Natur & Kultur ger ut gamla klassiker som ljudböcker

"Den gudomliga komedin" är inläst av skådespelaren Stina Ekblad. Formgivare: Lotta Kühlhorn. Foto: Göran Segeholm.

Natur & Kultur satsar på att göra ljudböcker av sin gamla serie Levande litteratur med klassiker som ”Odysséen”, ”Den gudomliga komedin” och ”Walden”. Inlästa av bland andra Stina Ekblad, Gerard Hoberstorfer och Hamadi Khemiri.

OdysséenDen gudomliga komedin och Walden släpptes som ljudböcker i december och följs därefter av bland annat Iliaden, AeneidenDet förlorade paradiset och Corinne

– Äldre tiders skönlitteratur var i stor utsträckning en angelägenhet för örat, men numera har vi vant oss vid att läsa den tyst. Med den här satsningen gör vi det möjligt att på nytt kunna lyssna på den, säger Anders Bergman, förläggare på Natur & Kultur i ett pressmeddelande.

Ljudboksutgivningen blir också ett sätt att lyfta framlidne Ingvar Björkesons oslagbara översättargärning. Nästan alla ljudbokstitlar som valts ut så här långt har översatts av honom.

– Förhoppningsvis får vi på det här sättet upp ögonen (eller rättare öronen) för en ny aspekt av hans briljanta talang, säger Anders Bergman.

Skådespelaren Stina Ekblad är en av inläsarna. 

– Den gudomliga komedin är en fysisk historia, dessutom skriven på terziner. Den är kropp, musik och rytm och passar därför bra att lyssnas till. Att läsa in den, i Ingvar Björkesons lysande översättning, var glädje från början till slut, säger Stina Ekblad.

Samtidigt ökar Natur & Kultur även utgivningstakten på de tryckta utgåvorna i Levande litteratur. Bland nysatsningarna finns Klas Östergrens översättning av Tristram ShandyHeptameron översatt av Carin Franzén och det afrikanska centralverket Chaka i översättning av Niclas Hval.

Serien Levande litteratur grundades 1925 och har sedan dess introducerat hundratals verk av alla tider, kulturer och genrer. Både översättare och förordsskribenter har hämtats bland landets främsta experter. I redaktionsrådet ingår förutom förläggare Anders Bergman även litteraturprofessorerna Carin Franzén och Håkan Möller. För ny formgivning står Lotta Kühlhorn.

Sölve Dahlgren

Sölve Dahlgren

Sölve Dahlgren är journalist sedan 30 år tillbaka och författare till mer än tio böcker. VD och chefredaktör för Boktugg.

solve@boktugg.se

Gör som ...

… och alla våra andra sponsorer som stöttar oss ekonomiskt. Vill ditt företag bli sponsor? Kontakta sales@boktugg.se för mer information. Privatpersoner och mindre företag som vill bidra swishar valfritt belopp till 123-483 18 71 (klicka här för QR-kod) eller med andra betalmedel.

Fotobok där det tysta landskapet ges en röst

Johanna Syrén fångar i denna dokumentära fotobok det moderna lantlivet i en värld i förändring. Genom bilder och berättelser ger hon en inblick i människors liv och deras nära band till naturen och djuren. Skribenten Samantha Ohlanders ger ytterligare perspektiv kring jordbrukets och glesbygdens utmaningar och den betydelse våra gemensamma värderingar har för framtiden. Boken Av jorden tar oss med på en resa genom historien och nutiden och väcker frågor om identitet och ansvar för en mer omsorgsfull och hållbar framtid.