörelsen. Presidentmemoarerna består av två volymer, varav denna är den första. Trots detta är det en riktig tegelsten, den inbundna versionen av Ett förlovat land är 845 sidor och innehåller två 16-sidiga bildark, enligt pressmeddelandet där det även framgår att ”utgivningen av den andra och sista delen av memoarerna har ännu inte bestämts och kommer att presenteras vid ett senare tillfälle”. 

Däremot nämns i pressmeddelandet ingenting om en svensk ljudboksutgåva och det fanns en anledning till det. Att Penguin Random House deklarerat att ingen av deras titlar får släppas till prenumerationstjänsterna som erbjuder obegränsad lyssning. Detta trots att intresset för att läsa och lyssna via prenumerationstjänster som Storytel, Bookbeat, Nextory och Bokus Play blir allt större.

ANNONS

En oavkortad ljudbok, inläst av författaren själv, ges ut i digitalt och fysiskt format av Penguin Random House Audio på engelska. Den är redan tillgänglig hos Audible (29 timmar och 10 minuter lång). På franska släpps den (enligt Audible) den 19 december. Den engelska ljudboken lär dock inte heller dyka upp i de svenska prenumerationstjänsterna.

I det sammanhanget kan det vara intressant att studera Amazon.se som fortfarande inte har integrerats med Audible på samma sätt som exempelvis Amazon UK där Audible listas i sökresultatet. På den svenska sajten finns Obama-ljudboken på CD, men den är inte tillgänglig att köpa. På Amazon.se går det inte att se utgivningsdag för CD, på Amazon UK står det dock 24 november. När vi kontrollerar på Adlibris har de samma bristfälliga info som Amazon.se om CD-versionen vilket tyder på att någon distributör inte uppdaterat i sitt system.

Avtalet om Barack Obamas memoarer skrevs visserligen långt innan PRH införde sin nya policy, vilket innebär att Michelle Obamas Min historia (som ingick i den stora Obamadealen) finns både som ebok och ljudbok hos streamingtjänsterna. Men Barack Obamas bok stoppas alltså och blir därmed olönsam att ge ut som ljudbok på svenska.

HJÄLP OSS: Bli en Boktugg Supporter idag. Stödprenumeration från 10 kr/mån

Dessutom kan vi konstatera att Ett förlovat land inte heller finns tillgänglig som ebok varken hos Storytel, Bookbeat eller Nextory. Däremot finns eboken enligt Bokus hemsida att läsa via Bokus Play, men inne i appen går den inte att finna.


ANNONS


Om boken Ett förlovat land av Barack Obama

Barack Obama påbörjade sina presidentmemoarer strax efter slutet av sitt presidentskap. När han satte sig med penna och paper hade han en tydlig disposition, han vill ge en ärlig bild av sin tid som president – inte bara en historiebeskrivning av nyckelskeenden från sin tid i ämbetet – vilka framstående personer han interagerade med – utan även redogöra för några av de politiska, ekonomiska och kulturella strömningar som påverkade de utmaningar hans administration brottades med och de beslut han och hans team tillsammans tog.

Han vill även erbjuda läsarna en känsla av hur det var att faktiskt vara USA:s president, att påminna oss om att, trots makten, pompa och ståt, är presidentskapet bara ett jobb. Att männen och kvinnorna som jobbar i Vita huset upplever samma blandning av tillfredställelse, besvikelser, motstånd och små segrar som övriga medborgare. Han vill också berätta en personlig historia, en historia som kan inspirera unga människor att vilja jobba i den offentliga sektorn.

Ett förlovat land

Ett förlovat land

Handla böcker där du är – hitta närmsta bokhandel

❤️ Tack för att du läste ända hit. Hoppas att läsupplevelsen var bra. Som du märkte slapp du betalvägg. Mycket tack vare personer som du, som valt att bli Supporters. Dina och andras stöd gör det möjligt att fortsätta skriva om böcker och bokbranschen.  Stödprenumerera från 10 kr/mån eller swisha en tjuga (eller mer) till 123-483 18 71.
(Om du redan är Supporter – tack!)

❤️ Tack för att du läste ända hit. Hoppas att läsupplevelsen var bra. Som du märkte slapp du betalvägg. Mycket tack vare personer som du, som valt att bli Supporters. Dina och andras stöd gör det möjligt att fortsätta skriva om böcker och bokbranschen.  Stödprenumerera från 10 kr/mån eller swisha en tjuga (eller mer) till 123-483 18 71.
(Om du redan är Supporter – tack!)

Sölve Dahlgren

Sölve Dahlgren

Sölve Dahlgren är journalist sedan 25 år tillbaka och författare till nio böcker. VD och chefredaktör för Boktugg.

solve@boktugg.se

Lär dig bokbranschen på 5 minuter

Få vårt nyhetsbrev, måndag och fredag. Håll dig uppdaterad om trender och nyheter. Och få lite boktips. Gör som över 8000 andra.

SPONSRAT INNEHÅLL

Ny poesi utforskar mäns våld mot kvinnor

Diktsamlingen Hennes uppgång och fall beskriver en kärleksrelation som inleds med intensiv förälskelse men sedan övergår i våld. Det är Marie Strömbergs debut som författare men flera av dikterna skrev hon redan för 20 år sedan.

– De är inspirerade från samtal jag hade med kvinnor när jag jobbade natt inom psykiatrin. Många hade blivit utsatta för övergrepp och jag började skriva dikter för att bearbeta det jag fick höra. Det kändes viktigt att skriva ner deras berättelser för att dokumentera dem, säger Marie Strömberg.

Några av dikterna handlar om henne själv, men även majoriteten av dem som inte gör det är skrivna i jag-form. Ett stilistiskt grepp för att komma närmare läsaren.

– Jag tycker att det blir starkare i jag-form, men ville också skriva genom betraktarens ögon, säger hon.

Att det blev just poesi beror på att hon tycker om att utforska språket och leka med ord.

– I en dikt måste man väga varje ord och om man byter ut ett ord kan texten få en helt annan betydelse. Jag gillar att man kan uttrycka så mycket med några få rader, säger hon.

Text: Evelina Hertz

(...) Läs hela artikeln »