Museum tar bort delar av Hedin-utställning efter uppgifter i ny bok

Sven Hedin
Delar av utställningen om Sven Hedin plockas bort från Etnografiska museet. Arkivbild: TT.

Etnografiska museet i Stockholm tar bort delar av sin basutställning om upptäcksresanden och akademiledamoten Sven Hedin. Enligt Dagens ETC togs beslutet efter uppgifter i en ny bok om Sven Hedin av populärhistorikern Tommy Lundmark.

Att Sven Hedin sympatiserade med nazismen är ingen nyhet, men i boken Sven Hedin-Institutet och en nationalhjältes fall publiceras också en bild på när Hedin gör Hitlerhälsning tillsammans med ledande nazister. I ett mejl till SVT:s ”Kulturnyheterna ” bekräftar Anna Lundström, biträdande avdelningschef för innehåll och lärande på Världskulturmuseerna, att basutställningen plockats bort:

”Utställningen var en basutställning med perspektiv som alltmer omvärderas i forskning och i museivärlden”, skriver hon.

I en informationstext jämfördes Sven Hedins sympatier för nazismen med att han uttalat sig positivt även om kommunismen – en vilseledande formulering, enligt Lundmark.

– Hedin hade en känd vurm för män med makt. Men att göra den jämförelsen: att han tyckte om och var imponerad av kommunistiska ledare och jämföra det med vad han gjorde för Nazityskland är bara fel. Det är helt uppåt väggarna, säger Tommy Lundmark till ”Kulturnyheterna” och tillägger:

– Att han står bredvid Heinrich Himmler och gör Hitlerhälsning 1940 måste man förhålla sig till.

TT

TT

Sveriges mest trovärdiga nyhetsförmedlare är är för många TT (Tidningarnas Telegrambyrå) som sedan 1921 varit en oberoende aktör i Mediesverige med mottot snabbt, korrekt och trovärdigt. Boktugg samarbetar med TT för att få tillgång till fler boknyheter och intervjuer än vi själva hinner med.

tt@boktugg.se

Gör som ...

… och alla våra andra sponsorer som stöttar oss ekonomiskt. Vill ditt företag bli sponsor? Kontakta sales@boktugg.se för mer information. Privatpersoner och mindre företag som vill bidra swishar valfritt belopp till 123-483 18 71 (klicka här för QR-kod) eller med andra betalmedel.

Koll på böcker och bransch på 5 min

Få vårt nyhetsbrev, måndag och fredag. Håll dig uppdaterad om trender och nyheter. Och få lite boktips. Gör som över 9000 andra.