fbpx

Som väntat – Bonniers ger ut nya Obama-böckerna

Foto: John Gress Media Inc / Shutterstock.com

Inte helt oväntat får Albert Bonniers Förlag ge ut Barack Obamas nya bok och Forum tar hand om Michelles. Utöver flera miljoner i förskott så spelade även andra faktorer in i beslutet.

– Vi är enormt stolta och glada. USA:s förra first lady har haft ett genomslag i Sverige som få andra amerikanska presidentfruar. Att få ge ut hennes första bok på svenska känns både viktigt och inspirerande”, säger Adam Dahlin, förlagschef på Forum i ett pressmeddelande.

Häromdagen kom alltså nyheten som de flesta väntat på – Bonniers vann dragkampen om Michelle och Barack Obamas kommande böcker. De böcker som rykten säger ger paret ett förskott på astronomiska 65 miljoner dollar för berättelsen om deras tid i Vita Huset.

ANNONS

Svensk Bokhandel har tidigare uppgett att budgivningen om de svenska rättigheterna passerade 400 000 dollar när Bonniers, Norstedts och Polaris fanns kvar i matchen. Rykten på Londonmässan talade om mer än 500 000 dollar, motsvarande 4,4 miljoner kronor för de båda böckerna.

Som jämförelse så uppger Publishers Weekly att de holländska rättigheterna köptes av Diep för 3 miljoner euro – motsvarande 28,5 miljoner kronor. Denna deal tillsammans med den franska (Fayard köpte rättigheterna) ska ha varit två av de absolut största internationella förskotten på Obamatitlarna. Då ska man komma ihåg att Penguin Random House själva kommer att ge ut böckerna för den globala marknaden på engelska, spanska och tyska via sina förlag runtom i världen.

Barack Obamas bok placerades alltså på Albert Bonniers Förlag som även gett ut hans tidigare böcker.

– På Albert Bonniers Förlag finns en stolt tradition med böcker av politikens stora, från Churchill till Bill Clinton; Barack Obamas kommande bok är en händelse, och det känns otroligt glädjande att få ge ut den, säger Jesper Monthán, förlagschef.

Han vill inte kommentera vad Bonniers fått betala för de båda böckerna eller hur länge Polaris och Norstedts följde med. Men vi passade på att ställa ett par andra frågor till honom.

Tycker du att det blivit mer budgivningar och ökade förskott på stora utländska titlar de senaste åren?

– Ja, vi tycker att det är en tydlig skillnad nu om man jämför med för fem år sen eller så. Det är fler budgivande förlag nu och det går lite snabbare. Det är ingen dramatisk skillnad men en tydlig. Förskotten kan ju sticka iväg nu för de riktigt stora namnen och det hände väl ibland för all del, tidigare också men den största skillnaden är ändå hastigheten i budgivningarna som är snabbare nu. Skillnaden i förskott är inte lika tydlig, säger Jesper Monthán.

ANNONS

Böcker av världsberömda personer som inte är författare i första hand ger en annorlunda arbetsprocess jämfört med översättning av en roman exempelvis.

Ställer kändisar högre krav än författare på press och marknadsföring?

– Böcker har olika förutsättningar och författare är olika som personer, agenter med, så det är svårt att se något tydligt mönster i det där. En del har en mer avslappnad inställning till vad som ska synkas och godkännas än andra och det gäller stora som små författarskap, kommersiella, litterära, fack, skön – alla egentligen. Men vi är ganska vana vid den här typen av krav och önskemål och vanligtvis går det att hantera utan att det innebär problem på något sätt. Än så länge har processen runt Obama, varken gällande de tidigare böckerna eller kontakterna runt den kommande, inneburit några konstigheter.

En faktor för översatt litteratur av riktigt stora namn är att fler svenskar klarar att läsa på originalspråk. På senare år har förlagen därför jobbat hårt för att kunna översätta snabbt och i vissa fall har man lanserat en bok över hela världen samma dag på flera språk.

Vet ni om det blir en gemensam utgivningsdag för hela världen eller kommer den engelska utgåvan före den svenska?

Boktuggs nyhetsbrev
Håll dig uppdaterad om de senaste trenderna. Vi tar dig med bakom kulisserna i bokbranschen. Kostnadsfritt.
Vi delar aldrig din epostadress med tredjepart. Avsluta när du vill.

– Vi kommer att återkomma om utgivningsdag för den kommande boken och jag föreställer mig att den kommer att vara gemensam för i stort sett alla länder men mer information om det kommer senare alltså.

Även om förskottets storlek har betydelse i Obama-dealen så finns det andra faktorer som avgör valet av förlag.

Vilka krav och förväntningar ställer Obamas och det amerikanska förlaget?

– Det är nästan aldrig så att det bara är de ekonomiska villkoren som avgör. Det är alltid en kombination av olika delar men där förskott och villkor så klart är lättare att värdera. Men det litterära sammanhanget som förlaget erbjuder och de marknadsinsatser som förlaget planerar och tidigare har åstadkommit är viktiga beståndsdelar och som alltid är goda relationer aldrig att underskatta. Vad man sedan som agent och författare väljer att värdera av de olika delarna är beroende på titel, situation och person men journalister tenderar att mer eller mindre bara intressera sig för förskottet och så ser det inte alltid ut, säger Jesper Monthán.

Så även om ”alla” förväntade sig att Bonniers skulle ta hem Obama-utgivningarna så fanns det anledning att fira och det var glada miner på förlaget.

– Vi fick beskedet mot slutet av Londonmässan och det kan väl hända att vi tjoade lite gladare än annars på den scoutmiddag vi var på under kvällen men vi är ganska glada annars också så det är osäkert om det verkligen var så. Sen kommer vi så klart att fira boken när det är dags för utgivning men det ligger ju en bit fram i tiden, säger Jesper Monthán.

Bilden: USA:s president Barack Obama, hans fru Michelle och deras dotter Melia vinkar till publiken efter att president Obama hållit ett avskedstal i Chicago. Foto: John Gress Media Inc / Shutterstock.com❤ Tack för att du kom hit och läste …
… det gör oss stolta och glada. Som du märkte slapp du betalvägg. Ett val vi gjort, eftersom vi genuint älskar litteraturen och vill sprida våra artiklar till alla bokälskare. Är du trogen boktuggare och gillar det vi gör – stötta gärna den hårdast arbetande lilla redaktionen i landet. Varje bidrag vi får från läsare som dig, litet eller stort, gör att vi kan fortsätta ta med er bakom kulisserna i bokbranschen. Stöd Boktugg från 35 kr/mån eller 250 kr/år. Det tar bara en minut. Tack.

Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på linkedin
Dela på email
Dela på print
Sölve Dahlgren

Sölve Dahlgren

Sölve Dahlgren är journalist sedan 25 år tillbaka och författare till nio böcker. VD och chefredaktör för Boktugg.

solve@boktugg.se

Stäng meny