Är du debuterande författare eller har ni aktuella debutanter på ert förlag? Läs mer här om hur du gör för att skicka in och vilka kriterier som gäller.

Vår definition av debutant: En författare kan debutera två gånger i sitt liv: som skönlitterär och som facklitterär författare.

Du kan även hitta debutantporträtt här, i bokstavsordning A-Ö.

De senaste debutanterna

Debutanten Mattias Peterberg. Foto: Melina Gabriella Reid

När mina föräldrar läste Bilbo för mig öppnade sig en ny värld med spännande platser fulla av äventyr. Så fort jag kunde läsa själv började jag sluka den ena boken efter den andra. Samtidigt skrev jag berättelser, tecknade och skapade serietidningar som jag delade ut till familjen. Förutom bild blev svenska mitt favoritämne då jag fick skriva uppsatser som alltid uppskattades av mina lärare.

Numera är jag utbildad lärare, har gått flera konstutbildningar, studerat filmvetenskap och är illustratör. På sidan om har jag alltid fortsatt att skriva. Inspirationen kommer från alla slags genrer. Det viktigaste är en intressant och gripande historia med spännande karaktärer. Jag skriver om komplexa personer, levnadsöden, relationer, svåra val och orättvisor i världar där inget är svart eller vitt. Mina karaktärer måste kämpa och övervinna sina svagheter. Jag tycker om att göra research som levandegör den vikingatida världen, mytologin, maten och floran och faunan i det nordiska landskapet.

mattiaspeterberg.com

De fallna

De fallna

En gång i tiden brann Manheim, människornas värld, av förödande krig. De fallna, utkastade från himmeln för ett brott de begått, ville som hämnd lägga gudarnas älskade skapelse under sig. Efter stora förluster på båda sidor bestämde sig de fallnas härskare för att ingå en fred med människornas kungar. Läs mer »
Debutanten Majvi Holm. Foto: Jonas Holm

Mitt liv började i ett barnrikehus i södra Helsingborg, i ett boende subventionerat av staten. Jag är yngst av sex syskon i en arbetarfamilj där vår far prioriterade bort allt som hade med bildning att göra. I vårt hem fanns varken böcker eller musik, däremot fanns där alltid någon att leka med ute på gården. Vi syskon fick tidigt lära oss vikten av att arbeta och betala hemma, ändå kämpade jag för att få läsa vidare. När jag kom in på flickläroverket möttes jag av kunskapstörstiga jämnåriga från välbärgade hem och fick på så sätt inblick i en annan värld. Efter studentexamen blev jag antagen till en yrkesinriktad datautbildning i Malmö som sedan följdes av en anställning som programmerare, i en bransch jag blev trogen i fyrtio år. När jag fick mitt första barnbarn började jag tänka tillbaka på min egen barndom och blev varse hur annorlunda den varit jämfört med hur barn växer upp idag. Jag insåg att jag hade mycket att berätta. Detta blev början på en spännande resa långt bak i tiden.

Skiner solen alltid hos mormor? : en släktmemoar

Skiner solen alltid hos mormor? : en släktmemoar

Utsatthet och klasstillhörighet präglar livet för de starka karaktärer som bär denna berättelse genom samhällsutvecklingen i det svenska 1900-talet. År 1935 beslutar Sveriges riksdag att satsa på särskilda "barnrikehus" för att minska trångboddheten i de hastigt växande städerna. Läs mer »
Debutanten Ulrika Hembjer. Foto: Jaime Barrios

I Västerås där jag växte upp drömde jag under gymnasietiden om att resa till Latinamerika, en kontinent som då var på modet. Nyss tjugo fyllda fick jag så 1976 möjlighet att studera på konstskola i Mexiko och blev helt fascinerad av landets spännande kultur. Jag kunde inte ana då att resan skulle prägla hela mitt liv.  

Nyförälskad flyttade jag till min pojkvän och hans syskon i ett slumområde i utkanten av den gigantiska huvudstaden Mexico City, en av världens största städer. Snart började jag med kamerans hjälp dokumentera vårt liv där och lovade mig själv att visa omvärlden hur folk hade det.  

Efter några år återvände jag till Sverige, studerade på Konstfack och fick ett yrkesliv inom tidningsvärlden och som konstnär. De senaste tjugo åren har jag kontinuerligt åkt tillbaka för att uppfylla mitt tidigare löfte: Att berätta historien om hur slumområdet förvandlats till en fungerande stad, om megastaden Mexico Citys utveckling och om dess uppfinningsrika och kämpande invånare. 

Prärievargen i Mexico City

Prärievargen i Mexico City

Prärievargen i Mexico City är ett personligt reportage om stadsom­vandling i världsmetropolen Mexico City, grundad av aztekerna 1325 och en av vår tids största städer. Läs mer »

Henrik Robert Karacs. Foto: Benjamin Asarnoj

Jag har alltid varit en mycket nyfiken person med en vild fantasi och stort intresse för människor, samhälle och historia. För några år sedan började jag fundera på att samla alla mina tankar i en roman. Jag ville skriva något som var underhållande och kittlade tanken och samtidigt bjöd på skildringar av människor jag träffat eller som på andra sätt påverkat mig. 

Jag lever och har levt ett mycket händelserikt liv med erfarenheter från möten med människor från många olika samhällsklasser och platser i världen. Människors beteende och öden fascinerar mig mycket.

Som ung höll jag till i kvarteren kring Triangeln i Malmö och var mycket aktiv med musik och teater. Jag skrev egen text och musik innan romanskrivandet tog över mitt intresse. Jag valde även att utbilda mig till civilekonom och flyttade till Stockholm. Sedan tog livet mig vidare ut i världen till Luxemburg. Nästa destination är ännu en gåta utan svar.

Tiden är något jag filosoferar mycket kring. Det är en väsentlig del av våra liv som på många sätt påverkar våra handlingar då den är begränsad och innebär att vi tvingas till prioriteringar av olika slag. I min debutbok hamnar Tiden i origo då ett långlivat sällskap ges möjligheten att styra världen, men allt har ett slut! Även de högsta berg nöts ned till sand under tidens gång. I spänningsromanen Tidsfursten möter ni en man med en ovanlig gåva som ger honom obegränsat med tid. Romanen bjuder på oväntade vändningar, filosofiska funderingar och en hel del spänning. Trevlig läsning!

Tidsfursten

Tidsfursten

En tragedi i Amazonas djungler och en avslöjad livslögn leder till ett uppbrott i unge Vincent Ivarians liv. Trots varningar inleder han ett sökande efter sina rötter som han av okänd anledning skildes från som barn. Släkten visar sig härstamma från klanväldet Lisfarn med anor från vikingatiden vars medlemmar tycks ha obegränsat med tid och makt. Läs mer »

Åsa Danielson Grimpe. Foto: Johan Ahl

Under många år har jag tampats med sjukdomar i mitt liv. Det började redan i barndomen med barnastma och i vuxen ålder har jag genomlidit utmattning, reumatism och ibs, bland annat. Känslan av att sjukdomarna började ta över mitt liv och min kropp blev till slut överväldigande. Min förmåga att kommunicera med andevärlden och min tro på det som kom till mig hjälpte mig att finna lösningen på gåtan till mina sjukdomar. Allt handlar om balans och harmoni och att vi behöver gå tillbaka till vårt ursprung.

Sex år har jag läst på universitetet men tillsammans med Moder Jord och andra naturandar har jag haft ett livslångt lärande. Vetenskapen har kommit långt och människan som art har lärt sig mycket men vi har mycket kvar att lära av naturen. Den är vårt ursprung och där finner vi svaren och lösningarna. Vi behöver bara bli mer lyhörda och lära oss att lyssna inåt, att lösningen inte alltid finns i den fysiska världen.

I min debut som författare hoppas jag kunna förmedla den kunskapen vidare.

Hon kallar mig dotter

Hon kallar mig dotter

–  Kära Moder Jord, kan du sända mig en guide och lärare för att hjälpa mig med mitt andliga arbete? 


Många människor tror att man kan tala till Gud och att Gud svarar. Om Gud är energi och allting annat består av energi, måste vi även kunna tala med andra andliga varelser. Läs mer »

Eva-Lotta Eriksson. Foto: Gunnar Eriksson

Böcker har alltid betytt mycket för mig. Alla typer: roliga, spännande, romantiska, allvarliga … De har öppnat dörren till andra världar än min egen och det jag själv upplevt. De har också fått mig att inse att smärta och hjärtesorg är just de saker som förenar mig med alla andra människor nu och förr. Det är en stor befrielse som läsare att inte känna sig ensam utan att man är förbunden med andra i sina känslor och erfarenheter.

Under mitt yrkesliv har temat varit barn och unga som far illa. Kanske blev det så för att mina närstående drabbats av psykiska sjukdomar, först mina syskon och sen mina barn. När jag själv gick in i väggen och låg på psyk insåg jag att det behövs fler berättelser och nyanser om psykisk sjukdom.  

Min strävan har varit att skriva en trovärdig berättelse med balans mellan smärtsamma saker och positiva. Försöka skildra psykisk ohälsa och den oro och förtvivlan som följer i dess spår, men också lyfta fram värme, gemenskap och vägen ut ur mörkret.

Där ljus och mörker möts

Där ljus och mörker möts

Under en språkresa i Italien blir Matilda inlagd akut på en psykavdelning i Bologna. Och när hon kommer hem står hennes familj handfallen – var har deras älskade, spralliga Matilda tagit vägen? Kvar tycks bara finnas ett tomt skal, som inte ens orkar ta sig upp ur sängen. Läs mer »