Är du debuterande författare eller har ni aktuella debutanter på ert förlag? Läs mer här om hur du gör för att skicka in och vilka kriterier som gäller.

Vår definition av debutant: En författare kan debutera två gånger i sitt liv: som skönlitterär och som facklitterär författare.

Du kan även hitta debutantporträtt här, i bokstavsordning A-Ö.

De senaste debutanterna

Debutanten Karolina Hellman. Foto: Lena Evertsson

Karolina Hellman – Partyprinsessa från Las Palmas som vindsurfade mig genom ungdomsårens glitter och drog tillbaka till Sverige i 20-årsåldern för att läsa journalistik. Jag har alltid älskat det svenska språket och grottar gärna ner mig i svenska poeters lyrik, men har också en pinsam förkärlek till kärleksromaner från 1800-talets England. Försörjde mig genom prästutbildningen som bartender på världens coolaste öl- och whiskeypub i Malmö och älskar gamla 50- och 60-talsfilmer som är färglagda i efterhand. I hemlighet när jag en önskan om att en dag köpa en gård på Österlen och plötsligt, likt en Mandelmann, bli superduktig på att odla mitt eget och leva i naturen allt vad jag kan.

Nattböner i karantän

Nattböner i karantän

I mitten av mars 2020 hamnade hela ön i medelhavet där vi bor i total lock down. Från en natt till en annan blev vår lilla familj instängd i en lägenhet utan balkong på elfte våningen i Palma de Mallorca. Läs mer »

Debutanten Isabelle Anger. Foto: Privat

Jag är Isabelle Anger, flyttade till Sverige på 80-talet och har sedan dess bott i Uppsala.

Jag är numera mormor till två barnbarn som bor i Stockholm. Jag sysselsätter mig med att spela folkmusik, skriva och gå på gymmet. Jag jobbar som tolk i franska.

Men framför allt är jag aktivist och kämpar för klimatet i rörelsen Extinction Rebellion och Climate Friday.

Med boken Vilken del av Nödläge är det du inte fattar hoppas jag nå flera människor som kan bli engagerad i klimatfrågan.

Vilken del av Nödläge är det du inte fattar?

Vilken del av Nödläge är det du inte fattar?

När Isabelle tittar in hos sin pappa, som bor på landet i Frankrike, ligger han på golvet och har svårt att prata. Men när ambulanspersonalen dyker upp kastar han ut dom med besked. Han har planerat sin död enligt right to dies anda, och tänker inte dö som ett paket.

Det brinner i källaren och huset måste evakueras. Läs mer »

Tove Selvåg Drott. Foto: Privat

Vilken resa jag gjort från den lilla orten Ljusfallshammar i Östergötland till att ge ut min bok ”Jag tror det bröts, du försvann”. För mig var det ett stort steg – för att inte säga ett jättekliv – att lämna den lilla platsen där jag föddes och växte upp för att åka till storstaden Stockholm och utbilda mig till lärare. Då fanns det inte på kartan att jag en dag skulle ge ut en bok om stamning, en talstörning som jag brottats med sedan jag var liten. 

Som stammande person har jag mött fördomar som många gånger gjort mig ledsen och arg. Det var först 2020 som jag fick idén att skriva en bok, ett mer fruktbart sätt att kanalisera mina känslor på, även om jag också riskerar att blotta mig. Det är viktigt för mig att hjälpa och inspirera andra som själva stammar eller möter någon som gör det. Jag hoppas min bok får fler människor att känna sig stärkta och bekräftade i sin talstörning.

Jag tror det bröts, du försvann!

Jag tror det bröts, du försvann!

Jag funderar ofta på varför människor inte är mer medvetna om stamning. En gång sade en vuxen person helt utan anledning: 'Du, jag har tänkt på en sak när du pratar, du låter så ... har du något problem med svalget?' Jag blev alldeles ställd och visste inte vad jag skulle svara. Och självklart blev jag ledsen. Jag insåg hur lite många människor vet om stamning. Läs mer »

Sati Bacchus. Foto: Ulla Fritzon

Jag har alltid velat skriva böcker. När jag var liten häftade mamma ihop papper till små tunna häften att rita och skriva i. Jag skrev massor av sådana innan jag ens kunde bokstäverna ordentligt.

När min mamma dog rasade min värld. Som 11-åring fick jag hitta andra vägar att må bra. In kom läsandet. När jag var tretton hade jag läst ut allt som stod på barn- och ungdomshyllorna i vårt förortsbibliotek. Då avancerade jag till vuxenhyllorna.

Så kom det sig att jag började läsa böcker med inriktning på psykologi, personlig utveckling och hur vi människor fungerar i vårt inre. Som vuxen har det intresset aldrig falnat och efter mycket egen utveckling, många års arbete som sjuksköterska, terapeut och coach har jag sista åren velat ”skicka vidare”.

Skrivprojektet Livsskolan har följt mig i åratal, det tog tid innan jag hittade rätt ton i texterna. Nu när jag känner att jag hittat min röst vill jag gärna fortsätta och håller på att skapa om mitt liv så att jag kan skriva mer.

Livsskolan : tolv lektioner för känslomässig läkning, personlig utveckling och inre frihet

Livsskolan : tolv lektioner för känslomässig läkning, personlig utveckling och inre frihet

"När jag var tolv ville jag dö" - så börjar Sati Bacchus Livsskolan.

Hennes mamma har nyligen dött och den lyckliga barndomen på Barbados är över. Vi får följa Sati genom stökiga ungdomsår till ett vuxenliv där hon genom olika livslektioner lär sig ta ansvar för sig själv, läka känslomässigt och växa som människa. Läs mer »

Anneliese Fältström. Foto: Privat

Mitt skrivande består av stulen tid i vardagen och har blivit ett filter över verkligheten som gör den begriplig. De senaste åren har skrivandet påverkats av yttre faktorer som bristen på stimulans och avsaknaden av den friktion som skapas i möten med andra människor och kulturer. En bristvara de senaste åren: att resa bort, komma hem och att vara någon annanstans än i ett trångt mikrouniversum. Någonstans i mellanrummen tillkom Frånskär.

Nu skriver jag på en skönlitterär text som till sin form är en hybrid mellan prosa-sakprosa-lyrik och dokumentär. I texten utgår jag från temat internationell adoption. Inspirationen är debatten om internationella adoptioner och att det har uppmärksammats att barn har adopterats till Sverige utan samtycke från de biologiska föräldrarna. Man kan säga att projektet är en spin-off på dikten ”Moderskärlek” i Frånskär.

Jag har en magisterexamen i litteraturvetenskap och har tidigare publicerat essäer och recensioner i tidskrifter.

Frånskär

Frånskär

 

Kapad vid rötterna bar jag dig hela vägen hem 

utan en tanke på henne 

som burit dig i sin kropp 

fött dig 

tänkt dig 

föreställer sig 

hur du bildar rotsystem

 

Frånskär är en diktsamling som öppet och sårbart reflekterar över skilda teman som moderskärlek, främlingskap och förlust. 

Läs mer »
Matilda Johnsson. Foto: Maria Johnsson

Att skriva är att andas. Åtminstone är det så för mig. Jag är övertygad om att skriva och läsa räddar liv, det har i alla fall räddat mitt. Det jag skriver handlar ofta om att hitta en plats där vardagen inte finns. Att för en liten stund kunna fly världen, kanske in i ett stort fantasyäventyr eller bara in i något mjukt och enkelt där det kanske bara finns en röd stuga.

Jag har vuxit upp ute på landet, mitt i naturen. Jag sprang barfota först på våren och lekte högst upp i björkarna där jag var övertygad om att det bodde älvor. Min mormor har alltid kallat mig ”naturbarn” och det stämmer nog. I allt jag skriver finns naturen som en konstant, för det är där jag är hemma. Nu bor jag tyvärr mitt i Lund men jag hittar naturen här också.

Naturväsen har alltid intresserat mig och i min skrivande värld finns de överallt. Nog finns näcken under bron i Källby. Nog dansar älvorna bland blommorna i botaniska trädgården. Naturen, magi, finns överallt. Bara man vågar se efter!

[Book: ISBN hittades ej]