Klass 4A i Hallenskolan läste mest – vann Den stora läsutmaningen

Författaren och programledaren Ylva Hällen ledde 2022 års upplaga av ”Den stora läsutmaningen”, en lästävling för fjärdeklassare som arrangeras av Adlibris, Bonnier Carlsen, Natur & Kultur och Rabén & Sjögren. Pressbild.

Totalt läste Sveriges fjärdeklassare nästan 700 000 timmar under höstterminen. Av dem stod klass 4A i Hallenskolan i Mölndal för 2220 lästimmar och vinner därmed Den stora läsutmaningen. Första pris: en klassresa till Astrid Lindgrens värld.

– Läslusten hos eleverna har ökat som ett resultat av Den stora läsutmaningen. Det blev en extra morot för eleverna och idag är läsningen en stor och självklar del av undervisningen. Vi inleder varje morgon med tyst läsning och får en lugn och mysig start på dagen. En del elever har berättat att de tagit hem läsningen som en ny god vana. Jag är så glad och stolt över elevernas insats med läsningen under hösten och vi kommer att fortsätta vända blad även när utmaningen är slut, säger Anna Källgren, lärare för klass 4A i Hallenskolan, i ett pressmeddelande.

99 % av Boktugg är gratis att läsa. Regelbunden läsare? Stötta oss gärna genom att swisha ett bidrag.

Det är tack vare 2 220 lästimmar under höstterminen som klass 4A i Hallenskolan i Mölndal kniper vinsten i Den stora läsutmaningen. Årets lästävling har engagerat nära 30 000 av landets fjärdeklassare som tillsammans läst nästan 700 000 timmar. Lärarna uppger att läsningen ökat med hela 70 procent jämfört med en vanlig termin.

Eleverna i klass 4A i Hallenskolan har i snitt läst cirka en timme och 20 minuter varje dag, vilket ledde till en förstaplats i konkurrens med 1 900 anmälda klasser. Nu väntar en härlig klassresa till Astrid Lindgrens Vimmerby och fortsatt satsning på läsning i klassrummet förstås. 

Eleverna läste i snitt 20 minuter per dag

I snitt har de deltagande eleverna i Den stora läsutmaningen läst 20 minuter varje dag. 

– Det här är den största folkrörelsen inom läsfrämjande på mycket länge. Den stora läsutmaningen når ut till så otroligt många barn och lärare runt om i landet, vilket behövs för att bryta trenden av minskat läsande, säger Mats Myrberg professor i specialpedagogik vid Stockholms universitet och medlem i Den stora läsutmaningens Advisory Board.

I år koras även en vinnare i deltävlingen Årets läsresa, som utses av en jury bestående av några av Sveriges ledande experter inom läsning. Det blir klass 4 i Enbacksskolan i Tensta som tar hem vinsten – ett biobesök för hela klassen. Klassen sticker ut då de involverat både hemmet, skolbibliotekarie och fritidshem samt gått utanför ordinarie planering för att ta vara på elevernas motivation, vilket gett fantastiska resultat.  

I deltävlingen Årets läsutmanarbibliotek är vinnaren Ekkälleskolans fokusbibliotek i Linköping som inspirerat elever och engagerat såväl personal och föräldrar genom utmaningen. Biblioteket belönas med ett författarbesök.

Den stora läsutmaningen i siffror

 • Totalt antal lästimmar: 683 166
 • Snitt lästid: ca 25 timmar per elev (ca 20 minuter per dag)
 • Antal anmälda klasser: ca 1 900
 • Antal elever som slutfört utmaningen: 28 285 (en ökning med 5 procent från föregående år)
 • Ökad läsning jämfört med en vanlig hösttermin: över 70 procent
 • Årets tävlingsledare: Ylva Hällen. Årets deltagande författare: Jenny Jägerfeld, Johan Anderblad och Johan Rundberg.

Topp 10 – Den stora läsutmaningen 2022

 1. Hallenskolan i Mölndal, klass 4A
 2. Montessoriskolan i Falun, klass 4
 3. Mörtviksskolan i Skogås, klass 4A 
 4. Herrestorp skola i Vellinge, klass 4
 5. Sjöviksskolan i Stockholm, klass 4B 
 6. Ljungsbro skola i Ljungsbro, klass 4B 
 7. Steningehöjdens skola i Steningehöjden, klass 4A
 8. Österängsskolan i Jönköping, klass 4
 9. Slaka Skola i Linköping, klass 4B
 10. Backens skola i Umeå, klass 4m 

Om Den stora läsutmaningen

Den stora läsutmaningen är ett gemensamt initiativ från Adlibris, Bonnier Carlsen, Natur & Kultur och Rabén & Sjögren med målet att skapa ökad läskondis och bidra till att läsning blir en vardagsvana. Mängdläsning är avgörande för barns språkutveckling och lärande, både på kort och lång sikt. Tävlingen arrangeras för Sveriges fjärdeklassare där klasserna utmanar varandra att läsa extra mycket under en termin. Klasserna uppmuntras till läsning genom roliga inspel, aktiviteter och möten med några av Sveriges mest populära författare. Belöningen är, förutom att få möjlighet att utveckla sin läsning, chansen att vinna en klassresa till Astrid Lindgrens Vimmerby och andra fina priser. Den stora läsutmaningen får stöd och idéer av Advisory Board bestående av Anne-Marie Körling, Martin Widmark, Marie Trapp, Marlen Eskander och Mats Myrberg.

99 % av Boktugg är gratis att läsa. Regelbunden läsare? Stötta oss gärna genom att swisha ett bidrag.

Sölve Dahlgren

Sölve Dahlgren

Sölve Dahlgren är journalist sedan 30 år tillbaka och författare till mer än tio böcker. VD och chefredaktör för Boktugg.

solve@boktugg.se

Gör som ...

… och alla våra andra sponsorer som stöttar oss ekonomiskt. Vill ditt företag bli sponsor? Kontakta sales@boktugg.se för mer information. Privatpersoner och mindre företag som vill bidra swishar valfritt belopp till 123-483 18 71 (klicka här för QR-kod) eller med andra betalmedel.

Fotobok där det tysta landskapet ges en röst

Johanna Syrén fångar i denna dokumentära fotobok det moderna lantlivet i en värld i förändring. Genom bilder och berättelser ger hon en inblick i människors liv och deras nära band till naturen och djuren. Skribenten Samantha Ohlanders ger ytterligare perspektiv kring jordbrukets och glesbygdens utmaningar och den betydelse våra gemensamma värderingar har för framtiden. Boken Av jorden tar oss med på en resa genom historien och nutiden och väcker frågor om identitet och ansvar för en mer omsorgsfull och hållbar framtid. 

Kampen för livet – nu som ljudbok.

En klimatkollaps har drabbat jorden med förödande konsekvenser. Fyra personer får det svåraste av uppdrag, att leda ett projekt som ska rädda mänskligheten från att dö ut.