Är du debuterande författare eller har ni aktuella debutanter på ert förlag? Läs mer här om hur du gör för att skicka in och vilka kriterier som gäller.

Vår definition av debutant: En författare kan debutera två gånger i sitt liv: som skönlitterär och som facklitterär författare.

Du kan även hitta debutantporträtt här, i bokstavsordning A-Ö.

De senaste debutanterna

Anna Burston. Foto: Privat

Jag skriver för att fånga vardagliga betraktelser av det som händer inom och mellan människor. Länge trodde jag att mitt skrivande endast syftade till att bearbeta egna inre processer men med åren har jag förstått att det bara är en annan del av revolutionen. Den om att världen ska vara full av respekt och kärlek oavsett vem man är, oavsett vem man vill bli och hur man vill uttrycka sig. Jag är en hopplös världsförbättrare och detta påverkar både mina livsval, mitt skrivande, mitt yrke och jag har slutat förvånas över att jag helt plötsligt sitter i ännu en styrelse där grundidén handlar om att skapa ett bra samhälle för alla, på ett eller annat sätt.

Jag skriver för att bredda normen så att fler perspektiv ska få plats. Jag skriver i en övertygelse om att om kärlekens alla facetter fick lov att existera lite mer oladdat i det mellanmänskliga utan alla lager, definitioner, föreställningar och rädslor tror jag att världen skulle bli en lite bättre plats att leva på, vi skulle vara lite mindre ensamma och lite mer lyckliga. Ja, jag skriver ofta om kärlek och oftast om den som inte får plats i normen. Den där normen som styr vilka val vi tror det är klokast att göra, vilka känslor vi får känna och vilka dörrar vi öppnar ödet för.

Kvinnorna i finrummet

Kvinnorna i finrummet

Det här  är en bok om kärlek. Om kärleksbegreppet och dess inbillade begränsningar. Om kärlek som skär rakt igenom ytligheter, så som ålder och kön. Om dess lager, definitioner, föreställningar och rädslor. Om dess allmänna allmängiltighet. Om att bli berörd och glittra till, så där rakt över rummet plötsligt in i en annan själ. Läs mer »
Mats Andrés Björkman. Foto: Richard Björkman

Spanien har alltid varit min stora passion och större delen av mitt liv har jag ägnat mig åt att förmedla landets fantastiska kultur och aktualitet för skandinaver. Det har jag kunnat göra tack vare att jag är född och uppväxt i Spanien.

Sedan nära 30 år arbetar jag som journalist och driver från Marbella den ledande svenska tidningen i Spanien, Sydkusten. Jag följer allt som händer i landet i realtid.

Beslutet att ge ut en historisk roman baserad på verkliga händelser var på inget sätt planerat, utan kom över mig genom en rad osannolika tillfälligheter som passade mig som handen i handsken. Jag blev nämligen själv indragen i förvecklingarna som beskrivs i boken, som berör två svenska konstnärer som anlände till Granada för exakt hundra år sedan, våren 1922.

Min förhoppning är att romanen inte bara ska fängsla läsaren och förmedla intressanta kunskaper om Spanien, utan även locka till att resa och uppleva mer av detta fängslande land. Med andra ord, vad jag alltid har jobbat på.

Fem veckor i Granada

Fem veckor i Granada

I början på 1900-talet skakas Spanien av krig och nationell depression, men landet genomgår också en unik kulturell blomstring. Då anländer det nyförlovade konstnärsparet Sigge Jernmark och Ninni Billing till den legendomspunna staden Granada. Där njuter de av tiden tillsammans och av kärleken. Läs mer »

Tomas Akenine-Möller & André Möller. Foto: Privat

Vi är två bröder som debuterar som romanförfattare. Tidigare har vi publicerat akademiska verk, då den ena av oss är professor i datavetenskap och den andra doktor i religionshistoria. Vi har alltid tyckt om att skriva och har oberoende av varandra påbörjat flera skönlitterära texter, men våra försök att nå i mål har alltid runnit ut i sanden eller inte blivit bra nog. Det var först när vi slog ihop våra krafter som vi lyckades ro iland ett manus som vi var riktigt nöjda med. Att skriva tillsammans gav oss förstärkt kreativitet och dubbel glädje. 

Gamla Kirurgen är en klurig spänningsroman förankrad i den akademiska världen i Lund. Titeln anspelar på en majestätisk byggnad som tidigare tjänstgjort som kirurgisk klinik. Genom att flirta med pusseldeckargenren vill vi ta med läsaren på en fartfylld resa där varje kapitel pekar framåt och uppmanar läsaren att vända blad. Vår förhoppning är att boken ska ge oss möjlighet att få ge ut även uppföljaren, och uppföljaren till den.

Gamla kirurgen

Gamla kirurgen

Lundaprofessorn Luka Zlatar ska precis bli invald i ett hemligt sällskap när initieringen avbryts av ett dödsfall. Han finner sig abrupt inkastad i en virvel av mord, svarta affärer och familjehemligheter. Frågan ekar inom honom: Varför var just hon tvungen att dö? 

Det har gått tjugotre år sedan han sist träffade sin gamla studiekamrat och exflickvän Jessica. Läs mer »

Tobias Lindahl. Foto: Privat

När jag gick i lågstadiet frågade min lärare mig vad jag ville bli när jag blev stor. ”Serietecknare, men troligen blir jag bara arbetslös” var mitt svar den dagen. Livet förde mig dock i en annan riktning. Jag blev varken serietecknare eller arbetslös, men att jag nu gett ut en illustrerad barnbok känns som en liten upprättelse för den lille killens önskan.

Min debutbok är en illustrerad äventyrshistoria skriven till mina brorsdöttrar. Den har tillkommit som hobbyprojekt under tre års tid och är illustrerad med tuschpennor. Jag ville skapa ett fantasiäventyr att läsa som en spännande och inspirerande godnattsaga. Huvudpersonen blev en klipsk och påhittig tjej med hjärtat på rätt ställe, som tillsammans med sin vän ger sig ut på äventyr.

Jag tycker det känns spännande att min bok äntligen är utgiven och hoppas kunna skriva fler historier om Iza i framtiden!

Iza i Kaktusskogen

Iza i Kaktusskogen

Iza är en vanlig liten tjej som om nätterna besöks av sin vän Fjärilskatten och tillsammans ger de sig ut på magiska äventyr.

I den här berättelsen flyger de till Kaktusskogen för att besöka Kaktuskatten. Men det är något som inte stämmer. Vad ska de göra nu?

Läs mer »
Malin Tuvesson. Foto: Privat

Mitt namn är Malin Tuvesson och jag är författare. Jag har alltid haft livlig fantasi och har skrivit sedan jag lärde mig läsa och skriva. Tidigare har jag haft noveller med i antologier, nu senast i Mordiska väsen från Darkness publishing men jag är även en av författarna till antologin När mammor dör – kvinnor om att mista sin mor. Nu när jag äntligen debuterar med en egen roman kan jag med rent samvete kalla mig författare.

Till vardags arbetar jag som teknikinformatör och skriver tekniska specifikationer men på fritiden skriver jag skönlitterärt. Just nu håller jag på att skriva på två nya romanmanus. I min dator finns det dock ett otal påbörjade manus och idéer och förhoppningsvis kommer några av dem att bli till verklighet.

Jag är dessutom en av skribenterna i bloggkollektivet barnboksprat.se. Där vi läser och recenserar barn- och ungdomsböcker för att främja läslust.

I mitt privata bor jag och min familj på en gård på Hallandsåsen som vi driver som månskensbönder med köttdjur.

Berätta en detalj

Berätta en detalj

Romanceförfattaren Julia lämnar ett förhållande på sparlåga hemma i Sverige och drar till London för att göra PR och skriva manus när en av hennes böcker ska filmatiseras. Beskedet om att Paul Thompson, en av de mest eftertraktade filmstjärnorna för tillfället, tackat ja till rollen som Antonio gör alla överlyckliga. Alla utom Julia. Läs mer »

Marianne Engman. Foto: Privat

Jag har samhällsvetarbakgrund och ett stort samhällsintresse. Jag är även nyfiken på den moderna tekniken. Det kombinerade intresset för samhälle och teknik har öppnat mina ögon för vissa nutida utmaningar. Covid-19-pandemin visade tydligt hur viktigt det är att hänga med i teknikens utveckling och hur otroligt snabbt den går framåt. Jag är intresserad av digitalisering men också medveten om en del problem den innebär för de som inte kan eller vill ta del av den.

Mina vanliga fritidsintressen som att sy, baka bröd och odla grönsaker har den senaste tiden fått kliva lite åt sidan och ge plats åt boken som nu blivit verklighet. Med min bok vill jag dra mitt strå till stacken för att minska digitalt utanförskap i samhället.