Deckarfestival i Nora med Maria Lang-tema 22-23 april 2023

Maria Lang (eller Dagmar Lange) i Nora. Januari 1956. Foto: Örebrokuriren/Digitalt museum. (Public domain)

Sveriges första deckardrottning Maria Lang uppmärksammas av Svenska Deckarakademin och Nora kommun i en unik Deckarfestival helgen 22-23 april 2023.

Det blir mycket Maria Lang under helgen. Kända författare och forskare kommer att tala om Maria Lang och andra deckardrottningar, pusseldeckare förr och nu, småstadsdeckare samt kriminallitteraturens utveckling.

”Dagmar Lange föddes 1914 och avled 1991. Som Maria Lang gav hon ut 42 deckare och fyra ungdomsböcker. Den sista boken Se Skoga och sedan… kom 1990, ett år före hennes död”, skriver TT i en artikel om deckarfestivalen.

Från Svenska Deckarakademin (som arrangerar tillsammans med Nora kommun) medverkar bland andra författarna Karin Alfredsson,  Kerstin Bergman, Arne Dahl, Ulf Durling, Mårten Sandén, Ninni Schulman, Aino Trosell, Karin Wahlberg och Christina Wahldén.

Bland andra deltagande författare märks Kristina Appelqvist, Katarina Bivald, Carin Hjulström och Anna Jansson.

Under festivalen delar akademin även ut 2022 års pris ”Den gyllene kofoten” till Sara Strömberg (Årets bästa kriminalroman) och Ulf Kvensler (Årets bästa kriminaldebut). Dessutom tar barn- och ungdomsboksförfattaren Eva Apelqvist emot ”Spårhunden” för 2022 års bästa barn- och ungdomsbok.

I det fullspäckade programmet – som inleds på förmiddagen lördagen den 22 april och avslutas på eftermiddagen söndagen den 23 april – samtalar biografiförfattarna Margareta Fahlgren, Lena Lundgren och Lisbet Wikner om personen Dagmar Lange/ Maria Lang, hennes liv och författarskap. Agneta Pleijel och Carina Burman presenterar Agatha Christie och andra deckardrottningar medan Marie Lundström från Lundströms Bokradio håller i en bokcirkel kring Maria Langs Mördaren ljuger inte ensam.

Det kommer även att finnas möjlighet att gå promenader i Maria Langs fotspår och se film som bygger på Maria Langs böcker tillsammans med utdrag ur den dokumentär om Dagmar Lange som är under produktion av filmaren Åke Lundström. Dokumentären kommer att visas i SVT hösten 2023.

Fakta om festivalen
Plats: Nora Stadshotell och Nora Bibliotek
Datum: 22 – 23 april 2023
Mer information på www.visitnora.se/deckarfestival

Biljetter släpps den 1 februari på nortic.se

Sölve Dahlgren

Sölve Dahlgren

Sölve Dahlgren är journalist sedan 30 år tillbaka och författare till mer än tio böcker. VD och chefredaktör för Boktugg.

solve@boktugg.se

Gör som ...

… och alla våra andra sponsorer som stöttar oss ekonomiskt. Vill ditt företag bli sponsor? Kontakta sales@boktugg.se för mer information. Privatpersoner och mindre företag som vill bidra swishar valfritt belopp till 123-483 18 71 (klicka här för QR-kod) eller med andra betalmedel.