Är du debuterande författare eller har ni aktuella debutanter på ert förlag? Läs mer här om hur du gör för att skicka in och vilka kriterier som gäller.

Vår definition av debutant: En författare kan debutera två gånger i sitt liv: som skönlitterär och som facklitterär författare.

Du kan även hitta debutantporträtt här, i bokstavsordning A-Ö.

De senaste debutanterna

Ingrid Ljungström. Foto: Privat

Jag heter Ingrid Ljungström och har 45 år som sjuksköterska bakom mig. Nu när jag äger min tid som pensionär kommer nästa utmaning som författare. Har sedan barnsben hittat på berättelser och ”satte upp pjäser” som jag hittat på tillsammans med min syster och kusin redan i tidig skolålder.

När mina två söner var i uppväxande ålder hittade jag på olika sagor och senare lite mer äventyr. Då jag är begåvad med en dyslektisk hjärna var det roligare att skapa historierna själv än att läsa dem högt. En av historierna är nu min kommande bok. Jag har många historier och idéer som trängs i huvudet och vill komma ut och bli nedskrivna, det är bara min självdisciplin som borde bli bättre. Har lätt att prioritera hemmastök framför skrivandet, trots att jag verkligen gillar att sitta framför datorn och låta berättelsen komma ut.

Skuggbarnen i parken

Skuggbarnen i parken

Maggan och Åke flyttar med sina tvillingar Lars och Anna till Kalmarsvik under sommarlovets första vecka. Att den idylliska hamnstaden döljer en mörk hemlighet är inget familjen anar. Läs mer »

Martine Christensen Odenhall. Foto: Privat

Jag är en mångsidig person som vid sidan av en yrkeskarriär som jurist och samhällsbyggnadschef, alltid odlat mitt kreativa, konstnärliga jag. Detta har yttrat sig i måleri, musik, sömnad, stickning – och inte minst skrivande. Skrivandet har följt mig sedan barnsben och kommit av både lust och förmåga, för att efterhand utvecklas till ett rent behov. Över 100 dagböcker har producerats! Med denna stora vana av skrivande, såväl privat som yrkesmässigt, följer helt naturligt viljan att uttrycka sig rent litterärt, att skapa ett fristående verk att publicera. Jag lever med språket! Så fick jag plötsligt tiden och chansen, uppslagen strömmade till och allt bara flödade. Det är en stor upplevelse att till slut förverkliga sin dröm om publicering och jag hoppas att min bok ska nå fram, underhålla, engagera och framför allt gå från hjärta till hjärta på det sätt jag tänkt …

Ellen på Tuvängen

Ellen på Tuvängen

Skriver du så mycket måste du ha en riktig bok! Så säger mamma när Ellen och hon går till mataffären, och Ellen gång på gång vill ha ett litet randat kollegieblock. Då köper mamma det första riktiga skrivhäftet med svarta pärmar åt henne. Ellen börjar skriva dagbok när hon är sju.

Ellen är en ganska blyg liten tjej, men mycket fantasifull. Läs mer »

Susanna Carolusson. Foto: Mårten Carolusson

Jag är en nyfiken, analytisk, livsbejakande, aktiv och kreativ kvinna. Oj, det ser ut som en kontaktannons. Jag är även stabilt gift, intensivt engagerad i min psykologpraktik, utbildningar, barnbarn, jitterbuggande och vinterbad. Med mera. En upptagen människa med andra ord. Så! Där försvann eventuella dejtingvibbar i texten. Pust.

Jag mår bra. Bäst att framföra det, innan du tror att min nya bok handlar om den trasiga person jag faktiskt hade kunnat bli, med den galna mamman och missbrukande pappan! Ni vet, på 50- och 60-talen var barn utomhus i ur och skur. Det var en fantastisk flyktväg i väntan på bättre tider. På somrarna levde jag med och av naturen: Dyröns vilda skönhet, branta berg och salta klippor mot väster, lekandet som aldrig tog slut. På vintern: Majorna, Karl Johans torgs julmarknader, Karl Johansskolans fritidskeramik, syslöjd, Lingföreningen Energos truppgymnastik, de fria lekarna på baksidan mot Gråberget. Indianer, cowboys, brännboll, snökojebyggande, snöbollskrig, kälkåkning på gatan, hopprep, Jag-begär-krig-mot …, twisthopp. För hemma var det krig. 

Mamma var psykopat, jag blev psykolog

Mamma var psykopat, jag blev psykolog

Min pappa var okomplicerat dubbel. En fin, intelligent och stabil man och en jävla alkoholist. Han ville ha mig, det gav mig självkänsla. Det var mer komplicerat med mamma. Hon var sin nervöse våldsbenägne fars favorit, vilket kan ha bidragit till hennes utveckling av två personligheter: en intagande kvinna och en våldsam despot. Läs mer »

Camilla Sundqvist. Foto: Privat

Att skriva är som att löpträna eller gå på gymmet. Det är min sysselsättning som jag övar på flera gånger i veckan. Och när andra blir starkare eller sänker sitt personliga rekord på milen så lyckas jag hitta den där formuleringen som berättar precis just det jag vill. 

Jag heter Camilla och tror på att träna. För att det är kul, ger nya möjligheter och förhoppningsvis också framgång. 

Just nu tränar jag på nästa bok, den som kommer efter min debutbok Astrid, Ingrid och Wararat. Den som bara heter Astrid. Jag tränar också bort all byråkratisk text som jag är en fena på efter att ha tagit fram mängder av beslutsunderlag och rapporter inom mitt andra jobb. 

Jag tror också på mig själv, på mina nära vänner och på människor i den yttre periferin. De flesta från norr till söder tror jag har det Astrid, Ingrid och Wararat har. Både en styrka och en sårbarhet. Lite som att man kan lyfta tunga hantlar men inte gå i tåspetsskor på slak lina. Precis så känner jag mig som debuterande författare. 

Astrid, Ingrid & Wararat

Astrid, Ingrid & Wararat

Jag sätter på mig mina strumpor, skor, tar min jacka och går ut via terrassen. Den dörren jämrar sig ingenting, det  vet jag sedan innan. Blomsterarrangemang i svarta krukor  står strategiskt utplacerade på den halvcirkelformade terrassen. Det luktar friskt såsom en augustikväll ofta gör, om dagen har varit ljummen med klarblå himmel. Läs mer »

Oliver Elm. Foto: Privat

Född och uppväxt i Lund, men nu göteborgare sedan 2014. Jag har länge arbetat inom dataspelsindustrin där jag skapar bild och berättelser för alla möjliga spännande världar. Jag tycker mycket om mitt jobb, men i skrivande och illustrerande för böcker får jag utlopp för ett mer personligt och konstnärligt uttryck. Där kan jag berätta om sånt jag verkligen brinner för, resonera och fundera runt olika känslor och upplevelser jag haft, eller varför inte göra ett helt projekt bara för att jag tycker om att rita små figurer. Älskar friheten i att skapa vad sjutton jag känner för, och tycker det är fantastiskt roligt att andra är intresserade av att läsa det som växer fram.

Vredesbubblan

Vredesbubblan

Detta är en konstig dag. När Erik blir arg på sin bästa vän Noah på förskolan växer en vredesbubbla upp ur hans huvud. Ju mer han tänker på hur arg han är, desto större blir den. Överallt och hela dagen är bubblan i vägen. Läs mer »

Claus Persson. Foto: Anna Arvidsson

Mitt ämnesval för boken är grundat på en förundran inför tillvaron. En förundran jag burit med mig sedan tidig barndom. Medvetandets beskaffenhet och gåtfullhet belyses utifrån olika forskningsparadigm, problematiska konstateranden och perspektiv. Exposén över medvetandet innefattar även dess roll och funktion i ett större sammanhang av med-medvetande. Boken innehåller därför också reflektioner och kopplingar till systemteori, sociologi och samhällsvetenskap.  

Min plats på jorden kännetecknas av vidsträckta slätter, skogs- och parkmiljöer samt närhet till hav och vita stränder. Platsen är Österlen, närmare bestämt den lilla byn Borrby. Öppna vyer över land och vatten har sannolikt präglat mig. Boken är ett resultat av mångårigt sökande efter upplysning på stora livsfrågor. Ordet och språket kan i bästa fall formas till berörande budskap, som orienterar oss att handla värdigt och ansvarsfullt för livet i alla dess yttringar. Mitt författarskap hoppas bidra till det.

Medvetandet, universum och existensen

Medvetandet, universum och existensen

Den här boken tar upp det undflyende och svårartikulerade fenomenet medvetande och det relaterade fenomenet med-medvetande. Medvetandets beskaffenhet och gåtfullhet belyses utifrån olika forskningsparadigm, problematiska konstateranden och perspektiv. Läs mer »