đŸš© Stormvarning (Nyhetsbrev #421)

Stormvarning i bokbranschen. Illustration: Dall-E.

En perfekt storm. NÀr jag skriver dessa rader Àr det i vÀntan pÄ en annalkande storm. I eftermiddag vÀntas vindbyar med snudd pÄ orkanstyrka. Jag har gÄtt en runda i trÀdgÄrden, surrat soptunnorna och försökt plocka undan eventuella lösa föremÄl. Inte sÄ mÄnga eftersom vi haft höst- och vinterstormar redan den hÀr sÀsongen.

SÄ vad har det med bokbranschen att göra? Jo, kanske att bokbranschen ocksÄ förbereder sig för eller befinner sig i en storm. En nÀstan perfekt storm. Inflation, skenande elpriser och rÀntor. Och sÄ har vi lönerna.

De nuvarande kollektivavtalen för butiker, lager och e-handel löper ut den 31 mars 2023 och dÄ ska nya avtal vara pÄ plats. PÄ sin sajt sÀtter fackförbundet Handels tonen:

”Ofrivilliga deltider och inflation pressar ekonomin för mĂ„nga handelsanstĂ€llda, dĂ€rför kĂ€mpar Handels för de högsta löneökningarna pĂ„ flera decennier och rĂ€tt till fler timmar pĂ„ kontraktet.”

Bland kraven finns att lönerna höjs med 1 265 kronor per mÄnad för en heltidsanstÀlld och att lÀgstalönerna höjs med 1 370 kronor. Samt stÀrkt rÀtt till trygga anstÀllningar pÄ heltid och stopp för hyvling av arbetstid.

Löner, hyror och allt annat blir dyrare

Ur arbetsgivarens perspektiv Àr det förstÄs tufft nÀr staten hÄvar in skattemiljarder pÄ höga elpriser, hyresvÀrdarna vill höja hyrorna för att tÀcka sina ökade kostnader för uppvÀrmning och finansiering. Det hÀr kommer att drabba bÄde fysisk bokhandel och nÀtbokhandel. AlltsÄ den fysiska boken.

Det kommer ovanpÄ en tid dÄ tryck- och fraktkostnader skjutit i höjden och tvingat förlagen att tvinga fpriserna, vilket genast slÄr igenom hos ÄterförsÀljarna. Eftersom bÄde nÀtbokhandlare och fysiska ÄterförsÀljare redan har ökat sina pÄslag de senaste Ären kommer bokpriserna att pressas uppÄt.

Var gÄr smÀrtgrÀnsen för bokÀlskare? För nÄgra Àr böcker fortfarande ett billigt nöje. Du kan köpa dig flera timmars underhÄllning eller vÀrdefulla kunskaper till priset av tvÄ luncher pÄ stan. Men för andra Àr en enda bok redan dyrare Àn en mÄnad med Netflix och nÄgot mÄste strykas nÀr bolÄn, billeasing och elrÀkning ökat mÄnadskostnaden med 8 000 eller 14 000 kronor pÄ ett Är. Det fÄr helt enkelt vara en förbannat bra bok.

Börsbolagen: Svag julhandel

Bokbranschens tvĂ„ stora börsbolag – Storytel och Bokusgruppen slĂ€ppte sina rapporter för Q4-2022 och helĂ„ret 2022 igĂ„r. Den perfekta stormen anas tydligt dĂ€r. För det Ă€r lĂ€tt att glömma att Storytel Ă€ven Ă€ger förlag som utgör ungefĂ€r 20 procent av omsĂ€ttningen. Men framför allt har det varit en lönsam del som tĂ€ckt upp för en del av de förluster som investeringarna i den internationella expansionen för ljudbokstjĂ€nsten skapat.

Det fjÀrde kvartalet ska vara Ärets starkaste för bÄde förlag och bokhandlare, av tradition. Men för Storytels bokförlag minskade försÀljningen med 10 Mkr jÀmfört med Q4-2021 och bruttovinsten med hela 44 Mkr. Svagare julförsÀljning, förklarade VD Johannes Larcher. (LÀs lÀngre analys av Storytels rapport för helÄret 2022)

Hur mycket intĂ€kterna minskade av att Storytel Books stoppade/pausade försĂ€ljningen av eböcker och ljudböcker till Nextory förtĂ€ljer inte historien (vi stĂ€llde frĂ„gan till Eva Gedin pĂ„ Norstedts förlagsgrupp). DĂ€remot kommer argumenten inför investerarna kanske att gĂ„ till historien som ett exempel pĂ„ hur man skjuter sig i foten inför Konkurrensverket. Storytel Books (förlagen) vill nĂ€mligen ha mer betalt av Ă„terförsĂ€ljaren Nextory samtidigt som Storytel (Ă„terförsĂ€ljaren) vill minska kostnaderna för sitt innehĂ„ll genom att förhandla om avtalen med leverantörerna (förlagen). HĂ€ngde ni med? Jag tror att det kallas ”Ă€ta kakan och ha den kvar”.

Kan ljudbokstjÀnsterna fördubblas igen?

SÄ hur klarar man bÀst en storm? Surrar fast alla lösa föremÄl eller sÀtter upp ett vindkraftverk? (OsÀker pÄ hur starka vindar som dessa klarar dock.) Författare, förlag och ÄterförsÀljare rör sig Àn en gÄng mot osÀkra vatten. Har ljudboksboomen peakat eller finns det utrymme för den svenska marknaden att dubbleras Ànnu en gÄng? Kan vara vÀrt att pÄminna om att intÀkterna för streamingtjÀnsterna nÀstan dubblades mellan 2016 och 2018 (frÄn 339 till 676 Mkr) och dÀrefter Ànnu en gÄng mellan 2018 och 2021 (frÄn 676 till 1335 Mkr).

Nu har ju tillvÀxttakten stannat av. Men det innebÀr inte att det Àr sjÀlvklart att den gjort det för evigt. Hur skulle bokbranschen se ut om nÀsta fördubbling tar fyra Är istÀllet sÄ att vi 2025 har streamingtintÀkter pÄ 2,67 miljarder kronor? Vilken roll kommer fysisk bokhandel och nÀtbokhandel att spela dÄ?

Vilken sorts bokhandel Àr bÀst rustad att möta den utvecklingen?

  1. En generisk kedja med samma sortiment, slimmade inköpsprocesser och stordrift?
  2. En nischad kedja med specialbutiker kompletterad av ehandel.
  3. FristÄende butiker nischade mot genre och/eller geografi

Kanske kommer alla tre att finnas kvar. Den förstnÀmnda kommer att röra sig Àn mer mot presentbutik, den andra Àn mer mot nördar och den tredje kommer att bjuda pÄ den största variationen med alltifrÄn en vÀldigt lokal butik till specialbutiker för deckare, romance eller sport. De mest framgÄngsrika kommer kanske att vÀxa och expandera till smÄ kedjor.

Akademibokhandeln och Pocketshop befinner sig under 1 och SF-bokhandeln Àr kanske bÀsta exemplet pÄ 2. Under trean kan man placera in fristÄende lokala bokhandlare och kanske faktiskt en del Ugglan-handlare samt smÄ nischade bokhandlar för barn eller religiösa.

Pappersboken överlever – men i vilken form och omfattning?

Men om ljudboks- och ebokstjÀnsterna dubblar omsÀttningen pÄ fyra eller fem-sex Är sÄ kommer utgivningen av pappersböcker att förÀndras i grunden. Det Àr tveksamt om pocket (oavsett namn eller storlek) kommer att finnas kvar. DÀremot borde finare bindningar öka och bli Ànnu mer unika. Jag vet, jag har förutspÄtt det i mer Àn fem Är och Àven om det kommer fler samlarutgÄvor idag sÄ Àr det fortfarande vÀldigt litet. Det kanske förblir en marginell företeelse. Kanske kommer bokbranschen bara att gÄ över till helt andra typer av merch. Lyssna pÄ ljudboken och köp en T-shirt.

Nu nÀr börsjÀttarna (nÄja, med bokbranschmÄtt) har rapporterat sÄ kommer snart Àven BokförsÀljningsstatstiken för 2022 (slÀpps pÄ tisdag). Den blir intressant för den som vill studera stormen.

Ha en skön vecka!

/Sölve & vÀnnerna pÄ Boktugg

PS. Hur gÄr det för Boktugg i stormen? JodÄ, vi överlever och har en del spÀnnande nyheter under vÄren. Men allting tar lÀngre tid Àn man tÀnkt sig. Och vi Àr fortfarande i starkt behov av fler sponsorer, annonsörer och prenumeranter.

PS2. Ja, den hÀr krönikan skrevs före stormen Otto men dagarna som följde Àr som bortblÄsta och veckan gick i rekordfart pga resor och annat som kom i vÀgen för nyhetsbrevet.

Sponsorer

Ett stort tack till alla företag och organisationer som stöttar Boktugg ekonomiskt och dÀrmed gör det möjligt för oss att driva den hÀr sajten och skicka ut detta nyhetsbrev.

Sponsorer

Ett stort tack Ă€ven till alla privatpersoner och företag som sponsrar oss genom att swisha ett bidrag eller betala in engĂ„ngsbelopp med kort. Vi listar inte era namn hĂ€r, men det betyder mycket för oss.


ERBJUDANDEN (sponsrade)

Just nu pÄ Bokus: Bokrean började 21 februari du kan förstÄs handla rea-titlarna online. Erbjudandet gÀller t.o.m. 30 mars 2023 eller sÄ lÄngt lagret rÀcker.

Just nu pÄ Adlibris: Bokrean Àr i fullgÄng handla rea-titlarna redan innan de tar slut. Priserna gÀller t.o.m. 31/3 eller sÄ lÄngt lagret rÀcker.

Just nu pÄ Akademibokhandeln: Börjar bli tjatigt men Bokrean 2023 har startat och Rea-katalogen finns ute i butikerna och online.

Just nu pÄ Book Outlet: Bokrea pÄ barnböcker.


Dags att begrÀnsa (skadorna av) Bokrean

ANALYSBREVET. Bokrean i sin nuvarande form har spelat ut sin roll. Det Àr hög tid att begrÀnsa den bÄde i tid och omfattningen eftersom den idag gör större skada Àn nytta.

Bokhandlarna Àgna dagar Ät att packa ner, packa ner och i mer eller mindre vÀnda upp pÄ hela butiken under ett par dagar för att dÀrefter sÀlja skitmycket böcker i nÄgra dagar. Till priset av att fem-sex veckor i februari och mars effektivt blir obrukbara för förlag som vill lansera nya böcker.

Bokrea-festen orsakar en baksmÀlla som hÄller i sig en bra bit in i april. LÀs analysen av Bokrean.

Du har vĂ€l inte missat vĂ„rt Analysbrev? Kommer 2-3 ggr per mĂ„nad och djupdyker i ett Ă€mne eller en trend. Nedan nĂ„gra av de senaste rubrikerna. Skaffa en prenumeration sĂ„ fĂ„r du alltid senaste utgĂ„van direkt i inboxen – och dessutom tillgĂ„ng till hela arkivet. NĂ„gra av rubrikerna:


UPPSNAPPAT

📚 Antikvariatsrea. Det gĂ„r att handla böcker Ă€nnu billigare Ă€n pĂ„ Bokrean. Just nu sĂ€ljs ”Boklager frĂ„n antikvariat”. Högsta bud i skrivande stund Ă€r 11 000 kr vilket Ă€r ungefĂ€r en krona per bok eftersom boklagret omfattar ”cirka 10-12000 volymer, cirka 200 löpmeter.” Frakt ingĂ„r dock inte och 20 kubikmeter böcker (bĂ„de antikvariska och nyare) kostar förmodligen lika mycket till att transportera frĂ„n Mölndal. VĂ€rdering: 100 000 kr.

📉 Lillabörsbolaget. Förra veckan rapporterade bokbranschens börsjĂ€ttar Storytel och Bokusgruppen. PĂ„ torsdagen var det dags för Hoi Publishing (som börsnoterades i juli 2022) att summera 2022 i sin bokslutskommunikĂ©. OmsĂ€ttningen ökade till 10,95 (10,75) Mkr. Rörelseresultatet gick i motsatt riktning dĂ€r en vinst pĂ„ 542 tkr byttes mot en förlust pĂ„ 3,3 Mkr. Detta förklaras till stor del av kostnader relaterade till börsnoteringen (dĂ€r man tog in ca 6 Mkr i nytt kapital), men Ă€ven satsningar pĂ„ marknadssidan som gett ökade personalkostnader. Den danska förlagsverksamheten stod för 1,1 Mkr av nettoomsĂ€ttningen. Inför 2023 hoppas Hoi mycket pĂ„ förlagsagenturen Hoi Agency (som representerar vissa av förlagets författare internationellt) och den nĂ€rliggande investeringen i Script46 (Hoi Ă€ger 25 %).

💰 Prismiljon. Samfundet De Nio delar ut en miljon i prispengar fördelat pĂ„ Ă„tta mottagare och tre olika priser. Stina Aronsons pris pĂ„ 150 000 kr vardera gĂ„r till Susanna Alakoski och Torbjörn Flygt medan Karl Vennbergs pris (150 000 kr vardera) tilldelas Sara Gordan och Maxim Grigoriev. Slutligen fĂ„r fyra författare vardera 100 000 kr och De Nios Vinterpris: Erik Andersson, Mikael Berglund, Athena Farrokhzad och Carina Rydberg. Stort grattis sĂ€ger vi pĂ„ Boktugg.
Samfundet De Nio Àr en litterÀr akademi, instiftad 1913 efter en stor testamentarisk donation av Lotten von KrÊmer. Dess uppgift Àr frÀmst att frÀmja svensk skönlitteratur genom prisbelöningar.

Göteborgs bibliotek ska spara – minskar inköp av nya böcker. Kultursektorn i Göteborg ska spara 28 miljoner kronor och nu har kulturnĂ€mnden beslutat att i stort sett helt frysa inköpen av nya böcker till Göteborgs bibliotek, skriver Dagens Nyheter.

Boken ”ÖdelĂ€ggaren” blir teater. Nu blir den uppmĂ€rksammade boken Ă–delĂ€ggaren teater med Maria Kulle i huvudrollen. Boken Ă€r skriven av Christina Herrström och Ă€r en sjĂ€lvupplevd berĂ€ttelse.

Eva Gedin om Norstedts 2022: Vi har aldrig haft sÄ mÄnga event. Norstedts förlagsgrupp omsatte 432 (459) Mkr under 2022 och resultatet sjönk frÄn 49 till 27 Mkr. En anledning var att mÀssor och event var tillbaka. Eva Gedin, VD, sÄg ökade kostnader och större osÀkerhet.

LĂ€slusen till Prag. Smarta idĂ©er för att sĂ€lja barnböcker, det har Eija Lietoff SchĂŒssler pĂ„ barnbokhandeln LĂ€slusen i Uppsala. Nu Ă€r hon inbjuden till internationella bokhandelskonferensen i Prag för att dela med sig av sina bĂ€sta tips.

Bokrean – miljöbov eller demokratisk bokfest? En viktig bokfest för kunder och butiker eller en ”koldioxidbomb”. Vissa beskriver bokrean som det senare men frĂ„n bokhandelns företrĂ€dare kommer hĂ„rt mothugg.

Årets bok om svensk historia 2022. Sveriges historia för slĂ€ktforskare av Roger Axelsson, Carin Bergström, Carl Henrik Carlsson och Sofia Ling har röstats fram som Årets bok om svensk historia 2022 av NĂ€ttidningen Svensk Historias lĂ€sare.

Textannonser

NOFF Àr branschorganisationen för de mindre och medelstora, oberoende bokförlagen. GÄ med idag och fÄ tillgÄng till webinarier, utbildningar och förmÄnliga rabatter pÄ förlagsrelaterade tjÀnster. Bli medlem idag!

Och sÄ ytterligare lite rubriker

Norska och brittiska Roald Dahl-böcker Ă€ndras. Ord som ”tjock” och ”ful” försvinner ur den brittiske författaren Roald Dahls barnböcker. Böckerna Ă€ndras för att bli mer inkluderande och mindre krĂ€nkande. Även de norska översĂ€ttningarna ska ses över.

Bokusgruppen rapport 2022. Bokusgruppen rapporterar en minskad omsÀttning. Butikernas ökning kunde inte vÀga upp för minskad ehandel. För helÄret 2022 landade omsÀttningen pÄ 1 822 (1 866) Mkr och resultatet pÄ EBITA-nivÄ blev +94,4 (124,1) Mkr. Ett besparingsprogram har inletts.

Storytels rapport för helĂ„ret 2022. NĂ€r Storytel summerar helĂ„ret 2022 i rapporten för Q4 sĂ„ Ă€r ”lönsam tillvĂ€xt” som Ă€r ledordet. Fokus pĂ„ lönsamma marknader och mer unikt innehĂ„ll. Men ocksĂ„ att sĂ€nka kostnaderna för innehĂ„llet.

NoK ger ut gamla klassiker som ljudböcker. Natur & Kultur satsar pĂ„ att göra ljudböcker av sin gamla serie Levande litteratur med klassiker som ”OdyssĂ©en”, ”Den gudomliga komedin” och ”Walden”. InlĂ€sta av bland andra Stina Ekblad, Gerard Hoberstorfer och Hamadi Khemiri.

HÀr Àr finalisterna i Storytel Awards 2023. Svenska folket har röstat fram finalisterna bland de nominerade i Storytel Awards. Bland tre ljudböcker i respektive kategori kommer juryn nu att utse vinnarna.

OsĂ€ker pĂ„ om du missat nĂ„gra nyheter? HĂ€r Ă€r de 100 senaste pĂ„ sajten …

Debutanter. Du missar vÀl inte alla nya debutantportrÀtt? Och Àr du författare som nyligen debuterat eller ska göra det sÄ se till att skicka in. Vi har inte ens krav pÄ att du mÄste köpa en annons för att bli publicerad.


Vi pĂ„minner vi om Boktuggs annonsmeny som nu Ă€r uppdaterad med höstens priser och Ă€ven innehĂ„ller ett par nya spĂ€nnande annonsalternativ. Vad sĂ€gs exempelvis om ett dedikerat utskick till alla prenumeranter med bara din bok?


Boktugg och detta nyhetsbrev befinner sig i stĂ€ndig utveckling. Om du gillar det vi gör sĂ„ fĂ„r du gĂ€rna bli en Supporter. Och jobbar du i bokbranschen ska du givetvis bli en Insider och prenumerera pĂ„ Analysbrevet. Ytterligare ett sĂ€tt att stötta oss Ă€r att anvĂ€nda vĂ„r sökmotor för böcker och klicka dig vidare pĂ„ köplĂ€nkarna sĂ„ fĂ„r vi en liten kickback via affiliateavtal.

Dessutom tar vi gÀrna emot nyhetstips eller förslag pÄ förbÀttringar pÄ tips@boktugg.se

Sölve Dahlgren

Sölve Dahlgren

Sölve Dahlgren Àr journalist sedan 30 Är tillbaka och författare till mer Àn tio böcker. VD och chefredaktör för Boktugg.

solve@boktugg.se

Gör som ...

… och alla vĂ„ra andra sponsorer som stöttar oss ekonomiskt. Vill ditt företag bli sponsor? Kontakta sales@boktugg.se för mer information. Privatpersoner och mindre företag som vill bidra swishar valfritt belopp till 123-483 18 71 (klicka hĂ€r för QR-kod) eller med andra betalmedel.

Ola Nilsson slÀpper novellsamling

Regelriket Ă€r ett portrĂ€tt av sonen och den förlorade modern, men ocksĂ„ en samling berĂ€ttelser om livets förutsĂ€ttningar och bristningsgrĂ€nser, om konst, trasig kĂ€rlek och mĂ€nskliga relationer i blixtbelysning.

Johanna Melén med ny bok om lÀnderna i Putins skugga

Imperiehunger Àr en bok om de sjÀlvstÀndiga lÀnder som genom historien dominerats av Ryssland och som fortfarande drygt tre decennier sedan Sovjetunionens fall kÀmpar för att ses som nÄgot annat Àn före detta sovjetrepubliker.