Är du debuterande författare eller har ni aktuella debutanter på ert förlag? Läs mer här om hur du gör för att skicka in och vilka kriterier som gäller.

Vår definition av debutant: En författare kan debutera två gånger i sitt liv: som skönlitterär och som facklitterär författare.

De senaste debutanterna

Tove Selvåg Drott. Foto: Privat

Vilken resa jag gjort från den lilla orten Ljusfallshammar i Östergötland till att ge ut min bok ”Jag tror det bröts, du försvann”. För mig var det ett stort steg – för att inte säga ett jättekliv – att lämna den lilla platsen där jag föddes och växte upp för att åka till storstaden Stockholm och utbilda mig till lärare. Då fanns det inte på kartan att jag en dag skulle ge ut en bok om stamning, en talstörning som jag brottats med sedan jag var liten. 

Som stammande person har jag mött fördomar som många gånger gjort mig ledsen och arg. Det var först 2020 som jag fick idén att skriva en bok, ett mer fruktbart sätt att kanalisera mina känslor på, även om jag också riskerar att blotta mig. Det är viktigt för mig att hjälpa och inspirera andra som själva stammar eller möter någon som gör det. Jag hoppas min bok får fler människor att känna sig stärkta och bekräftade i sin talstörning.

Jag tror det bröts, du försvann!

Jag tror det bröts, du försvann!

Jag funderar ofta på varför människor inte är mer medvetna om stamning. En gång sade en vuxen person helt utan anledning: 'Du, jag har tänkt på en sak när du pratar, du låter så ... har du något problem med svalget?' Jag blev alldeles ställd och visste inte vad jag skulle svara. Och självklart blev jag ledsen. Jag insåg hur lite många människor vet om stamning. Läs mer »

Sati Bacchus. Foto: Ulla Fritzon

Jag har alltid velat skriva böcker. När jag var liten häftade mamma ihop papper till små tunna häften att rita och skriva i. Jag skrev massor av sådana innan jag ens kunde bokstäverna ordentligt.

När min mamma dog rasade min värld. Som 11-åring fick jag hitta andra vägar att må bra. In kom läsandet. När jag var tretton hade jag läst ut allt som stod på barn- och ungdomshyllorna i vårt förortsbibliotek. Då avancerade jag till vuxenhyllorna.

Så kom det sig att jag började läsa böcker med inriktning på psykologi, personlig utveckling och hur vi människor fungerar i vårt inre. Som vuxen har det intresset aldrig falnat och efter mycket egen utveckling, många års arbete som sjuksköterska, terapeut och coach har jag sista åren velat ”skicka vidare”.

Skrivprojektet Livsskolan har följt mig i åratal, det tog tid innan jag hittade rätt ton i texterna. Nu när jag känner att jag hittat min röst vill jag gärna fortsätta och håller på att skapa om mitt liv så att jag kan skriva mer.

Livsskolan : tolv lektioner för känslomässig läkning, personlig utveckling och inre frihet

Livsskolan : tolv lektioner för känslomässig läkning, personlig utveckling och inre frihet

"När jag var tolv ville jag dö" - så börjar Sati Bacchus Livsskolan.

Hennes mamma har nyligen dött och den lyckliga barndomen på Barbados är över. Vi får följa Sati genom stökiga ungdomsår till ett vuxenliv där hon genom olika livslektioner lär sig ta ansvar för sig själv, läka känslomässigt och växa som människa. Läs mer »

Anneliese Fältström. Foto: Privat

Mitt skrivande består av stulen tid i vardagen och har blivit ett filter över verkligheten som gör den begriplig. De senaste åren har skrivandet påverkats av yttre faktorer som bristen på stimulans och avsaknaden av den friktion som skapas i möten med andra människor och kulturer. En bristvara de senaste åren: att resa bort, komma hem och att vara någon annanstans än i ett trångt mikrouniversum. Någonstans i mellanrummen tillkom Frånskär.

Nu skriver jag på en skönlitterär text som till sin form är en hybrid mellan prosa-sakprosa-lyrik och dokumentär. I texten utgår jag från temat internationell adoption. Inspirationen är debatten om internationella adoptioner och att det har uppmärksammats att barn har adopterats till Sverige utan samtycke från de biologiska föräldrarna. Man kan säga att projektet är en spin-off på dikten ”Moderskärlek” i Frånskär.

Jag har en magisterexamen i litteraturvetenskap och har tidigare publicerat essäer och recensioner i tidskrifter.

Frånskär

Frånskär

 

Kapad vid rötterna bar jag dig hela vägen hem 

utan en tanke på henne 

som burit dig i sin kropp 

fött dig 

tänkt dig 

föreställer sig 

hur du bildar rotsystem

 

Frånskär är en diktsamling som öppet och sårbart reflekterar över skilda teman som moderskärlek, främlingskap och förlust. 

Läs mer »
Matilda Johnsson. Foto: Maria Johnsson

Att skriva är att andas. Åtminstone är det så för mig. Jag är övertygad om att skriva och läsa räddar liv, det har i alla fall räddat mitt. Det jag skriver handlar ofta om att hitta en plats där vardagen inte finns. Att för en liten stund kunna fly världen, kanske in i ett stort fantasyäventyr eller bara in i något mjukt och enkelt där det kanske bara finns en röd stuga.

Jag har vuxit upp ute på landet, mitt i naturen. Jag sprang barfota först på våren och lekte högst upp i björkarna där jag var övertygad om att det bodde älvor. Min mormor har alltid kallat mig ”naturbarn” och det stämmer nog. I allt jag skriver finns naturen som en konstant, för det är där jag är hemma. Nu bor jag tyvärr mitt i Lund men jag hittar naturen här också.

Naturväsen har alltid intresserat mig och i min skrivande värld finns de överallt. Nog finns näcken under bron i Källby. Nog dansar älvorna bland blommorna i botaniska trädgården. Naturen, magi, finns överallt. Bara man vågar se efter!

[Book: ISBN hittades ej]
Marie H Lundh. Foto: Samuel Pettersson

För några år sedan lämnade jag mediebranschen för domstolsvärlden. Det visade sig bli ett lyckokast. Trots att jag har skrivit många skönlitterära manus genom åren var det först när jag bytte miljö som jag hittade hem i mitt sätt att berätta.

I dag arbetar jag med personalfrågor och den administrativa delen av domarutbildningen i Hovrätten för Övre Norrland – så det är förstås ingen slump att min huvudperson Sarah är en jurist som har valt domarbanan.

I domstolsvärlden möts det mörka och det ljusa, precis som i mitt skrivande. Att få kombinera mitt intresse för mänsklighet och livets utmaningar med en god portion humor passar mig utmärkt.

Det är fantastiskt roligt att få debutera, men också nervöst. Äntligen ska berättelsen möta läsarna. Den ska också möta mina kollegor i domstolen. Vad ska de tycka?

Sarahs lag

Sarahs lag

Sarah går domarutbildningen i Svea hovrätt och framtiden är utstakad. Tror hon i alla fall, tills det visar sig att högsta chefen har lånat ut henne.  De kommande åren ska inte alls tillbringas i Stockholm som planerat, utan i Norrland på en tingsrätt i en stad Sarah aldrig har hört talas om.   Några veckor senare kliver hon av propellerplanet. Läs mer »

Debutanterna Mimmi Kovacevic och Charlotte Sirc. Foto: Pressbilder

Mimmi Kovacevic

Det var inte självklart för mig att tacka ja när Ordberoende förlag kontaktade mig om att skriva en bok. Jag hade skrivit ett inlägg i ett stödforum om de sexuella övergrepp jag utsattes för som barn, men att skriva en bok var någonting helt annat. I hundratals timmar har nu jag och Lotta skrattat och gråtit över rättsväsendet i dagens Sverige, hur utsatta inte får den hjälp de behöver, och hur offren måste kämpa i en kamp som är oändlig. Det ska inte vara lätt att prata om övergrepp. Det ska kännas i hela kroppen. Men det är ett måste om det ska bli en förändring. Jag hoppas att boken om mitt liv öppnar en dialog och förhoppningsvis hjälper andra som har det svårt.

Charlotte Sirc

Att vara medförfattare i Han köpte min tystnad skiljde sig från mitt första bokprojekt, antologin När mammor dör, som kom ut på Ordberoende förlag 2020. Nu hade jag redan ett innehåll att förhålla mig till och utmaningen var att jag som ”kanal” skulle ge Mimmi en röst som kändes trovärdig och äkta. Som Mimmis medförfattare skulle jag även tvingas gräva i mycket svåra situationer och händelser, vilket kräver en stor ödmjukhet inför uppgiften och tillit mellan oss författare. Ett år senare har jag och Mimmi lyckats nå vårt mål, och det finns nog inget finare projekt att debutera med. 

Han köpte min tystnad

Han köpte min tystnad

Som vuxen får Mimmi veta att hennes styvfar ligger för döden. Senast de sågs var i rätten, när han stod åtalad för att ha utnyttjat henne sexuellt under uppväxten. Men trots att Mimmi till slut vågar berätta om övergreppen känner hon sig inte fri. Läs mer »