Är du debuterande författare eller har ni aktuella debutanter på ert förlag? Läs mer här om hur du gör för att skicka in och vilka kriterier som gäller.

Vår definition av debutant: En författare kan debutera två gånger i sitt liv: som skönlitterär och som facklitterär författare.

Du kan även hitta debutantporträtt här, i bokstavsordning A-Ö.

De senaste debutanterna

Marie H Lundh. Foto: Samuel Pettersson

För några år sedan lämnade jag mediebranschen för domstolsvärlden. Det visade sig bli ett lyckokast. Trots att jag har skrivit många skönlitterära manus genom åren var det först när jag bytte miljö som jag hittade hem i mitt sätt att berätta.

I dag arbetar jag med personalfrågor och den administrativa delen av domarutbildningen i Hovrätten för Övre Norrland – så det är förstås ingen slump att min huvudperson Sarah är en jurist som har valt domarbanan.

I domstolsvärlden möts det mörka och det ljusa, precis som i mitt skrivande. Att få kombinera mitt intresse för mänsklighet och livets utmaningar med en god portion humor passar mig utmärkt.

Det är fantastiskt roligt att få debutera, men också nervöst. Äntligen ska berättelsen möta läsarna. Den ska också möta mina kollegor i domstolen. Vad ska de tycka?

Sarahs lag

Sarahs lag

Sarah går domarutbildningen i Svea hovrätt och framtiden är utstakad. Tror hon i alla fall, tills det visar sig att högsta chefen har lånat ut henne.  De kommande åren ska inte alls tillbringas i Stockholm som planerat, utan i Norrland på en tingsrätt i en stad Sarah aldrig har hört talas om.   Några veckor senare kliver hon av propellerplanet. Läs mer »

Debutanterna Mimmi Kovacevic och Charlotte Sirc. Foto: Pressbilder

Mimmi Kovacevic

Det var inte självklart för mig att tacka ja när Ordberoende förlag kontaktade mig om att skriva en bok. Jag hade skrivit ett inlägg i ett stödforum om de sexuella övergrepp jag utsattes för som barn, men att skriva en bok var någonting helt annat. I hundratals timmar har nu jag och Lotta skrattat och gråtit över rättsväsendet i dagens Sverige, hur utsatta inte får den hjälp de behöver, och hur offren måste kämpa i en kamp som är oändlig. Det ska inte vara lätt att prata om övergrepp. Det ska kännas i hela kroppen. Men det är ett måste om det ska bli en förändring. Jag hoppas att boken om mitt liv öppnar en dialog och förhoppningsvis hjälper andra som har det svårt.

Charlotte Sirc

Att vara medförfattare i Han köpte min tystnad skiljde sig från mitt första bokprojekt, antologin När mammor dör, som kom ut på Ordberoende förlag 2020. Nu hade jag redan ett innehåll att förhålla mig till och utmaningen var att jag som ”kanal” skulle ge Mimmi en röst som kändes trovärdig och äkta. Som Mimmis medförfattare skulle jag även tvingas gräva i mycket svåra situationer och händelser, vilket kräver en stor ödmjukhet inför uppgiften och tillit mellan oss författare. Ett år senare har jag och Mimmi lyckats nå vårt mål, och det finns nog inget finare projekt att debutera med. 

Han köpte min tystnad

Han köpte min tystnad

Som vuxen får Mimmi veta att hennes styvfar ligger för döden. Senast de sågs var i rätten, när han stod åtalad för att ha utnyttjat henne sexuellt under uppväxten. Men trots att Mimmi till slut vågar berätta om övergreppen känner hon sig inte fri. Läs mer »

Debutanten EvaLiz Persson. Foto: Mimmi Westerlund

Jag hade en mardröm i slutet av 90-talet och den drömmen finns idag 2022 som en utgiven bok. Detta var alltså Pre-Covid och tankarna på ett tredje världskrig var ännu långt borta. Romanen är alltså mardrömslik men ändå mycket hoppfull och full av liv trots att jag dödar stora delar av mänskligheten i den.

Solidaritet, kamp mot övermakten och att dessutom alltid kritiskt granska nyheter – och framför allt diskutera dessa – var viktiga delar när jag växte upp i Kramfors, Ådalen, Höga Kusten. Det är också vad jag som lärare vill förmedla till alla ungdomar: går man samman kan man uträtta storverk och ­­kontrollera alltid fakta först.

Berättelsen skrevs alltså ner på några veckor för över 20 år sedan men manuset har omarbetats efter varje refusering och blivit tydligare i både form och språk för att sedan med förlagets hjälp få den sista touchen.

Från mardröm till releasepartyt har det varit en otrolig resa och jag hoppas att jag får göra den igen – snart.

Andra sidan

Andra sidan

Tänk dig att gräs, träd, sjöar och djur är sådant som du bara kan läsa om i gamla historieböcker eller se på film. Tänk dig att aldrig få gå utomhus, att din bästa vän är en dator, att du aldrig får träffa någon annan människa än via skärmen. Läs mer »
Lina Wester Gottlieb. Foto: Privat

Jag är en debutant som inte skriver längre. Texten som nu finns och som kommer att fortsätta finnas känns främmande. Efter att manuset antogs pressade resten av livet sig in igen. Skrivandet trängdes undan av allt annat.

Under uppväxten fanns skapandet och kreativiteten där på ett annat sätt. Jag har en bild framför mig av långa perioder av obruten tid. Jag kunde sätta mig ned och skapa något nytt på ett vitt ark. Ord talade till mig ibland, de ville stå nära varandra på pappret, de passade ihop med varandra. Utan att veta det skrev jag poesi. Nu som vuxen finns knappt någon obruten fritid. Men på något sätt har jag hittat stunderna att skriva den diktsamling som nu ska ges ut. Den skildrar vad som händer med en parrelation och det egna jaget under småbarnsåren. Hur det lilla barnet nu har vuxit upp och har egna barn. Hur någon annans behov nu går före och hur livet med barn kan tillföra så mycket som man aldrig hade kunnat ana.

Så kanske kommer jag skriva igen. Kanske kommer kraften tillbaka. Eller så får ni hålla till godo med det enda jag någonsin kommer kunna skriva. 

Då finns jag där

Då finns jag där

Då finns jag där är en diktsamling som skildrar ett förhållandes utveckling från den första förälskelsen och genom småbarnsåren: ambivalensen i glädjen över allt man fått och sorgen över allt som tagits ifrån en.


Vad finns egentligen kvar av relationen och av det egna jaget efter att barnen kommer? Läs mer »
Debutanten Karin Sundberg. Foto: Lina Eidenberg Adamo

Allt som är dig kärt börjar med att ett övergivet spädbarn hittas i Millesgårdens trädgård. Det är ingen slump. 

Jag började skriva på boken för fem år sedan när jag blev mamma. Äntligen skulle jag få tid att förverkliga mina skrivardrömmar. 17 månader senare blev jag mamma igen och när min första son fyllde fyra hade jag hunnit få tre barn. Denna bok är därför skriven på allt ifrån parkbänkar till den lilla stunden på bussen. Helt enkelt är jag otroligt glad att det faktiskt blev en bok! En röd tråd i berättelsen är barn och deras utsatthet och kommer givetvis av att barn dominerat mitt liv de senaste åren. 

Boken är den första delen om Pica-gruppen, en fiktiv polisgrupp inom Norrmalmspolisen som arbetar med de icke kända kriminellas brott. En kriminalitet som lätt suddas ut i kanterna när den riktigt grova brottsligheten ökar. Temat för boken är hur det moderna övervakningssamhället både skyddar och gör oss sårbara. Jag hoppas att boken ska ta er med på en spännande resa där gränsen mellan vad som är moraliskt riktigt eller ej varierar. Där linjen inte alltid är lika knivskarp som vi skulle önska. En berättelse som handlar om att vara människa och vilja påverka sitt eget öde.

Allt som är dig kärt

Allt som är dig kärt

Tidigt en vårmorgon hittar konstintendenten Thiel Sager ett övergivet spädbarn i Millesgårdens trädgård. Den lilla flickan är välklädd och sitter i en dyr bilbarnstol, men ingen har anmält henne som saknad. Det finns heller inga spår som visar hur hon kommit till platsen och vem som kan ha lämnat henne där. Thiel ringer desperat dit sin granne, polisen Ebba Dracke. Läs mer »

Ingela Karlsson. Foto: Jan Nordén

”Jag är en sextondels same” var mitt stolta svar om någon till exempel sa att hen var halvitaliensk eller halvfinne under min uppväxt i en förort till Stockholm på 60- och 70-talen. Stoltheten var min egen och den sextondelen, som spilldes över från mamma till mig, har antagit olika former genom åren. Den är en kraftfull inspirationskälla i livet, skrivandet och andra kreativa uttryck. Jag är säker på att den ledde vägen till Boreal, det magiska landet i sagans värld där fantasin får fritt spelrum.

Boreal

Boreal

Sire är på rymmen hem till sin mormor när hon plötsligt går vilse och hamnar i det magiska landet Boreal. Där får hon veta att hon är väntad. Drottningen menar att fantasin är på väg att försvinna från människorna och att Sire är den enda som kan hjälpa dem.
Boreal är en fantasysaga, inspirerad av samiska seder, naturfenomen och nordisk folktro. Läs mer »