Göteborgs bibliotek ska spara – minskar inköp av nya böcker

Kulturnämnden i Göteborg bestämde på onsdagen att nästan helt frysa inköpen av nya böcker till Göteborgs bibliotek. Arkivbild: Adam Ihse/TT.

Kultursektorn i Göteborg ska spara 28 miljoner kronor och nu har kulturnämnden beslutat att i stort sett helt frysa inköpen av nya böcker till Göteborgs bibliotek, skriver Dagens Nyheter.

Den styrande minoriteten – Socialdemokrater, Vänsterpartiet och Miljöpartiet – vill minska kulturstöden med nio miljoner kronor och föreslår att 5,8 miljoner ska sparas i budgeten för medieinköp, vilket inbegriper biblioteksböcker.

Inte heller från oppositionspartierna hördes några protester när beslutet klubbades på onsdagen. Däremot ifrågasatte en medlem i Folkbibliotekens vänner under kulturnämndens välbesökta sammanträde hur beslutet kunde vara förenligt med Unescos utnämning av Göteborgs till ”City of literature”.

– Vi ska försöka samverka med olika aktörer för att lyfta Göteborg som litteraturstad och hoppas att den budget som finns kvar ändå räcker till för att upprätthålla infrastrukturen, sade nämndens ordförande Pär Johansson (S) under mötet.

TT

TT

Sveriges mest trovärdiga nyhetsförmedlare är är för många TT (Tidningarnas Telegrambyrå) som sedan 1921 varit en oberoende aktör i Mediesverige med mottot snabbt, korrekt och trovärdigt. Boktugg samarbetar med TT för att få tillgång till fler boknyheter och intervjuer än vi själva hinner med.

tt@boktugg.se

Gör som ...

… och alla våra andra sponsorer som stöttar oss ekonomiskt. Vill ditt företag bli sponsor? Kontakta sales@boktugg.se för mer information. Privatpersoner och mindre företag som vill bidra swishar valfritt belopp till 123-483 18 71 (klicka här för QR-kod) eller med andra betalmedel.

Ola Nilsson släpper novellsamling

Regelriket är ett porträtt av sonen och den förlorade modern, men också en samling berättelser om livets förutsättningar och bristningsgränser, om konst, trasig kärlek och mänskliga relationer i blixtbelysning.