Är du debuterande författare eller har ni aktuella debutanter på ert förlag? Läs mer här om hur du gör för att skicka in och vilka kriterier som gäller.

Vår definition av debutant: En författare kan debutera två gånger i sitt liv: som skönlitterär och som facklitterär författare.

De senaste debutanterna

Malin Tuvesson. Foto: Privat

Mitt namn är Malin Tuvesson och jag är författare. Jag har alltid haft livlig fantasi och har skrivit sedan jag lärde mig läsa och skriva. Tidigare har jag haft noveller med i antologier, nu senast i Mordiska väsen från Darkness publishing men jag är även en av författarna till antologin När mammor dör – kvinnor om att mista sin mor. Nu när jag äntligen debuterar med en egen roman kan jag med rent samvete kalla mig författare.

Till vardags arbetar jag som teknikinformatör och skriver tekniska specifikationer men på fritiden skriver jag skönlitterärt. Just nu håller jag på att skriva på två nya romanmanus. I min dator finns det dock ett otal påbörjade manus och idéer och förhoppningsvis kommer några av dem att bli till verklighet.

Jag är dessutom en av skribenterna i bloggkollektivet barnboksprat.se. Där vi läser och recenserar barn- och ungdomsböcker för att främja läslust.

I mitt privata bor jag och min familj på en gård på Hallandsåsen som vi driver som månskensbönder med köttdjur.

Berätta en detalj

Berätta en detalj

Romanceförfattaren Julia lämnar ett förhållande på sparlåga hemma i Sverige och drar till London för att göra PR och skriva manus när en av hennes böcker ska filmatiseras. Beskedet om att Paul Thompson, en av de mest eftertraktade filmstjärnorna för tillfället, tackat ja till rollen som Antonio gör alla överlyckliga. Alla utom Julia. Läs mer »

Marianne Engman. Foto: Privat

Jag har samhällsvetarbakgrund och ett stort samhällsintresse. Jag är även nyfiken på den moderna tekniken. Det kombinerade intresset för samhälle och teknik har öppnat mina ögon för vissa nutida utmaningar. Covid-19-pandemin visade tydligt hur viktigt det är att hänga med i teknikens utveckling och hur otroligt snabbt den går framåt. Jag är intresserad av digitalisering men också medveten om en del problem den innebär för de som inte kan eller vill ta del av den.

Mina vanliga fritidsintressen som att sy, baka bröd och odla grönsaker har den senaste tiden fått kliva lite åt sidan och ge plats åt boken som nu blivit verklighet. Med min bok vill jag dra mitt strå till stacken för att minska digitalt utanförskap i samhället.

Marie Holtmar. Foto: Privat

Mitt namn är Marie Holtmar. Jag är skolledare, egen företagare och kan nu även titulera mig som författare. Vägen dit har inte varit spikrak. Författare beskriver ofta skrivandet som en dröm som alltid funnits där. För mig har det snarare varit drömmen som jag inte visste om att jag hade. Det var först när jag vågade stanna upp som jag lyckades fånga in drömmen.

Berättelserna, kreativiteten och idéerna har alltid funnits inne i mig. Människor och naturen har gett mig inspiration. Naturen för att den skapar ett flöde som jag älskar att vara i, människor för att de bär på en historia som jag vill lyssna på och allt som oftast fascineras och inspireras av.

I mitt arbete med barn och unga har jag mött mycket glädje men också många som har det svårt. Det sistnämnda gör att jag vill skriva böcker som bidrar till att öka läsarens tilltro till den egna förmågan, styrka och kraft att våga gå sin egen väg och inte minst mod att våga ge sig ut på äventyr. Livet måste få svänga och ta oväntade vägar.

Tvillingöarna

Tvillingöarna

Som Moa har längtat efter lägret på Tvillingöarna. Aisha, Erik och några andra från klassen ska också följa med. Allt hade känts magiskt om det inte vore för att alla blivit så förändrade, tänker Moa. Hon packar ner täljkniven, kompassen och digitalkameran. Hon tänker inte bry sig om att Aisha verkar tycka att friluftsliv och äventyr i skogen är töntigt. Läs mer »

Debutanten Jakob Marklund. Foto: Privat

För den som kände mig som ung ter sig min debut som författare fullständigt osannolik. Jag spelade datorspel och kodade, läste så gott som aldrig böcker. Men något hände under gymnasiet då jag började skriva texter till metal-bandet jag sjöng i. Började läsa Shakespeare och gjorde tappra försök med rim och versmått. Sedan började jag att läsa alltmer skönlitteratur och fascinerades framför allt av fyndiga och vackra formuleringar. I mitt arbete som spelutvecklare på Coldwood har det krävts både kreativitet och förmåga att uttrycka sig väl i text. När jag märkte att jag tillbringade orimligt mycket tid med formuleringar så slog det mig att jag kanske skulle våga mig på att skriva skönlitteratur – det var ju ändå där jag fann min inspiration och skrivlust. Så där är jag nu – jag vågade! Mitt författarskap drivs av viljan att skriva underfundigt, med kärleksfulla personbeskrivningar, men samtidigt spännande, underhållande och med ett uns av samhällskritik.

Skuggan av ett hårstrå

Skuggan av ett hårstrå

Allt som politikerna ogillade men själva saknade kompetens eller driv att ta tag i hamnade här. Normala människor hade avskytt att jobba med denna avskrädeshög av uppgifter som passerat genom kommunens matsmältningssystem utan att brytas ner nämnvärt. Men de närvarande kvalade inte in i den breda kategorin normala människor. Läs mer »

Caroline Möllesand. Foto: Privat

Trots att jag alltid har skrivit i jobbet hade jag aldrig drömt om att skriva en bok. Det verkade för komplicerat. 2019 var jag sjuk i utmattning och behövde fokusera på något nytt. En skrivarkurs på distans fick min trötta hjärna att vakna till liv och bli kreativ igen.

Tack vare en kurskamrat upptäckte jag feelgoodgenren – sådant ville jag också skriva! Premiärbesöket på Bokmässan gav mig en bokidé och väl hemma påbörjade jag mitt manus som utspelar sig på Öland. Jag läste skrivbloggar och fann skrivgemenskap på Instagram. Först trodde jag att enklaste vägen var att ge ut själv och under 2021 bloggade jag på Debutantbloggen. I somras blev jag kontaktad av WAPI som ville läsa manuset. Efter en tids väntan skrev vi tvåboksavtal med rättigheter för ytterligare sex länder. (Ja, jag skippade egenutgivning.)

Nu släpps min roman där alla känslor får plats och relationer sätts på prov. Det är första delen i serien ”Öland i våra hjärtan”.

Sommarvindar och sanningar : Första delen i serien Öland i våra hjärtan

Sommarvindar och sanningar : Första delen i serien Öland i våra hjärtan

Det har gått ett år sedan Melindas man dog och hon är inte alls i balans. När vuxna dottern Moa föreslår en kurs i självutveckling på Öland tvekar Melinda, men bestämmer sig sedan för att en hemester i vacker miljö kanske är precis vad hon behöver. Väl framme på anläggningen Ekerum får Melinda dela boende med en annan kursdeltagare. Läs mer »
Camilla Francke. Foto: Johan Isaksson

Jag arbetar som lärare, uppvuxen i Västmanland med en mamma, pappa och två äldre bröder. Bor numera i Närke. Jag har alltid älskat barn- och bilderböcker. Som barn lyssnade jag på alla möjliga slags sagor, böcker och berättelser. Allt som oftast satt jag med ett ritblock. Jag tecknade bara för mig själv och fantiserade samtidigt. Jag tyckte även om att lära mig nya namn på djur och växter. Det gör jag faktiskt fortfarande och märker ofta i mitt jobb att barn gillar att prata om djurs egenheter och utseenden. Samtal kan ofta handla om hur katten gör när den vill ha uppmärksamhet eller frågor om varför en hackspett gör si eller så. Att få stanna upp i en bok, titta på bilderna och prata om det man läser eller ser, är kul och inspirerande.

Att skriva och illustrera själv har varit en hemlig men bortskuffad dröm. Den har legat lite undangömd. Jag har inte varit tillräckligt modig. Inte riktigt vågat. Bilder har alltid hamnat i en låda och inte fått ta plats. En dag så skrev jag ner en berättelse, kort därefter kom bilderna fram.

Blåmesen Uffe

Blåmesen Uffe

Alla sparvar och mesar tjattrar, knuffas och puttas för att få sig en matbit. Ibland kommer det större fåglar utan Uffes invit. De tränger sig förbi Uffe. "Vansinnigt!" ryter han då och hoppas att de ska försvinna, bara gå!

Det här är berättelsen om den hungrige blåmesen Uffe. Häng med i fåglarnas värld där vi följer Uffes jakt efter mat och viljan att våga vara med. Läs mer »