Är du debuterande författare eller har ni aktuella debutanter på ert förlag? Läs mer här om hur du gör för att skicka in och vilka kriterier som gäller.

Vår definition av debutant: En författare kan debutera två gånger i sitt liv: som skönlitterär och som facklitterär författare.

Du kan även hitta debutantporträtt här, i bokstavsordning A-Ö.

De senaste debutanterna

Debutanten Sophia Larsson. Foto: Privat

Jag har alltid älskat böcker. Älskat den värld som ryms innanför pärmarna, känt mig nära de karaktärer jag läst om för att sedan sakna dem när boken tagit slut. Under mina första trettio år fanns inte behovet att skriva. Om jag ska vara ärlig så trodde jag inte att jag kunde. Men efter de första trevande raderna har skrivandet blivit min röst, där jag får prata fritt utan att bli avbruten.

Min debutroman handlar om barnen. Och om neuropsykiatriska funktionsnedsättningar. Det finns många böcker idag som belyser barns npf-diagnoser, men jag har inte hittat någon bok där man ur barnets perspektiv skildrar hur det kan vara att leva med en förälder som har npf–diagnos. Så den boken skrev jag. Om jag får önska fritt, hoppas jag att barn i samma situation kommer känna stöd, att det finns möjligheter och att de inte är ensamma.

Jag hoppas att jag snart får möjligheten att skriva om Siri och Adam igen. Jag saknar redan att vara en del av deras värld.

Allt handlar om mamma

Allt handlar om mamma

När de lagt på lägger de sig skavfötters i sängen.

Siri, vad tror du egentligen har hänt med din mamma?

Jag vet inte. Men jag önskar att jag hade haft en normal familj. Med mamma, pappa, barn. Nu är det barn utan pappa och sjuk mamma.

 

Allting börjar med att Siris klass ska åka på klassresa. Läs mer »

Orest Lastow, debutant. Foto: Annika Persson

Jag började skriva sent. Det var först efter att ha fyllt femtio som jag började skriva på allvar. Det var då idén kom. Jag ville skriva en annorlunda spänningsroman med inslag av science fiction. Den skulle bygga på riktig fysik och ha forskare i huvudrollerna. Romanen blev en trilogi och jag började leta efter ett förlag.

Jag är fysiker men har ägnat större delen av mitt liv åt forskning och utveckling av inhalerade läkemedel. Jag har alltid haft många idéer till nya produkter. Efter femton år på AstraZeneca tog jag steget och blev entreprenör. 2013 grundade jag Iconovo som utvecklar läkemedelsprodukter baserade på mina uppfinningar. Efter att ha vuxit till 25 anställda och en framgångsrik börsintroduktion bestämde jag mig för att lämna VD-rollen och bli forskningschef.

Sedan ett år delar jag tiden mellan att uppfinna nya produkter och skriva. Förra året blev det fyra nya patentansökningar och manus till en ny fristående roman. Nu håller jag på att skriva andra delen i en ny trilogi.

Vårt liv är inte vårt

Vårt liv är inte vårt

När Lundastudenten Ulla rensar efter sin morfar, som hittats mördad i sin lägenhet, finner hon kvarlämnade anteckningar som totalt förändrar bilden av honom. Den till synes anonyme taxiföraren från Iran visar sig överraskande nog ha bedrivit avancerad forskning tidigare i livet. Läs mer »

Carin Adlén och Magnus Svensson. Foto: Magnus Svensson

Vi har båda alltid älskat att skriva. Under ett år med hjärtesorg fyllde jag, Carin, nio tjocka handskrivna dagböcker. Sedan reste jag mig igen och gick vidare. Att skriva är som gratis terapi. Mina anteckningar i mobilen är fyllda med ständiga textidéer och nya uppslag.

Min och Magnus första bekantskap började med en dejt. Under en period bodde jag i Palma på Mallorca och bloggade. Då dök det upp en kul och smart läsare hemifrån Sverige som jag började ha ”dygnetruntkonversationer” med på sms. Det var Magnus som skrev så roliga och härliga meddelanden så jag kiknade av skratt. Ja, vi skrev så mycket och långt båda två, så bara det hade kunnat bli en spännande roman.

Vi avvecklade dejtandet och blev istället bästa vänner och kollegor, som grafisk formgivare och fotograf. Vi har länge haft en dröm om att få skriva en annorlunda bok tillsammans med egna ord, våra fotografier och egen formgivning. Den drömmen har gått i uppfyllelse nu. Och vi är väldigt glada och lyckliga över det.

Mat, sex & kärlek : en annorlunda kokbok för en lyckad dejt

Mat, sex & kärlek : en annorlunda kokbok för en lyckad dejt

Det här är ingen vanlig kokbok. Den är för dig som är trött på att vara singel. Och för dig som redan har hittat din drömpartner men vill krydda till relationen. I den här dejtingbibeln får du massor med tips på lättlagade bjudrätter, fullproppade med afrodisiaka som sätter fart på kärleksglöden. Läs mer »

Lisa Ring. Foto: Privat

Mitt namn är Lisa, egentligen en helt vanlig tjej född år 1993 i Linköping.
Precis som varje bok har sitt tema och speciella berättelse, har ett människoliv också det.

Mitt tema har blivit Lisaleendet och min speciella berättelse består till stor del av idrott och långdistanslöpning, men jag har också en mängd olika utbildningar med mig, bland annat är jag lärare i Idrott och biologi men arbetar just nu som egen företagare.

Att min leende väg framåt på Östgötaleden nu har mynnat ut i en bokdebut, känns overkligt. Men i sammanhanget är det inte så märkligt för det är ett bevis på den leende Lisa jag är. Rörelse i naturen tillsammans med skrift och ord i tystnad och ro!

Jag hoppas boken ger inspiration till att vara vild, modig och lycklig. Att idrott tillsammans med ord i böcker, är fantastiskt för personlig utveckling och att det är en kombination som gör dig stark nog att göra alla drömmar till sanning.

Lisas leende äventyr på Östgötaleden

Lisas leende äventyr på Östgötaleden

Så länge Lisa andas är hon vid liv. Så länge Lisa andas Östgötaleden är hon frisk av skogsmedicin.

Östgötaleden sträcker sig 150 varierade mil genom Östergötlands tretton kommuner. Äventyren på leden har varit otroligt viktiga för mig, både fysiskt och mentalt. Läs mer »

Debutanten Maria af Sandeberg. Foto: Elisabeth Ohlson

För tio år sedan började jag skriva Berättelsen från våning 4,5. Jag drömde om att använda min erfarenhet av att som envist och vilt barn tvingas bära glasögon, med livets andra bitvis tuffa skeden, och skriva någonting jag själv nog hade behövt som liten. Snart kommer kapitelboken för 9–12-åringar och jag längtar så.

Jag heter Maria af Sandeberg och när jag inte skriver privat eller dagdrömmer om hur det ska gå med boken, jobbar jag som reporter i Jämtland. Hit flyttade jag i somras som nyexaminerad journalist från hemstaden Stockholm. Fångad i coronatrenden, och med en längtan tillbaka till barndomsminnen från Handöl med omnejd, berodde flytten till stor del på att komma närmare naturen och kunna åka mer skidor. Såhär några månader in har jag skavsår på händerna efter all klättring jag bara kunnat drömma om att jag skulle börja med och med ögonen i kors, mer än vanligt, efter en lång skrivdag.

Snart släcks strålkastarljusen på kvällsskidåkarna i backen utanför och den varma chokladen tog precis slut. Nu drömmer jag om att få prata med någon där ute som läst min bok för det hade varit en ynnest.

Berättelsen från våning 4,5

Berättelsen från våning 4,5

När 11-åriga Alva får glasögon vänds hennes liv upp och ner. Men inte på det sättet som hon först tror.

Vad är det som händer egentligen? Ett mystiskt sken blir början på ett äventyr som Alva aldrig kunde förutspå skulle hända. Åtminstone inte för en tjej som hon.

En flytt med familjen till ett nytt land, en resa till ett annat. Läs mer »

Debutanten Hanna Simmons. Foto: Privat

Att skriva är att låta hjärnan roa sig själv. När mina fingrar nuddar tangentbordet och berättelsen växer fram är det ren underhållning. Förhoppningsvis kommer läsarna att dras in i min historia lika mycket som jag har gjort. 

Jag har alltid skrivit. Noveller och poesi i grundskolan, reportage och artiklar på journalisthögskolan, brev och e-mail under de tiotal år som jag reste runt och arbetade i olika delar av världen och nu min första roman. 

Under åren utomlands drevs jag av utmaningen i att placera mig själv i en ny miljö, där ingenting var lätt, eftersom språket, kulturen och de små vardagliga självklarheterna var mysterium för mig. När jag skrev på min debutroman utsatte jag huvudpersonerna för liknande svårigheter, genom att placera dem i en helt ny situation, som de inte kunde ta sig ur utan att lära sig mer om sig själva och sina nära.

Förlorad igen

Förlorad igen

Peter lever ett idylliskt familjeliv med sin fru Anna och  barnen. När han stöter på sin ungdomskärlek tvingas han inse att han kanske har mer mörker kvar i sig än han trodde.

Annas liv vänds upp och ner när Peter plötsligt försvinner. Läs mer »