Är du debuterande författare eller har ni aktuella debutanter på ert förlag? Läs mer här om hur du gör för att skicka in och vilka kriterier som gäller.

Vår definition av debutant: En författare kan debutera två gånger i sitt liv: som skönlitterär och som facklitterär författare.

Du kan även hitta debutantporträtt här, i bokstavsordning A-Ö.

De senaste debutanterna

Fotograf: Maria Venezia

Skrivandet har alltid varit en viktig del av mitt liv. I jobbet, privat och som novellförfattare med ett par publicerade noveller i bagaget och nu senast som debuterande romanförfattare där min författardröm har gått i uppfyllelse. Spänningsromanen Tvillingblod släpptes på JW-förlag i våras och det var en härlig och nästan overklig känsla. Jag är uppvuxen i Stockholm, de första åren på Södermalm och därefter i hus strax utanför stan. Nu bor jag nära havet i en villa tillsammans med min man och en hund. I familjen finns det fem vuxna barn varav tre är bonusbarn. Familjen är numera utspridd i både Sverige och England. Själva växelbor vi i Stockholm, Jämtland och Frankrike som alla är stimulerande miljöer för mitt författande. I mitt arbete inom media i eget företag skriver jag mycket men det är stor skillnad på att skriva faktatexter jämfört med skönlitterära. Som läsare är jag allround och varierar mellan olika genrer. Jag blir speciellt fascinerad av de författare som vågar spränga gränser, har ett eget och gärna annorlunda språk och som kan överraska mig i text och handling.

Mänskligt samspel och psykologi har alltid fascinerat mig och att få skapa scener där det är jag som styr händelseförloppet är utmanande och spännande. Vissa delar i Tvillingblod är brutala och historien innehåller tre mord vilket står i stark konstrast till empati, kärlek och lojalitet som är grundstenarna i min roman. För just det är viktigt för mig – den ständigt pågående balansen mellan det onda och det goda – inte kampen mellan dem. I mitt skrivande utgår jag från fiktiva karaktärer som jag inspirerats av från verkliga livet, sett på film eller stött på i övrig media. När jag skrev Tvillingblod var mina romanfigurer så pass levande för mig att de kom skrämmande nära. Ibland var det som att vi befann oss i samma rum när skrivprocessen var som mest intensiv. När manuset närmade sig slutet var det svårt att släppa taget om dem och därför känns det fint nu att jag är i gång med del två av Tvillingblod som är planerad att släppas under våren 2023.

Övrigt: Inspiration till mitt skrivande hämtar jag ofta när jag är ute i naturen. Där får jag även själslig harmoni och förnyade krafter som hjälper mina berättelser att ta form och utvecklas till både noveller och romaner.

Tvillingblod

Tvillingblod

Han räckte över den sovande babyn till mig. ”Jag dränker honom annars. Ingen annan än du får ta hand om honom. Du har hans öde i din hand!” Det fanns inget val för jag visste att Fabian var i stånd att genomföra precis allt som han sa. Sådan var han, min tvillingbror. Tvillingbröderna Benjamin och Fabian växte upp i ett lugnt villakvarter i Saltsjöbaden. Läs mer »
Marie Holtmar. Foto: Privat

Mitt namn är Marie Holtmar. Jag är skolledare, egen företagare och kan nu även titulera mig som författare. Vägen dit har inte varit spikrak. Författare beskriver ofta skrivandet som en dröm som alltid funnits där. För mig har det snarare varit drömmen som jag inte visste om att jag hade. Det var först när jag vågade stanna upp som jag lyckades fånga in drömmen.

Berättelserna, kreativiteten och idéerna har alltid funnits inne i mig. Människor och naturen har gett mig inspiration. Naturen för att den skapar ett flöde som jag älskar att vara i, människor för att de bär på en historia som jag vill lyssna på och allt som oftast fascineras och inspireras av.

I mitt arbete med barn och unga har jag mött mycket glädje men också många som har det svårt. Det sistnämnda gör att jag vill skriva böcker som bidrar till att öka läsarens tilltro till den egna förmågan, styrka och kraft att våga gå sin egen väg och inte minst mod att våga ge sig ut på äventyr. Livet måste få svänga och ta oväntade vägar.

Tvillingöarna

Tvillingöarna

Som Moa har längtat efter lägret på Tvillingöarna. Aisha, Erik och några andra från klassen ska också följa med. Allt hade känts magiskt om det inte vore för att alla blivit så förändrade, tänker Moa. Hon packar ner täljkniven, kompassen och digitalkameran. Hon tänker inte bry sig om att Aisha verkar tycka att friluftsliv och äventyr i skogen är töntigt. Läs mer »

Debutanten Jakob Marklund. Foto: Privat

För den som kände mig som ung ter sig min debut som författare fullständigt osannolik. Jag spelade datorspel och kodade, läste så gott som aldrig böcker. Men något hände under gymnasiet då jag började skriva texter till metal-bandet jag sjöng i. Började läsa Shakespeare och gjorde tappra försök med rim och versmått. Sedan började jag att läsa alltmer skönlitteratur och fascinerades framför allt av fyndiga och vackra formuleringar. I mitt arbete som spelutvecklare på Coldwood har det krävts både kreativitet och förmåga att uttrycka sig väl i text. När jag märkte att jag tillbringade orimligt mycket tid med formuleringar så slog det mig att jag kanske skulle våga mig på att skriva skönlitteratur – det var ju ändå där jag fann min inspiration och skrivlust. Så där är jag nu – jag vågade! Mitt författarskap drivs av viljan att skriva underfundigt, med kärleksfulla personbeskrivningar, men samtidigt spännande, underhållande och med ett uns av samhällskritik.

Skuggan av ett hårstrå

Skuggan av ett hårstrå

Allt som politikerna ogillade men själva saknade kompetens eller driv att ta tag i hamnade här. Normala människor hade avskytt att jobba med denna avskrädeshög av uppgifter som passerat genom kommunens matsmältningssystem utan att brytas ner nämnvärt. Men de närvarande kvalade inte in i den breda kategorin normala människor. Läs mer »

Caroline Möllesand. Foto: Privat

Trots att jag alltid har skrivit i jobbet hade jag aldrig drömt om att skriva en bok. Det verkade för komplicerat. 2019 var jag sjuk i utmattning och behövde fokusera på något nytt. En skrivarkurs på distans fick min trötta hjärna att vakna till liv och bli kreativ igen.

Tack vare en kurskamrat upptäckte jag feelgoodgenren – sådant ville jag också skriva! Premiärbesöket på Bokmässan gav mig en bokidé och väl hemma påbörjade jag mitt manus som utspelar sig på Öland. Jag läste skrivbloggar och fann skrivgemenskap på Instagram. Först trodde jag att enklaste vägen var att ge ut själv och under 2021 bloggade jag på Debutantbloggen. I somras blev jag kontaktad av WAPI som ville läsa manuset. Efter en tids väntan skrev vi tvåboksavtal med rättigheter för ytterligare sex länder. (Ja, jag skippade egenutgivning.)

Nu släpps min roman där alla känslor får plats och relationer sätts på prov. Det är första delen i serien ”Öland i våra hjärtan”.

Sommarvindar och sanningar : Första delen i serien Öland i våra hjärtan

Sommarvindar och sanningar : Första delen i serien Öland i våra hjärtan

Det har gått ett år sedan Melindas man dog och hon är inte alls i balans. När vuxna dottern Moa föreslår en kurs i självutveckling på Öland tvekar Melinda, men bestämmer sig sedan för att en hemester i vacker miljö kanske är precis vad hon behöver. Väl framme på anläggningen Ekerum får Melinda dela boende med en annan kursdeltagare. Läs mer »
Camilla Francke. Foto: Johan Isaksson

Jag arbetar som lärare, uppvuxen i Västmanland med en mamma, pappa och två äldre bröder. Bor numera i Närke. Jag har alltid älskat barn- och bilderböcker. Som barn lyssnade jag på alla möjliga slags sagor, böcker och berättelser. Allt som oftast satt jag med ett ritblock. Jag tecknade bara för mig själv och fantiserade samtidigt. Jag tyckte även om att lära mig nya namn på djur och växter. Det gör jag faktiskt fortfarande och märker ofta i mitt jobb att barn gillar att prata om djurs egenheter och utseenden. Samtal kan ofta handla om hur katten gör när den vill ha uppmärksamhet eller frågor om varför en hackspett gör si eller så. Att få stanna upp i en bok, titta på bilderna och prata om det man läser eller ser, är kul och inspirerande.

Att skriva och illustrera själv har varit en hemlig men bortskuffad dröm. Den har legat lite undangömd. Jag har inte varit tillräckligt modig. Inte riktigt vågat. Bilder har alltid hamnat i en låda och inte fått ta plats. En dag så skrev jag ner en berättelse, kort därefter kom bilderna fram.

Blåmesen Uffe

Blåmesen Uffe

Alla sparvar och mesar tjattrar, knuffas och puttas för att få sig en matbit. Ibland kommer det större fåglar utan Uffes invit. De tränger sig förbi Uffe. "Vansinnigt!" ryter han då och hoppas att de ska försvinna, bara gå!

Det här är berättelsen om den hungrige blåmesen Uffe. Häng med i fåglarnas värld där vi följer Uffes jakt efter mat och viljan att våga vara med. Läs mer »

Erica Eklund. Foto: Lumeah Photography

Redan som tioåring drömde jag om att bli författare. Jag skrev många berättelser på min skrivmaskin, slukade böcker, både från min egen och mammas bokhylla, och älskade när min lärare i skolan läste högt ur en skönlitterär bok.

Idag arbetar jag som lektör och författarcoach och ägnar dagarna åt min passion, en kombination av andra författares manus och mitt eget skrivande. Jag lämnade mitt lärarjobb efter tolv år som gymnasielärare för att starta eget och parallellt satsa på mitt författarskap. Det manus som jag nu debuterar med började som ett mer terapeutiskt skrivande. Min berättelse behövde komma ut, jag skrev utan att tänka på någon egentlig mottagare. Men ju mer jag skrev, desto tydligare blev det för mig att jag ville dela berättelsen om min pappa och vad hans alkoholmissbruk har inneburit för både honom och mig. Sedan några år har mitt fokus varit att få den utgiven och det är en stor dröm att det nu sker.  

Jorden skälver marken gungar

Jorden skälver marken gungar

Det är just när livet ser ut att vända till det bättre som min pappa dör. Jag är 18, han ska snart fylla 45, precis som jag när den här boken kommer ut. Det här är berättelsen om mig och min pappa Uffe. En berättelse om hur vi älskar varandra men där pappas alkoholmissbruk skapar stora konflikter.

Jorden skälver, marken gungar handlar om människan bakom missbruket. Läs mer »