Är du debuterande författare eller har ni aktuella debutanter på ert förlag? Läs mer här om hur du gör för att skicka in och vilka kriterier som gäller.

Vår definition av debutant: En författare kan debutera två gånger i sitt liv: som skönlitterär och som facklitterär författare.

Du kan även hitta debutantporträtt här, i bokstavsordning A-Ö.

De senaste debutanterna

Moraliska dilemman har ofta sina självklara svar på pappret, men i det verkliga livet är det kanske inte alltid lika givet. I min debutroman ”Hjärtslagaren” har jag försökt beröra just den frågan, där jag tar avstamp i en misstanke om kvinnomisshandel. Ingen vetskap, bara en misstanke – hur agerar man då? Och vad kan det agerandet leda till?

Jag heter Malin Rylander, är 33 år och fick tiden till den här boken i present av min man precis efter att vi gift oss. Ett år av skrivande, satsa på drömmen – det är det finaste jag någonsin fått.  

Jag har försökt att skriva en berättelse om en situation som vem som helst kan försättas i. Min huvudkaraktär har också fått ett antal svårigheter mot sig redan från början. Hon kommer till en priviligierad miljö – till sina morföräldrar och deras vänner, där begreppet ”stoppa huvudet i sanden” sedan många år dominerat i frågan om misshandeln. Hon är dessutom ung, de är äldre. Hon är ny i bekantskapen, de är sammansvetsade par. 

Det här är den första i en serie om tre böcker. Huvudtemat om misshandeln får sitt avslut och sin upplösning i den här berättelsen, men frågan om familjerelationerna och familjehemligheterna ligger som en inbjudan till att fortsätta läsa den andra boken, som jag nu har påbörjat. 

Och den här gången är det min tur att ge den tiden i present till mig själv. För nu vet jag att jag kan! 

Hjärtslagaren

Hjärtslagaren

När Siri Meyers mamma dör i en trafikolycka är Siri bara tjugo år. Trots en framgångsrik karriär i Stockholm blir sorgen och minnena till slut för tunga för att vara kvar. I stället söker Siri sina rötter i Strandboberg, sin mammas barndomsstad. Väl på plats visar det sig att ingenting av det hennes mamma berättat om sin egen uppväxt och historia verkar stämma. Läs mer »

Sara S. Andersson

När jag var tio år fyllde jag den första sidan i min nya, rosa dagbok med ord, i mitt lika rosa rum i trästaden Eksjö. Sedan dess har skrivandet följt mig som en god vän. Jag fortsatte att fylla sidor. Med tankar om livet, kärleksbekymmer och drömmar… 

I Uppsala fick jag lära mig att skriva på ett annat sätt, i en avhandling om utomjordiska isar. Och när jag senare flyttade till Kiruna och fick två underbara flickor fortsatte jag att skriva. Fast för barn. 

När jag var tio år klagade skolfröken över att jag var en drömmare. Men nu, 35 år senare, har jag insett att det inte är så dumt att vara en drömmare. Med skrivandet som verktyg vill jag skapa världar där det är tillåtet att släppa drömmarna fria. 

Jag jobbar nu, bland annat, med en bok för större barn, inspirerad av Kiruna och den situation staden befinner sig i, med gruvan som växer in under staden. Och härmed debuterar jag med bilderboken ”Tora älskar inte broccoli”. Pia Niemi har skapat de fantasifulla illustrationerna.

Tora älskar inte broccoli!

Tora älskar inte broccoli!

Tora är hungrig. Äntligen kommer pappa med maten. På tallriken ligger en hel hög med broccoli och spenat! Tora älskar inte broccoli. Och spenaten är otäck!

Hon pillar på en köttbulle så att den dunsar i golvet. Pappa blir arg, han säger att Tora inte ska leka med maten. Men det tänker Tora visst göra. För broccoli passar bra som träd. Läs mer »

Britta Sundvisson

Jag föddes i Uppsala 1974 och bodde mina första levnadsår i Öregrund, en riktig pärla vid havet på Östkusten. Flyttade sedan till Härnösand, Norrlands Aten, också den är en fin och havsnära kuststad.

Jag växte upp med ett stort intresse för musik, foto, teater och all sorts kulturliv. Även sol och bad älskade jag redan som barn.

Jag är nu bosatt på Västkusten i Göteborg sedan mer än 20 år och har tillsammans med en god vän upptäckt alla dessa fantastiska badplatser och där föddes idén att sammanställa dessa till en bok. Att skriva en bok har aldrig varit en dröm eller ens en tanke men nu har det blivit ändring på det.

Jag kan nu av en mycket angenäm slump och av kärleken till havet och sjöarna kan titulera mig författare.

Badjävlarna : en guide till badplatser i och omkring Göteborg

Badjävlarna : en guide till badplatser i och omkring Göteborg

I och omkring Göteborg finns en fantastisk kust, vackra stränder och fina sjöar med många badplatser. I den här guiden får du en översikt av många av de badplatser som Göteborg med omnejd har att erbjuda. Varje badplats beskrivs i detalj med information om typ av bad, hur man tar sig dit, faciliteter, parkering, tillgänglighet och annan praktisk information. Läs mer »

Jag är uppvuxen och fortfarande boende i Stockholms norrort. Jag bor i ett lummigt naturområde tillsammans med min familj. Där mår jag som bäst, bland alla växter, djur och familj. Mitt hem ger mig 

möjligheten att vara kreativ och i hammocken för ett halvår sen bestämde jag mig för att ta tag i min dröm om att skriva och illustrera en barnbok.

När det gäller böcker för barn är ordet fantasi som dyker upp hos mig.

I fantasins värld kan allt hända vilket gör allt spännande. 

Fantasi är en viktig aspekt i min undervisning på förskolan. Som förskollärare ser jag möjligheter till fantasifull undervisningen genom att tex förvandlas till en pirat som undervisar fakta om havet, eller Superskräphjälte som uppmuntrar barnen att rädda lekparken från skräp. Fantasi är ett fantastiskt verktyg när man vill fånga barns intresse och rikta den till något viktigt. 

Som förskollärare får jag ofta möjligheten att ta del av barns egna tankar och funderingar om olika händelser, glada som sorgliga, viktiga och känsliga ämnen som berör på olika sätt. 

Döden är ett sådant ämne.

Jag ville skriva om det, att förlora någon som aldrig kommer tillbaka. Slutar man bara finnas eller fortsätter finnas någon annanstans?

Var är min storebror?

Var är min storebror?

Min storebror var väldigt snäll när han levde.

Nu är han död. Men vad betyder det egentligen? Finns han inte längre? Eller fortsätter han finnas någon annanstans?

Var är min storebror? är en bok för barn om det svåra och obegripliga: livet efter döden.

Läs mer »

Jag är legitimerad psykoterapeut med en annorlunda bakgrund från näringslivet, både offentlig och privat marknad, i olika branscher som t ex bemanning-, tillverkningsindustri och IT. Jag har varit med och byggt upp verksamhet med tillväxt om flera hundra procent på kort tid men också om att avveckla bolag, som trots flera decennier i sin bransch nått vägs ände. Jag vet hur det är att arbeta med och driva förändring – både på organisatorisk och individuell nivå.

Min unika kompetens vilar verkligen på både mjuka och hårda värden, såsom djup kunskap om hur vi människor fungerar – inte minst under stress, kris men också när vi behöver motiveras och stöttas för att prestera vårt allra bästa – till arbetsrättsliga förhandlingar, digitalisering och ledningssystem. Jag tänker att det också avspeglar sig i de roller och uppdrag jag har och har haft; t ex vice vd, HR-chef, IT-chef och inte minst, legitimerad psykoterapeut.

Drivkraften att skriva boken kommer ur en stor studie kring anknytningsstilens betydelse för ledare och medarbetare vad avser upplevelser av arbete, arbetssituation och hälsa. Boken är skriven nästan som en protest! Psykisk ohälsa i arbetslivet är slöseri med resurser ur så många perspektiv; individuellt, organisatoriskt och samhällsmässigt. Jag tänker att vi behöver vända fokus inåt – bort från jämförelser med andra eller enkelt sorterande i fack och typer. Kunskapen kring anknytning och våra oftast omedvetna strategier för hur vi eventuellt söker stöd och trygghet är ovärderlig och behöver spridas till yrkesverksamma människor som vill bli klokare och samtidigt gå en mer möjlighetsinriktad tillvaro tillmötes!

Anknytning i arbetslivet : trygghet tillsammans på jobbet!

Anknytning i arbetslivet : trygghet tillsammans på jobbet!

När den arbetsrelaterade psykiska ohälsan bara eskalerar från år till år måste vi börja tänka och göra annorlunda. Vi behöver tillämpa ny kunskap i sammanhanget eftersom de gamla hjulspåren inte tycks leda till en förbättring.

Vi lever i ett samhälle som ställer höga krav på vår arbetsföra och sociala förmåga. Läs mer »

Anna Sivenius Rattigan

Jag föddes i Malmö 1975 och bodde där under mina första levnadsår. Efter en del flyttande, bland annat till Irland, bor jag numera med min make och tvillingpojkar på landet utanför Löberöd mitt i Skåne. Landsbygd, skog och vidder ger mig ro. Drömmen om att skriva böcker började redan i sexårsåldern, då jag och en vän skrev spännande berättelser tillsammans. Ytterligare ett frö såddes när jag vann högstadieskolans uppsatstävling. Jag läste Stephen King som tonåring och på senare år har John Ajvide Lindqvists skräckböcker fångat mitt intresse. När jag skulle fylla 45 kändes det som att tiden var mogen att göra något med skrivardrömmen. Jag ville förstå hur etablerade författare gör, tänker och funkar och anslöt mig till Författarakademin, en onlinekurs som drivs av två framstående deckarförfattare. Under sommaren 2020 sa jag upp mig från en fast anställning och startade eget som psykologkonsult med syfte att skapa tid för mitt skrivande. Nu är jag snart i hamn, debuten står för dörren.

Odödlig jord

Odödlig jord

Undangömt i skogarna på Österlen ligger det nedlagda alunbruket Charlottenro, där Sveriges mäktigaste adelskvinna genom tiderna efterlämnat sig ett giftigt arv. En alunmästare som flytt från ett härjat Irland på 1700-talet har genom ödets nycker lyckats överleva i 300 år tillsammans med en liten skara människor som kallar sig det hemliga folket. Läs mer »