Är du debuterande författare eller har ni aktuella debutanter på ert förlag? Läs mer här om hur du gör för att skicka in och vilka kriterier som gäller.

Vår definition av debutant: En författare kan debutera två gånger i sitt liv: som skönlitterär och som facklitterär författare.

Du kan även hitta debutantporträtt här, i bokstavsordning A-Ö.

De senaste debutanterna

Jag är född och uppväxt på Lidingö. Han har en civilexamen från Handelshögskolan i Stockholm. Han har haft chefsroller i såväl storbolag som startupföretag. Under de senaste tio åren har jag framför allt arbetat inom medicinteknologi.

Som författare är jag kreativ, spontan och med en ambition att uppnå en logisk händelsekedja. Viktigt är att storyn känns levande och lättläst, med återkommande ”Cliff hanger” för att skapa flyt och spänning.

Jag bor på en egen ö utanför Lidingö, vid vattnet trivs jag bäst. Där sitter jag i brygghuset och skriver på mitt manus. När jag inte skriver så sportar jag och bygger på huset och dess inredning. Livet är fantastiskt.

Virusjakten är min debutroman, en spänningshistoria om en läkare och medicinsk forskares kamp mot sina egna demoner, internationella utpressare och jakten på uppmärksamhet. Trängd mellan olika intressegrupper måste han välja mellan den egna framgången, sina älskande och sitt eget liv.

Virusjakten

Virusjakten

I en skoningslös jakt på pengar och makt slår maffian sina klor i läkemedels­industrins miljardvinster. Den svenske läkaren och medicinska forskaren Martin Walentin har lyckats med det som många bara drömmer om. Efter år av outtröttlig forskning kantad av både framsteg och bakslag har han och hans team äntligen lyckats lösa virusets gåta. Läs mer »
Debutanten Catarina Kent. Foto: Privat

Jag har skrivit i dagboksform sedan jag var tretton men alltid trott att det var bildkonst som var mitt konstnärliga uttryck. Efter en skilsmässa för drygt tio år sedan började jag skriva i romanform och tanken på att skriva något publicerbart föddes.

För mig är det logiskt att debutera vid sextiotre års ålder, nu har jag ett vettigt betraktelseavstånd till alla berättelser som vill ut. Jag är också modigare nu, vågar bjuda på pinsamheter utan att desperat famla efter skämskudden.

Min skrivprocess är enkel, ofta i ett flow som jag väntar in. Inte sällan sitter jag i sängen med frukostkaffet. Hjärnan är så molnfri just den tiden på dygnet. 

Relationer, reaktioner och hur hjärnan funkar fascinerar mig. Min äldste son fick sin ADHD-diagnos för några år sedan och i samband med det lärde jag mig mycket om min egen hjärna.

En annan sak jag gärna fördjupar mig i är genusperspektivet. Att skriva utifrån de olika horisonterna maskulint, feminint och ickebinärt. Jag har påbörjat utforskandet av detta i ett tidigare manus och skriver just nu på ett annat där det perspektivet är centralt.  

Infarkt

Infarkt

Martin sveper in i Johannas liv med en passion och en öppet redovisad bipolaritet som rubbar hennes välordnade tillvaro i grunden. Förälskelsen får Johanna att tappa taget om sina föreställningar om vad som är sant och riktigt i livet. När är kärlekens pris för högt? Hennes förnuft hamnar i konflikt med passionen och lusten. Läs mer »

Ulrika Goude Westby. Foto: Odd Westby

Att skriva och fantisera ihop berättelser har alltid varit en viktig del av mitt liv. Redan som liten skrev jag böcker och gav ut tidningar. Men det är först nu som jag har gjort verklighet av mina författardrömmar.

Till vardags jobbar jag som verksamhetsutvecklare på Litteraturhuset Trampolin i Sandviken. Mitt uppdrag är bland annat att levandegöra berättelser genom olika estetiska uttrycksformer, ett jobb som är som klippt och skuret för mig som älskar att spela teater och att sjunga. Som utbildad dramapedagog har jag förmånen att jobba med barn och ungas berättande både i teaterns och litteraturens värld, vilket ger mycket inspiration och näring till mitt skrivande.

Jag gillar spänning och mystik och skriver ofta om vänskap, relationer och sköra livsöden. I mitt skrivande vill jag på ett lekfullt sätt hitta det ljusa i det mörka. Sorg och familjehemligheter i en oskuldsfull inramning full av fantasi är nog jag i ett nötskal. I min debutroman Glas-sommar vill jag ge unga tjejer kraft och mod att ta kommandot över sina egna livsberättelser.

Glas-sommar

Glas-sommar

Vi skulle precis släcka lamporna för att sova då det plötsligt knackade på dörren. Innan någon av oss ens hunnit ropa Kom in stod Tanja mitt i rummet.

Det blir ingen riktig sommar här på Björkenäs om vi inte gör anden i glaset. Ni är väl med?

För att inte göra bästa kompisen besviken åker Marika med på ridlägret. Läs mer »

Gudrun Wallte. Foto: Privat

Jag som heter Gudrun Wallte är född 1948 och har aldrig gått en skrivarkurs. Eftersom jag inte är en skrivande person, har jag aldrig drömt om att bli en författare. Jag har varit nöjd med att ha arbetat som förskollärare och specialpedagog. Men när ett av mina barnbarn enträget ber sin mormor skriva en berättelse om den familj jag växte upp med. Då köper jag en dator och sätter mig ner. Men vad ska man tänka på när man ska skriva en bok? Bäst att fråga Google. Där får jag rådgivning av en författare som menar att man bara behöver tänka på de två orden Realism och Optimism. Då bestämmer jag att detta ska bli mina ledstjärnor i mitt nyfunna skrivande. Efter 187 dagar blev boken färdigskriven på 283 sidor. Nu återstår det bara att boken hittar hem till alla läsare som tycker om att bli berörda.

Tapetblomman

Tapetblomman

Jag förklarar för henne att det är viktigt att pappa får en fin bukett på sin 50-årsdag, men att jag har så lite att köpa för. Dessutom sitter pappa i soffan och är sjuk. Blommorna är det enda han får idag.

Så glad jag är på hemvägen med en stor vacker bukett i handen. Tänk vad glad mamma ska bli som får ge pappa en så storslagen bukett för så lite pengar. Läs mer »

Marcus Magnusson. Foto: Hannes Magnusson

Debut. Smaka på det ordet. Jag ser i min backspegel några av debuterna i livet: första dagen i skolan, första dejten, första jobbet. Visst är det något speciellt med att bryta ny mark? När jag var ung saknades förmågan att stanna upp i ögonblicken. Debutera var inget jag ville göra, det var något som jag ville avklara. Och fort skulle det gå.  

Fördelen med stigande ålder – vilken förvisso alltid har varit stigande – är den ödmjukhet inför livet som smyger inpå. En självreflekterande tanke gror, den viskar att den här första gången kanske även blir sista gången.   

Nu är det min debut som författare. Även om jag alltid har skrivit, så kan jag åter känna ilningen likt i den unge Marcus, nu som bokdebutant. Men som fyrtioplussare uppskattar jag stunden: vill inte bara debutera, utan framförallt utföra det väl. Nuförtiden är det mesta man gör bara roligt. Att ge ut Mot elden har blivit ett äventyr, för medelåldern är en gyllene tid.

Mot elden

Mot elden

Förmiddagen den 22 juli 2015 lämnar sommarvikarien Karin Johansson, för sista gången, den psykiatriska kliniken utanför Värnamo. Enligt uppgift är det för att göra ett rutinärende med patienten Paul Klasson. Karin har därefter aldrig återfunnits. Vid slagningar i polisens databas går det inte att finna någon relevant information om Karin, hon har agerat under en kapad identitet. Läs mer »

Ulf Stjernefeldt. Foto: Privat

Jag är född och uppvuxen i Jämtland men bor sedan trettio år tillbaka i Uppsala. Nu debuterar jag med Smärta i allmänhet – Diskbråck i synnerhet, en bok om kampen mot långvarig  smärta.

Efter att ha arbetat många år i finansbranschen har jag nu äntligen utrymme för mitt skrivande. Fritidshuset några mil från Klövsjöfjällen är smultronstället som jag och min fru besöker så ofta vi kan. Besöken har blivit tätare och längre sedan vi båda gick i pension. Lugnet i sydöstra hörnet av Jämtland, precis på gränsen till Medelpad har betytt mycket för att hitta tillbaka till ett bra liv, trots diskbråck och smärta. Mycket av boken har skrivits vid köksbordet med utsikt mot Ljungan och det vidsträckta skogsområdet på andra sidan älven.

Det är ingen lärobok, ingen forskningsrapport och ingen faktabok. Det är en berättelse om ett smärtsamt skede i mitt liv och de erfarenheter som jag samlat på mig av att leva med diskbråck och långvarig smärta.

Smärta i allmänhet Diskbråck i synnerhet : Låt inte smärtan styra ditt liv

Smärta i allmänhet Diskbråck i synnerhet : Låt inte smärtan styra ditt liv

Smärta är ett vitt begrepp och kan ha sitt ursprung i en mängd olika faktorer och problem, men hur smärta upplevs kan bara beskrivas av den som själv är drabbad. Jag beskriver de svårigheter och det lidande som jag levt med och de metoder som jag provat för att bli fri från smärtan. Samtidigt vill jag lyfta fram att det finns glädje och lösningarna mitt i eländet. Läs mer »