Är du debuterande författare eller har ni aktuella debutanter på ert förlag? Läs mer här om hur du gör för att skicka in och vilka kriterier som gäller.

Vår definition av debutant: En författare kan debutera två gånger i sitt liv: som skönlitterär och som facklitterär författare.

Du kan även hitta debutantporträtt här, i bokstavsordning A-Ö.

De senaste debutanterna

Göran Lövgren. Foto: Privat

Mitt namn är Göran Lövgren och jag är född och uppvuxen i Malmö på 50-talet. Mitt yrkesverksamma liv avslutades vid sextiosju års ålder som enhetschef med behörigt elansvar för ett stort kommunalt bolag i Malmö.  

Mitt stora intresse för andevärlden och reinkarnation har alltid funnits där. Det teologiska intresset började väckas redan på skolans kristendomstimmar.

Jag började söka efter mina själsliga rötter för mer än trettio år sedan. Genom regressionsterapi och meditation kunde jag nå djupt in i min själ som speglade händelser långt tillbaka i tiden innanför mina slutna ögon.

Genom att utbilda mig till Reiki-Master öppnades ytterligare dörrar upp mot den andliga världen. För min del är det helt naturligt att själen är odödlig och att vi alla lever flera liv genom reinkarnation. Karma är en del av universums oskrivna lagar.

Silvertråden

Silvertråden

Frågorna om livet och döden sporrar Carl Gallin. Han bara måste få veta sanningen om sina andliga rötter. Carls oavbrutna sökande för honom långt bortom allt förnuft och fysisk verklighet. Vi får följa Carls själs minst sagt laddade resa bakåt i tiden genom hans starka mediala och andliga upplevelser och visioner, som under flera år spelades upp innanför hans slutna ögon. Läs mer »
Debutanten Anders Danell. Foto: Privat

Läsaren tror kanske att mina spänningsromaner om den motvillige rektorn Vincent är självbiografiska, men likheterna stannar vid att vi båda är gymnasierektorer, att vi bor i Uppsala och att vi har anknytning till Katedralskolan i samma stad. Fast kanske det finns fler likheter? Bägge är vi ogenerat passionerade inför det vi gillar och vi uppslukas av det till hundra procent. Och visst drömmer jag om att vara lite som Vincent: Den vältränade rektorn och ledarskapsinfluencern i märkeskläder. Gränslös. Otålig. Impulsiv.

Min passion finns i skrivande, ledarskap och lärande. Tidigare har jag skrivit läroböcker i svenska för gymnasiet, och jag har medverkat i antologier för universitetet. Med min deckardebut lämnar jag sakprosan bakom mig och skriver liv i de dunklare djupen i min fantasi: det som lockar och det som skrämmer – både läsaren och mig själv!

Föraktad blir fursten av Anders Danell

När den förra rektorn mördas på sin första arbetsdag och hennes syster mystiskt försvinner, får den gränslöse ledarskapsinfluencern Vincent oväntat en chans att själv bli rektor på prestigefyllda Katedralskolan i Uppsala. Det dröjer dock inte länge innan den nyblivne rektorn Vincent börjar längta bort från den byråkratiska tristessen och läroverksmaffian omkring honom. Plötsligt en dag dyker hans karismatiske kusin Maxi upp utanför skolan. Maxi är en pragmatisk säkerhetschef som tar sitt uppdrag inom Uppsala universitet på största allvar, samtidigt som han gärna tänjer på gränserna för vad som är tillåtet. Maxi berättar om en droghärva på universitetet där han jobbar, och som även påverkar Vincents skola. Han har nämligen inblick i de känsligaste angelägenheterna, de som inte ens polismyndigheten lyckas samla information om. Med Maxis hjälp börjar Vincent förstå att flera våldsamma händelser i omgivningen har med honom själv att göra. Vilka krafter var det egentligen som Vincent alstrade under sin egen gymnasietid, och som nu verkar drabba honom som rektor?

Ella Seltborg. Foto: Cassandra Bornström

Ända sedan jag var liten har jag funderat över vad som är rätt och fel. Funderingar på att så många människor accepterar de fack de delas in i, och de normer vi utgår ifrån och som läggs till grund för hela vår existens. Dessa tankar skrämmer mig, men fascinerar mig också. Dödsångest smakade jag på redan vid sexårsåldern, då jag insåg att vi dör och inte har en aning vad som händer därefter. Från och med den punkten i mitt liv började jag ifrågasätta många saker, vilket ofta gav mig fler frågor än svar. Detta ledde till mitt intresse för att skriva. Alla komplexa situationer, tankar och ja, allt mellan himmel och jord, gick att få ner i text oavsett om de var logiska eller inte. Det är än idag det fina med skrivande för mig, att man kan lämna kvar nedskrivna tankar som frågetecken istället för att låta dem borra hål i huvudet på en. På denna väg blev min debutroman ”Minspelet” till, en spännande roman om en ung kvinnas resa i att hitta vad som är rätt och fel.

Minspelet

Minspelet

Emma Rosén är en självisk, manipulativ, men också smart 18-åring som lider av återkommande psykotiska anfall. Enligt henne är alla människor lika samvetslösa som djur, det enda som skiljer oss åt är hur väl vi lyckas dölja det.

Efter år inlåst på psykiatrin tar hon sig ut med hjälp av tung medicinering och lögner. Läs mer »

Debutanten Maria Jacobson. Foto: Privat

För mig är läsandet och skrivandet den av mina fritidssysselsättningar som ger mig allra mest.

Jag har alltid tyckt om att skriva berättelser i form av noveller som blivit liggande hemma i byrålådan och jag har säkert ett hundratal noveller och ett tjugotal novellsamlingar som ligger på hög och samlar damm.

För ett par år sedan bestämde jag mig för att skriva en bok, vilket resulterade i den psykologiska thrillerromanen Vad ingen vill. Att få utveckla och leva sig in i bokens karaktärer har varit en spännande och lärorik resa, som jag gärna gör om.

Mina utbildningar består av två kandidatexamina inom olika områden, en i pedagogik och en i litteraturvetenskap. I dag arbetar jag inom skribentbranschen där jag arbetar med helt andra sorters texter.

Vad ingen vill

Vad ingen vill

Anders och Petra lever ett lyckligt familjeliv tillsammans med dottern Josefin, men allt förändras när Anders drabbas av psykisk sjukdom och bryter samman. För att hantera de utmaningar familjen ställs inför får Anders kontakt med psykologen Seidy, som till en början framstår som hjälpsam, men snart visar sig bära på mörka hemligheter. Läs mer »
Debutanten Magnus Ottosson. Foto: Isa Espling

”Jag skriver för de som inte gillar att läsa.” Så brukar jag beskriva min författarstil. Det kan låta lite märkligt och tvetydigt men för mig betyder det att jag vill att mina böcker ska vara lättlästa, inte alltför långa och locka till en skön stund i soffan eller hängmattan.

Jag inspireras av människor, deras livsberättelser, känslor och beteenden. Jag vill kunna leva mig in i deras huvuden när jag skriver. Jag vill följa med i deras vardag, deras känsloyttringar och händelser i deras liv, veta mer om deras bakgrund och hur det har påverkat dem. Jag vill att de ska representera vanliga människor med beteenden och känslor som läsaren kan känna igen sig i.

I mitt snart 43-åriga liv har jag under många år ägnat mig åt musik, spelat och skrivit. När jag för några år sedan kände att alla texter och berättelser och tankar kring musiken borde kunna få ett annat uttryck började jag skriva på allvar. Det har varit en kul process och jag älskar själva skapandet, att hitta på idéer och karaktärer.  

Frank

Frank

För musikern och skaparen Magnus Ottosson var steget till att skriva böcker inte särskilt långt. Magnus debuterar nu med Frank, den första boken i en kommande serie om Smålandsjournalisten Frank. En serie som ska locka till en skön stund i hängmattan eller i soffan en söndagseftermiddag. Läs mer »

Debutanten Maria Arell. Foto: Johanna Hägerstrand Lindvall

Jag älskar att läsa om lyckliga slut, så att jag skriver romance är nog inte så förvånande. Det är sådana berättelser jag dragits till sedan jag var liten. 

Sedan jag och familjen flyttade från Stockholm till Hälsingland känner jag att det är här jag hör hemma. I skogen, bland bergen och nära havet. Här finns allt jag behöver för att skapa mina karaktärer. Det känns självklart att låta de flesta av mina berättelser utspela sig i detta underbara landskap.

Av det jag gett ut tidigare är majoriteten inom fantastikgenren, men alla novellerna är romance. Just nu är det samtida romance jag brinner för och jag satsar på Hälsingeromance som utspelar sig i mindre städer och med allt vad det kan medföra. Jag skriver om det jag själv saknade inom genren när jag var yngre: starka, intelligenta kvinnor och en intressantare mansroll. Smarta tjejer som inte är rädda för att ta i då det behövs, om det så må vara att laga en punka eller rädda någon från en skock höns.

Äktenskapspakten

Äktenskapspakten

"Sexig, romantisk och alldeles, alldeles underbar! Om du vill läsa en romance med realistiska problem, härliga kompisrelationer och en charmig kärlekshistoria - då ska du läsa Äktenskapspakten." - Katrin, @devouringstories

Evelina trivs med sitt liv i lilla Bergsforsa. Läs mer »