Evigt ung – Peter Ottsjös bok handlar om drömmen om odödlighet

Journalisten och författaren Peter Ottsjö. Bild: Sandra Artiga Vargas

Hur länge kan en människa leva och går det att få ett evigt liv? I boken Evigt ung – min och människans dröm om odödligheten utforskar författaren och journalisten Peter Ottsjö just det.

Peter Ottsjö är till vardags journalist på tidningen Ny teknik och skriver ofta om vetenskapliga framsteg och om teknik som inte finns här och nu. I boken Evigt ung har han grävt djupt in i ett ämne som fascinerat många genom historien, och som de flesta någon gång funderat över. Kan människan vara odödlig? Ämnet är förvånansvärt lite omskrivet, enligt Peter.

– Jag insåg att det hände mycket, ville ropa ”titta här – ser ni inte att vetenskapen är på väg att göra stora framsteg?”

Forskningen pekar mot att vi inom kort kan räkna med livslängder på uppåt 150 år och därifrån till 1 000 år är steget inte långt, enligt Peter. Då har de åldersrelaterade sjukdomarna eliminerats och risken att dö minskats. Förutom etiska funderingar om till exempel överbefolkning väcks även andra frågor som vad man ska göra med alla år.

– Man behöver inte tänka i så långt perspektiv. De flesta människor tycker att de aldrig har nog med tid att göra det de vill.

I boken delar Peter med sig av sina egna tankar om livet och döden, men även de förändringar i sitt levnadssätt han gör för att testa de olika vetenskapliga metoderna. Han har flera gånger drabbats av svåra depressioner och döden är som en ständig följeslagare. Att dela med sig av sina egna erfarenheter var inte självklart från början.

– Det var ett beslut som växte fram under tiden. Ju mer jag tänkte på det desto mer naturligt blev det att väva in. Om man som jag funderar så mycket över döden är det självklart.

Peter siktar på att bli så gammal som det bara går, i alla fall 123 år för att slå det nuvarande rekordet.

– Jag tycker inte alltid att livet är kul. Men tillräckligt ofta.

Tips till den som vill få bra förutsättningar för ett långt liv?
– Det första är att röra på sig. Om det finns något som är hälsosamt på både kort och lång sikt är det att vara aktiv. Det är inte förhandlingsbart, skulle jag säga, det är ingen jätteinvestering att ta en rask promenad. Det andra är att äta hälsosamt och sova bra.

Det är tips som Peter själv praktiserar, tillsammans med regelbunden fasta. De har gett resultat även på kort sikt.

– Det var lite akut med mitt blodsocker, så det var bra att stävja det. Jag gick ner mycket i vikt och det har gett mig mer energi och jämnare humör. Tanken på att bli 150 år är lockande när endorfinerna rusar efter träning.

Någon uppföljande bok har han inte tänkt sig, han vill snarare fördjupa sig i något nytt vetenskapligt område.

– När jag har misslyckats har alla ändå glömt det här.

Han är nyfiken på vad vårdbranschen tycker om boken.

– Jag gör det väldigt enkelt för mig i boken, att förebygga ohälsa är inte alltid så enkelt. Men man skulle kunna förebygga framtida sjukdomar, man kan se många olika tecken långt innan en person blir sjuk. När personen är sjuk är det inte lika lätt att göra något åt det.

Den möjligheten och testerna som behövs finns redan idag, säger Peter Ottsjö.

– Det krävs inte så mycket ny kunskap, det allra mesta är det fullt möjligt att se tidigt. Det är mer ett kulturellt skifte, alla läkare är inte insatta i det här.

99 % av Boktugg är gratis att läsa. Regelbunden läsare?  Prenumerera!

Christina Kihlström

Christina Kihlström

Christina Kihlström frilansar som journalist och skribent.

christina.kihlstrom@gmail.com

Gör som ...

… och alla våra andra sponsorer som stöttar oss ekonomiskt. Vill ditt företag bli sponsor? Kontakta sales@boktugg.se för mer information. Privatpersoner och mindre företag som vill bidra swishar valfritt belopp till 123-483 18 71 (klicka här för QR-kod) eller med andra betalmedel.

Relaterade nyheter

SPONSRAT INNEHÅLL

SPONSRAT INNEHÅLL