Är du debuterande författare eller har ni aktuella debutanter på ert förlag? Läs mer här om hur du gör för att skicka in och vilka kriterier som gäller.

Vår definition av debutant: En författare kan debutera två gånger i sitt liv: som skönlitterär och som facklitterär författare.

Du kan även hitta debutantporträtt här, i bokstavsordning A-Ö.

De senaste debutanterna

Olivia Iliasdottir. Foto: Privat

Jag har alltid föredragit det skrivna ordet. I skolan dök jag ner i läroböckerna, men räckte aldrig upp handen. Läste Harry Potter, Vargbröder och Fem-böckerna mer än vad jag träffade kompisar på fritiden. Jag var inte antisocial, men medveten om att jag inte riktigt passade in. Det störde mig inte särskilt mycket, inte då.

Sedan kom tonåren. Jag hängde inte med i svängarna och fick allt svårare att relatera till jämnåriga. Jag har nog alltid klickat bättre med personer från tidigare generationer. Lärare, äldre släktingar, mina föräldrars bekanta. Ibland får jag en svårbeskrivlig känsla av att jag borde ha fötts i en helt annan tid.

Den känslan, i kombination med min förkärlek för fantastik, inspirerade mig i skapandet av Nattfödd och huvudkaraktären Zoey. När jag skriver är det jag som diktar upp reglerna, men samtidigt inte.

Vad som helst kan hända. 

Köp Nattfödd på Bokus >>

Köp Nattfödd på Adlibris >>

Zoey sitter bakom ratten med fullt adrenalinpåslag samtidigt som Five Finger Death Punch ångestridna musik fyller Toyotan. Händerna kramar ratten så hårt att knogarna vitnar och hastighetsmätaren pekar på över 100 km/h. Från ingenstans dyker en hjort upp. Framrutan krossas och Zoey kastas runt i bilen. Ett skarpt vitt ljus möter henne. Är det från ambulanssirener eller något ännu värre?

Zoey vaknar upp ute på ett fält där hon möts av en man. Han undrar hur gammal Zoey är. Tekniskt sett är hon född 1843, men det är bara den första upplagan…

Nattfödd är en gripande, kreativ och hjärnskrynklande berättelse för unga vuxna.

Lisa Hagsten. Foto: Privat

Med mitt skrivande vill jag skapa igenkänning och beröra andra människor. Jag har en bakgrund som journalist, och inför att jag och min familj skulle göra en stor livsförändring – att flytta från den växande Stockholmsförorten till en skånsk by vid havet – bestämde jag mig för att skildra min familjs resa i dagboksform, både före, under och efter flytten. Dagboken från vårt flyttår, som även blev ett pandemiår, har nu blivit min debutbok! Jag hoppas att min berättelse ska kunna inspirera andra som också drömmer om att göra en större livsförändring.

Ända sedan jag var liten har jag skrivit dagbok och egna berättelser. Idag arbetar jag med det skrivna ordet som kommunikatör på Lunds universitet. På fritiden försöker jag få till eget skrivande, kanske blir min nästa bok skönlitterär …

Jag är själv en bokslukare, framför allt när det gäller deckare. Annat som jag gillar är att gå på upptäcktsfärd längs havet med mina söner, att galoppera på en stubbåker och att förundras över stjärnhimlen.

Lottie Barrklev. Foto: Privat

Jag älskade att göra egna böcker i lågstadiet. Det var en speciell känsla när fröken nitade ihop sidorna med ett färgat papper som omslag.  

Jag har alltid haft ett stort intresse för skapande och drömmen om en riktig bilderbok har funnits länge. Det skapade dock lite skrivkramp. Jag tänkte att jag måste ha en perfekt story innan jag kan börja. 

Så jag började lite bakvänt med att måla miljöer och sidokaraktärer, med inspiration från ishotellet och en av mina favoritlekar som liten. I leken låtsades vi vara pingvinfamiljer som bodde i olika snöhögar. Vi sålde isskulpturer till varandra och betalade med kreditkort av is.  

Fantasin fick flöda precis som i lågstadiet igen, utan krav eller regler. Historien fick växa fram av sig själv. Pingvinen Lukas utvecklades efterhand och är en spegling av mig själv. Jag är precis som honom en drömmare som ofta tror att gräset är grönare på andra sidan.  

Lille Lukas rymmer hemifrån

Lille Lukas rymmer hemifrån

Pingvinen Lukas gör samma saker varje dag i sin hemby i Arktis.

En dag så tröttnar han och bestämmer sig för att rymma hemifrån. Han vill vara med om ett äventyr!  Eller ett lite lagom i alla fall ...

Men hur ska det gå? Vart ska han ta vägen och kommer han någonsin att träffa sin familj igen?

Läs mer »
Åke Reimer. Foto: Kirsti Kvarnerot Reimer

Jag ville bli ishockeyspelare men min far ville att jag skulle bli läkare. Som forskande öron-näsa-halsläkare i Malmö drabbades jag av akademiskt mygel när professorer gjorde upp om forskningsansökningar, en konflikt som slutade med att jag insjuknade i en reaktiv psykos som satte djupa spår i min självbild. Som öronkirurg och hörselspecialist arbetade jag som biståndsarbetare ett år i inbördeskrigets Angola där jag fick uppleva en marxistisk revolution i ett samhälle i sönderfall. Jag blev docent och överläkare på universitetsklinik i Malmö men när klinikens akademiska status hotades flyttade jag till Trelleborg och sedermera privatmottagning i Höllviken. Resor till Kenya, Brasilien och Angola innefattade utbildning och forskning om kroniska öronsjukdomars utbredning i fattigdomen.

I min bok reflekterar jag över hur fadersrelation, kärleksrelationer, familjeförhållanden och u-landserfarenhet påverkat mitt livslopp.

Förlorade illusioner : en öronläkares självbiografi

Förlorade illusioner : en öronläkares självbiografi

  • Förlag: BoD
  • Utgiven: 2021-12-20
Jag ville bli ishockeyspelare men min pappa ville att jag skulle bli läkare. Som forskande öron-näsa-halsläkare på Malmö Allmänna sjukhus drabbades jag av akademiskt mygel när professorer gjorde upp om forskningsansökningar. Konflikten slutade med insjuknande i en reaktiv psykos.
Min utbildning till öronkirurg och hörselspecialist fortsatte men händelsen satte djupa spår. Läs mer »
Debutanten Linda Allansson. Foto: Privat

Att skriva har alltid kommit naturligt för mig. Genom skrivandet kunde jag under min uppväxt fly till en annan värld och skapa egna förutsättningar efter ännu en dag av utfrysning i skolan. Jag var ett blygt och tillbakadraget barn som inte gjorde något väsen av mig. Jag skrev hellre än pratade. Det gör jag än idag. Jag har mycket lättare för att uttrycka mig i skrift än genom tal. Mina lärare i högstadiet var övertygade om att jag skulle bli författare.

Under ett par år jobbade jag ideellt som redaktör åt klubbtidningen för Rasklubben för portugisisk vattenhund där jag bland annat skrev artiklar.

Det är också portugisisk vattenhund som blev material till min debutbok. Min egna portugisiska vattenhund Eddie som var världens mest säregna hund och kroniskt sjuk större delen av sitt liv. Min förhoppning med boken, förutom underhållande läsning, är att hjälpa andra hundägare som är i liknande situation med en kroniskt sjuk hund. Att skänka lite hopp om att det kan gå bra trots allt.

Eddie mot alla odds

Eddie mot alla odds

Herregud, han går ju inte att ha i möblerade rum! utbrast Lindas mamma förskräckt första gången hon träffade Eddie.

Häng med på galna upptåg och tokiga påhitt i den sanna historien om livet med den portugisiska vattenhunden Eddie. Läs mer »

Debutanten Cecilia Andersson. Foto: Privat

Kärleken till det skrivna ordet har alltid varit en stor del av mitt liv även om intresset och talangen för siffror och logiska sammanhang har varit min yrkeskarriär som redovisningskonsult.

För några år sedan valde jag att satsa helhjärtat på min passion och startade konsultbyrån Sandebo med fokus på det skrivna ordet. Genom arbetet som story-teller har jag arbetat med att hjälpa företag att skriva sin historia.

Jag är en 48-årig ”passionär” med många intressen – bland annat ord, utmaningar och racingbilar. Intresset för motorsport delar jag med familjen som tävlar med den snart 60-åriga, brittiska Austin Healeyn samt 70-talets gula Oplar. Min passion för utmaningar har lett mig framåt i både skid- och löpspåret och slutligen även som författare.

Spänningsromanen I vikens mörker är starten för min karriär som utgiven författare. I vikens mörker utspelar sig i Sveriges sommarstad nummer ett, Västervik, och passar perfekt för den som söker en spännande stund i läsfåtöljen.

www.ceciliaandersson.nu 

I vikens mörker

I vikens mörker

Som nybliven änka med utflugna barn bryter 53-åriga Anna upp från den småländska landsbygden och tar sitt pick och pack till sommarhuset i Västervik. Hon hoppas att Gamlebyvikens lugna trygghet ska ge henne en nystart. Med nya rutiner och nytt uppdrag som ekonom börjar Anna se på sin omgivning med nya ögon. När den 18 år yngre Conny visar sitt intresse blir hon smickrad, men hon tvekar. Läs mer »