Är du debuterande författare eller har ni aktuella debutanter på ert förlag? Läs mer här om hur du gör för att skicka in och vilka kriterier som gäller.

Vår definition av debutant: En författare kan debutera två gånger i sitt liv: som skönlitterär och som facklitterär författare.

De senaste debutanterna

Debutanten Gudrun Furumark. Foto: Maria Wikström

Pling i luren. Det är min förläggare som undrar om jag har lust att skriva en presentationstext till Boktugg. Tusen tecken i jagform. Hon erbjuder sig att göra det åt mig men avslutar med ”det kanske blir mer naturligt om du gör det själv”. Jag håller med henne och lovar att sno ihop några rader.

Men när jag sätter mig för att skriva känns det allt annat än naturligt. De där åtta åren på universitetet (litteraturvetenskap, filmvetenskap, religionshistoria, psykologprogrammet) har satt sina spår. Att skriva i jagform känns fel, nästan smutsigt. Mina hittills sjutton år som psykolog har säkert också påverkat mig. I god journalföring är ordet jag bannlyst till förmån för det anakronistiska undertecknad. Kanske inte så konstigt att jag ryggar inför ”tusen tecken i jagform”.

I min debutroman, smartare smalare snyggare rikare, förekommer däremot ordet jag ymnigt. Den är till och med skriven i första person. Helt naturligt – när det är ett fiktivt jag går allt mycket lättare.

smartare smalare snyggare rikare

smartare smalare snyggare rikare

Stockholm 1991. Sara står utanför Östra Reals gymnasium, nyinflyttad från Norrköping och inställd på att livet äntligen ska börja. Hennes önskemål är inte orimliga: en enda vän, och en enda kille som kan tänka sig att ligga med henne. När Sara blir handplockad av den excentriska Esmeralda börjar saker äntligen att hända. Men det nya livet blir inte som hon hoppats. Läs mer »
Niklas Svidén. Foto: Henrik Kindgren

Att debutromanen handlar om en medelålders man med bräcklig självkänsla är mindre slump än jag vill erkänna, även om huvudpersonen Gustavs namn vittnar om viss självinsikt hos mig. Gustav Niklas Svidén, tilltalsnamn Niklas.

Jag är född 1973 och uppvuxen i Stockholm (förutom en period i Kumla i barndomen). Min nyfikenhet och mitt behov av nya hobbyer har lett mig till den oundvikliga punkten där den senaste och mest intensiva av dem till slut behövde uttryckas i mer än kåseriform på sociala medier och efter många års omskrivningar ledde det fram till debutromanen ”Jag springer inte, jag flyr”.

Jag är en engagerad långdistansidrottare och hoppas att mitt pannben och min förmåga att kunna kissa medan jag springer någon gång leder mig till framgång, utöver att jag under en period ståtade med den bästa sämsta tiden på VM i Swimrun. Detta till trots är inte träningen fokuset i mitt författande, utan mer en bifigur för att möjliggöra de vardagliga reflektionerna som präglar historierna.

Jag springer inte, jag flyr

Jag springer inte, jag flyr

”En mycket underhållande bok som inte gick att lägga ner när jag väl börjat läsa. Tacklar på ett underhållande sätt mycket av det händer runt många av oss mitt i livet. Karriär, familj, tidsbrist, förväntningar och hälsa.”

”Väldigt rolig bok med inslag från medelålders mäns tillkortakommanden och fåfängor. Läs mer »

Daniel Olsson. Foto: Johan Karlsson

Daniel Olsson heter jag, även om jag sällan kallar mig det i kreativa sammanhang. Som tonåring började jag med graffiti och sedan dess har mycket av mitt skapande utgått ifrån den persona som graffitin handlar om att bygga. Mitt alter ego blev Sälen och senare Seal of Sweden.

Gränserna har suddats ut lite genom åren, men jag tycker att det är skönt att kunna distansera mig ibland. Speciellt de senaste åren då jag har jobbat mycket med självbiografiska serier, det ger liksom ett ökat utrymme att ta ut svängarna. Sälen tänker och säger saker som Daniel skulle skämmas för.

Jag gillar att utforska mina tankar om relationer och dess komplexitet, vilket återspeglas i ”Bättre lycka”, som min serieroman heter. Den säger något om min syn på livet, att livet är ett sökande. Och i sökandet efter något, oavsett vad det är, så står du inför en massa val. Vägval. Varje väg du väljer handlar också om att välja bort, allt det där andra. Det är en tanke som känns skrämmande tycker jag. 

Bättre lycka

Bättre lycka

Bättre lycka är en skildring av jakten på relationen med stort R. Boken är tecknad och skriven som små inblickar i en vardag. Tillsammans bildar dessa livshändelser och ögonblick en lite vemodig historia. Glimten i ögat och ett inslag av svart humor finns dock alltid närvarande. Läs mer »

Kristian Hägglund. Foto: Privat

Jag jobbar som frilansande illustratör och serieskapare sedan 17 år tillbaka och har en högskoleexamen i serie- och bildberättande. Barnböcker har länge varit ett kärt medium och jag har sedan tidigare illustrerat fyra böcker i den prisbelönta bokserien DjurdeckarnaDu är speciell är första barnboken som jag både skrivit och illustrerat.

Tecknandet har följt mig sedan barnsben med det har inte varit min enda sysselsättning. Jag har även ett starkt intresse för samhälls- och miljöfrågor samt djurvälfärd och har högskoleutbildning inom miljö- och hållbarhetsfrågor. Oundvikligen har detta påverkat mig i mitt skapande.

För mig är det viktigt att inte bara underhålla utan också förmedla något djupare, att beröra och stärka och lyfta nya tankar och perspektiv. Du är speciell är mitt sätt att uppmuntra till djupare samtal kring självkänsla och egenvärde, att vi alla är unika och värdefulla precis som vi är. Det tror jag vi alla behöver höra oftare.

Du är speciell

Du är speciell

  • Förlag: BoD
  • Utgiven: 2021-11-15
Du vet väl om att du är väldigt, väldigt speciell?

"Du är speciell" är en poetisk liten barnbok om det unika i varje människa och om varje individs orubbliga värde. Boken syftar till att stärka och inspirera läsaren genom att på ett enkelt och lustfyllt sätt lyfta annars svårgreppbara ämnen kring självkänsla och egenvärde. Läs mer »
Hillevi Torell. Foto: Pressbild

Vem är jag som skrivit Myten om Luna? Jag bor i Uppsala men vistas en hel del på Gotland och i Småland då jag är ledig. I den småländska myllan har jag gamla rötter och där känns det härligt att vara. Jag tycker om berättelser och tänker att de finns överallt. I ett ansikte. I en händelse i naturen. I ett spår i skogen som något djur just lämnat. Alla människor bär på en berättelse. Historien om vårt liv finns där hela tiden och skapas kontinuerligt genom det vi är med om. Just skrivandet kan fånga in berättelserna om livet och göra det till något som stannar kvar. Ett musikstycke kan också berätta, men då musiken tystnat finns det bara som ett minne. Skrivandet befäster våra minnen och kommunicerar dem vidare. Jag arbetar som musikterapeut, leg. psykoterapeut och handledare. Det är väldigt roligt att kunna ge ut en bok, men egentligen är det mest spännande att få veta vad Myten om Luna väcker hos läsaren. Jag hoppas att jag får vara med om många sådana samtal nu när boken kommer ut.

Myten om Luna

Myten om Luna

Sommaren 1969 är en händelserik sommar: människan har precis satt sitt första fotavtryck på månen, och Isa har nyss fyllt tolv år. Läs mer »
Johanna Silvermark. Foto: Sandra Lagestrå

När jag slog i taket på Karolinska Institutets test för utmattning, fick jag backa hem och tänka om. Varken marknadsansvarig i IT-branschen eller dansare på elitnivå var lämpliga yrken längre. Så jag tänkte: Vad kan jag göra med kola i hjärnan? Jag skrev av mig om livshändelsen. Kort efter det skrev jag en feelgood med extra humor. Sedan en kärleksroman. Och så i år skrev jag pusseldeckaren som jag debuterar med under halvpseudonymen Johanna Silvermark, eftersom jag önskade total konstnärlig frihet.

Varför allt detta skrivande? Jag mår som bäst då. Som förälder till barn med neuropsykiatriska diagnoser, har det också blivit den aktivitet där jag kan tanka energi. Överallt ser jag berättelser som behöver skrivas och människor som utmärker sig och förtjänar en plats i litteraturen. Att få debutera är som att kasta sig själv rakt ut i tomma intet och se hur omgivningen reagerar. Läskigt. Roligt. Omtumlande. Givande. Nu laddar jag upp för nästa bok i pipen.

Mord på Skogstuna herrgård

Mord på Skogstuna herrgård

  • Förlag: BoD
  • Utgiven: 2021-11-01
Beatrice Morénius försöker anpassa sig till livet som fattigpensionär efter ett liv fyllt av äventyr och resor. Hon har flyttat in hos tvillingsystern Gunilla i Skultuna, och när Gunillas son bjuder hela familjen att fira jul på Skogstuna herrgård så följer Beatrice med.

Men julefriden byts snart mot en tragedi när en gäst hittas död på herrgården. Läs mer »