Är du debuterande författare eller har ni aktuella debutanter på ert förlag? Läs mer här om hur du gör för att skicka in och vilka kriterier som gäller.

Vår definition av debutant: En författare kan debutera två gånger i sitt liv: som skönlitterär och som facklitterär författare.

Du kan även hitta debutantporträtt här, i bokstavsordning A-Ö.

De senaste debutanterna

Sofia Sköld. Foto: Privat

”Tänk om jag blir sjuk och dör när jag är ensam hemma med alla fyra barnen, hur ska det då gå för barnen?!”

Katastroftankar som dessa är vardagsmat för någon med generaliserat ångestsyndrom, eller psykisk ohälsa som det också kallas. Tankar som dessa är mina egna och har brottats med min hjärna många gånger. Rädslor av olika slag har samsats med oro kring framtid, dåtid och nutid, stundtals alltid. Men trots detta har jag tagit mig framåt genom livet och pluggat, jobbat, stressat och pressat mig själv.

Men en dag säger kroppen stopp och man får tänka om. Min kropp har sagt stopp flera gånger redan. Och efter min femte omgång av sjukskrivningar under 10 år behövde jag omvärdera livet. Jag mindes vad ett av mina fyra barn en gång sagt: ”Mamma, du är typ rädd för allting”, vilket gav mig idén till att skriva en barnbok att ha som utgångspunkt i samtal kring psykisk ohälsa och mod. Allt jag skriver har stark naturtematik och djupa budskap. Jag vill skapa meningsfulla texter för mina läsare.

Signes mamma är rädd för allting

Signes mamma är rädd för allting

Signes mamma är rädd för allting. Hon vågar inte fylla på fågelmataren, hon är rädd för dålig luft och iskallt vatten. Och allt som Signe tycker är kul. Men en dag får Signe nog. Nu måste hon våga säga ifrån!

Detta är en bok att läsa tillsammans, barn och vuxen. Den handlar om att leva i en familj där en förälder lider av överdriven oro och ångest (psykisk ohälsa). Läs mer »

Annika Hjelmqvist Sjöholm. Foto: Privat

I min personliga portal fanns det gamla livet som projektledare, lärare, coach och yogalärare. På andra sidan anade jag en magi som öppnade vägen för ett varande bortom samhällets normer och programmeringar. Jag sa JA och släppte allt!

För mig handlar skrivandet om möjligheten att få leva mig in i olika karaktärer, andra typer av liv och gärna i samklang med högvibrerande dimensioner. På så sätt blir även mitt liv större, härligare och mer helt. Allt det som mina karaktärer upplever har jag också upplevt i en eller annan form, men däremellan har jag låtit fantasin och min kanal mot andra andliga dimensioner ta över. I det skifte som världen genomgår behövs högvibrerande människor som tänker i linje med det nya som är på väg att födas. I min bok Portalen vill jag väcka tanken att det kanske är just dig och din gåva som jorden väntar på.

Portalen

Portalen

Borde inte livet vara roligare, mer passionerat magiskt eller åtminstone något sånär meningsfullt? Inom mig gnagde känslan av att ha anpassat mig till andra i hela mitt liv och att jag på vägen tappat bort mig själv. Jag visste varken vem jag var eller vad jag ville, bara att det inte gick längre. Mitt skrik ut i världen började på en bergstopp i Grekland. Läs mer »
Debutanten Denize Karabuda. Foto: Magnus Liam Karlsson

Mina föräldrar var dokumentärfilmare och släpade i väg mig och mina syskon tvärsöver jordklotet utan att vi hade någon talan. När de inte flyttade runt skrev mamma böcker och fick inte störas. Det var då jag bestämde mig: När jag blir stor ska jag bara resa i fantasin. Och någon bok ska jag aldrig någonsin skriva.

I stället satsade jag på skådespeleriet, och jag älskade att tränga in i huvudet på någon annan. Ändå står jag här nu med min debutbok. Vad hände?

Suget efter att skapa en egen värld tog överhanden och mitt första filmmanus Se upp för dårarna blev etta på biotoppen. Nu var jag plötsligt manusförfattare, och det ledde till nya skrivprojekt.

Att skriva för film var fantastiskt, men en författarväns kärleksfulla tjat om att jag borde skriva en bok slog till slut rot. Det visade sig vara ungefär en miljon gånger roligare att helt fritt få skapa mitt eget universum och skriva oförutsägbara och gränslösa berättelser. Jag är så glad att jag bröt mitt barndomslöfte.

Ambassadören på Portland Place

Ambassadören på Portland Place

Som nyutnämnd ambassadör i London har William Fogelström nått en höjdpunkt i karriären. Men just när han ska börja njuta frukterna av många års hårt arbete överraskar hans fru Louise honom med att vilja satsa på sin egen karriär i Stockholm. Deras förhållande har länge gått på sparlåga, men William står ändå handfallen och saknar sin dotter Julia djupt. Läs mer »

I samband med min resa till Nordkorea 2010 hörde jag ett radioreportage om en smuggelskandal vid nordkoreanska ambassaden i Stockholm. Jag fascinerades av berättelsen om de stackars diplomaterna som kom till Stockholm och bara efter ett halvår fick veta att deras regering inte hade råd att betala för deras ambassad.

Tack vare min frus jobb som diplomat fick jag tid mitt i livet att använda som jag ville. I stället för att ägna dagarna åt att fixa naglarna och dricka champagne valde jag att förverkliga drömmen om en roman. Eftersom jag redan visste vilken historia jag ville berätta satte jag i gång direkt. Efter sju år i Brasilien och USA nappade ett förlag och nu är boken ute!

Jag har bott tolv år utanför Sverige så kulturkrockar har varit något jag upplevt och alltid intresserat mig för. Därför har jag älskat att fantisera om mina nordkoreanska diplomater som nästlat sig in i Stockholms undre värld och tvingats navigera bokstavsvänstern och förnäma diplomater i ett murrigt sjuttiotal!


Titel: Smugglarna från paradiset
Förlag: Palaver Press
Utgivningsdag: 15 juni
ISBN: 9789198732153
Fotograf: Anneli Nygårds

Smugglarna från Paradiset

Smugglarna från Paradiset

En rafflande, intelligent och underhållande berättelse om hur Nordkoreas ambassad i Stockholm under början av 1970-talet tvingades ägna sig åt smuggling av sprit och cigaretter. Samtidigt som Sverige exporterade mängder av Volvo-bilar till Pyongyang – som ännu inte är betalda. Inspirerad av en sann historia. Läs mer »
Lenita Gullberg. Foto: Privat

Jag heter Lenita och har så länge jag kan minnas drömt om att skriva. Min dator är fylld av olika skrivprojekt som är mer eller mindre färdiga. Jag läste många böcker under uppväxten och tänkte att någon gång ska jag också ge ut en bok. Att skriva är som terapi, jag får utlopp för mina känslor.

Jag har studerat språk och kommunikation vid Vasa universitet. Jag är finlandssvensk och mamma till fyra. Eftersom jag för tillfället är djupt inne i småbarnsträsket finns det inte tid för särskilt mycket fritidsaktiviteter. Det jag brukar sysselsätta mig med, förutom skrivandet, är att baka och promenera.

I framtiden vill jag skriva mer och utvecklas som skribent. Jag drömmer om att ge ut fler böcker och att få underhålla andra med mina texter.

Nu har jag dig!

Nu har jag dig!

Emilia Lövdahl arbetar som polis vid polisinrättningen i Österbotten. I den annars lugna staden Vasa hittas en kvinna död i ett grönområde. Det visar sig att kvinnan blivit strypt till döds och tillsammans med kollegorna Dennis, Anna, Eskil och polischef Nygård startas en utredning som visar sig bli allt mer komplicerad. Läs mer »
Numera är det livet på landet som gäller för Berndt E Karlsson. Här med kompisen Nikki. Foto: Gunilla Sjöö

Mitt namn är Berndt Evert Karlsson och jag har under många år arbetat som journalist i Stockholm, bland annat på Dagens Nyheter och Dagens Industri. För några år sedan flyttade jag ”hem” till Dalarna igen och bor nu en bit utanför Borlänge. Med erfarenheterna från Stockholm i bagaget såg jag hemstaden i delvis nytt ljus. Den har aldrig varit någon idyll men nu hade kriminalitet och politisk och religiös extremism ökat och allt fler av stadens medborgare hade börjat känna sig otrygga. En del av Borlänge hade blivit ett så kallat riskområde.

Den 10 juni släpptes min spänningsroman Rött läge. Den handlar om Borlänge men intrigen skulle kunna vara hämtad från vilken svensk småstad som helst. Rött läge är min skönlitterära debut och den är skriven under pseudonymen B. Evert. Tidigare har jag skrivit en fackbok om Sveriges riksträd Ornäsbjörken. Jag har också fått förlagskontrakt på en kommande bok som inte alls handlar om brott och kriminalitet utan om en lång kärlekshistoria mellan två människor. Att jag börjat skriva nu beror på att jag i stort sett lämnat journalistyrket bakom mig. Nu finns energi över för mitt eget skrivande. Det känns som jag har några böcker kvar att skriva.

Rött läge

Rött läge

En pojke hittas död i en översnöad bil i Borlänge. Han är skjuten i tinningen. Några veckor senare hittas resterna av en människokropp i det stora köp centret. Makabra bilder på offren skickas till journalisten Arvid Falk, men varför just honom?

Samtidigt slåss nazister och religiösa extremister på stadens gator. Läs mer »