Julkalender 2018 – lucka 8: Carpe Diem och nazismen

Boktuggs Julkalender 2018 - lucka 8. Bakgrundsbild: Pixabay.

Denna dag väljer vi att uppmärksamma två väldigt olika författare som gjort avtryck i historien. Horatius som myntade ”Carpe diem” och Joachim Fest som bland annat skrev en biografi om Adolf Hitler.

Den 8 december föddes båda dessa författare. Quintus Horatius Flaccus, år 65 f.Kr. i Venusia som son till en före detta slav, som dock var relativt välbärgad. Även om vi tydligen vet vilket som var hans födelsedag är det mer oklart vad hans far jobbade med – enligt vissa skatteindrivare och andra fiskhandlare. Däremot såg han tidigt att sonen Horatius var begåvad.

Horatius fick därför åka till Rom för utbildning och senare till Aten för att studera grekiska och filosofi. Han lärde känna Brutus (ja, han som var delaktig i mordet på Caesar). Horatius misslyckades i det militära och fick hanka sig fram som sekreterare innan han uppmärksammades av Vergilius (romersk poet) som presenterade honom för Maecenas (dåtidens största beskyddare av litteratur och vetenskap). Det gav Horatius tillträde till en litterär cirkel som Maecenas samlat i sitt palats.

Horatius blev en av de mest kända diktarna i Rom under Augustus tid och skrev verk som Epoderna, Epistlarna, Sermonerna, Odena, Carmen Seculare och Ars Poetica.

Han myntade även begreppet Carpe Diem som dök upp i Oden I: ”Carpe diem quam minimum credula postero” (fånga dagen, lita ej på morgondagen). Källa: Wikipedia.

Trots att det nu är över 2 000 år sedan Horatius levde (han dog den 27 november år 8 f. Kr) så lever hans verk vidare. Senast utgiven på svenska var just Horatius: Oden I-IV (2013, CKM Förlag). Sju år tidigare kom Horatius : liv och tänkesätt av Carl-Göran Ekerwald. Båda böckerna är slut på förlaget men går att hitta på antikvariat. Kanske kommer de i digital form?

Kuriosa: Horatius kallas ibland Horace på engelska.

En annan mer modern författare som föddes just den 8 december, år 1926, var Joachim Fest (död 11 september 2006). Hans far Johannes Fest, var en konservativ katolsk och antinazistisk lärare som avskedades när nazisterna kom till makten 1933. Hans familj lät inte den 10-årige Joachim gå med i Hitler-Jugend och han blev relegerad från sin skola. Istället gick han i katolsk skola i Freiburg och kunde undvika Hitlers ungdomstrupper tills han fyllt 18.

Just det faktum att hans far, en helt vanlig tysk, förstod nazisternas verkliga natur färgade Fests bild av sina landsmän för resten av livet. Han accepterade aldrig bilden av att tyskarna inte visste vad Hitler gjorde eller att de inte kunde stå emot nazistregimen.

På sin 18-årsdag, 1944, skrevs han in i Wehrmacht för att undvika Waffen-SS. Hans far gillade inte det heller och menade att ”man anmäler sig inte frivilligt till Hitlers kriminella krig”. Joachim Fests militära karriär blev kort och slutade med att han blev krigsfånge i Frankrike.

Efter andra världskrigets slut läste han juridik, historia och sociologi, tysk litteratur och konsthistoria. Efter examen fick han jobb på en amerikansk radiostation i Berlin. Mellan 1954 och 1961 var han redaktör för nutidshistoria och gjorde radioporträtt av personer som påverkat tysk historia, vilket inkluderade nazistledare som Heinrich Himmler och Joseph Goebbels. Detta blev senare till hans första bok: The Face of the Third Reich: Portraits of the Nazi Leadership.

Mest känd blev han dock för sin biografi om Adolf Hitler som gavs ut 1973. Han skrev även boken Undergången (2002) som skildrar Hitlers sista dagar i Bunkern och filmatiserades 2004. Undergången : Hitler och slutet på Tredje riket utkom på svenska 2004 och kan hittas på antikvariat. Hitler: en biografi kom ut i pocket på svenska 2014 på Fischer & Co, uppdelad i två delar: Hitler : en biografi. D. 1 och Hitler : en biografi. D. 2.

Fest skrev även Albert Speer : en biografi, om tredje rikets chefsarkitekt som förbluffande nog kallade sig opolitisk.

Förutom framgångsrik författare var Joachim Fest även redaktör för kultursidorna i Frankfurter Allgemeine Zeitung mellan 1973 och 1993.

Faktum är att även nazisterna intresserade sig för böcker från det gamla romarriket, dock inte just Horatius verk. Heinrich Himmler var inspirerad av den romerske författaren Publius Cornelius Tacitus och boken Germania från år 98. Beskrivningarna i denna om germanerna som ett särskilt folkslag utnyttjades av nazisterna som upphöjde Germania till bibel och använde denna som alibi för att förfölja alla de inte såg som riktiga tyskar.

Tyskarna lade mycket energi på att få tag på det ursprungliga manuskriptet och 1943 gavs Germania ut i nyutgåva med förord av SS-chefen Himmler. Denna bok nyttjades sedan för att uppvigla till rashat, krigslust och lojalitet till Führern.

Men när forskare efter kriget tittade närmare på manus stod det klart att Himmler hade redigerat efter eget huvud. Tacitus hade nämligen inte bara hyllningar av germanerna. Även om de var duktiga i strid menade han att de saknade förmåga att uthärda slit och ansträngande arbete och att germanerna var försupna och saknade smak. Sådana formuleringar ströks dock i Himmlers nyutgåva. (Källa: Romare skrev nazisternas bibel)

Utgivningar idag. Inte många svenska titlar som släpps idag år 2018, men här är tre som vi valde ut lite slumpmässigt:



99 % av Boktugg är gratis att läsa. Regelbunden läsare?  Prenumerera!

Sölve Dahlgren

Sölve Dahlgren

Sölve Dahlgren är journalist sedan 30 år tillbaka och författare till mer än tio böcker. VD och chefredaktör för Boktugg.

solve@boktugg.se

Gör som ...

… och alla våra andra sponsorer som stöttar oss ekonomiskt. Vill ditt företag bli sponsor? Kontakta sales@boktugg.se för mer information. Privatpersoner och mindre företag som vill bidra swishar valfritt belopp till 123-483 18 71 (klicka här för QR-kod) eller med andra betalmedel.

SPONSRAT INNEHÅLL

SPONSRAT INNEHÅLL