Är du debuterande författare eller har ni aktuella debutanter på ert förlag? Läs mer här om hur du gör för att skicka in och vilka kriterier som gäller.

Vår definition av debutant: En författare kan debutera två gånger i sitt liv: som skönlitterär och som facklitterär författare.

Du kan även hitta debutantporträtt här, i bokstavsordning A-Ö.

De senaste debutanterna

Madelene Thiger. Fotograf: Andreas Gradin

Varje morgon vaknar barn upp i oroliga hem där de inte får uppleva självklarheter som att få kärlek, mat och hjälp med läxorna. Brister i föräldraskapet gör att tusentals barn i Sverige riskerar att fara illa och placeras i familjehem varje år – och det finns ett stort mörkertal. 

Jag hoppas att bilderboken Hedda och Vera flyttar ska komma till nytta för de som har det jobbigt hemma, men också för alla som behöver förstå mer om livets svårigheter i en familj. Därför får man gärna läsa boken tillsammans med sitt barn, eller använda den som diskussionsunderlag i skolan eller på andra arbetsplatser där man arbetar med unga till vardags. 

Någon familjehemsplacering var aldrig aktuell för mig under uppväxten i Västerbottens inland på 80-talet, men det finns annat som gör att jag vurmar särskilt mycket för de utsatta och vill skriva barnböcker som tar upp svåra ämnen på ett lättbegripligt och konstruktivt sätt. 

Vid sidan av skrivandet jobbar jag som kommunikatör på en myndighet, men under större delen av min karriär har jag varit journalist. Erfarenheter som har kommit väl till pass under förarbetet med boken, inte minst genom alla intervjuer med vuxna som i sin barndom varit familjehemsplacerade och andra experter som bidragit med viktig kunskap. 

Drivkraften är att belysa problemet. Om ett enda barn blir hjälpt så är det värt allt arbete!

Hedda och Vera flyttar

Hedda och Vera flyttar

Hedda och Veras föräldrar är nästan  aldrig hemma. Läs mer »

Zuzanna Berlin. Fotograf Mathias Berlin

Jag heter Zuzanna Berlin och är just nu bosatt i södra Skåne med min familj. Böcker har alltid varit en stor del av mitt liv, jag har alltid älskat att läsa och skriva. Trots det stora intresset har det dock alltid fått vara en hobby och i perioder tagit mer eller mindre utrymme. Mitt vanliga jobb är inom sjukvården som läkare, men det var under min föräldraledighet som skrivandet tog fart igen. När vi fick våran son, började vi läsa för honom direkt och läsglädjen spred sig i hela familjen. Jag kände mig inspirerad och just denna boken som jag debuterar med, Godnatt staden, skrev jag på nätterna under spädbarnstiden när jag var vaken till och från nattetid. Till bilderna inspirerades jag av omgivningarna där vi bodde, då vi också promenerade mycket på dagarna. Boken är därför väldigt talande för just den här tidsperioden i mitt liv, med långa nätter och otaliga promenader i staden. Det känns oerhört kul att få bevara den här tiden i ett så fint format som en bilderbok!

Fotograf (bifogat porträtt): Mathias Berlin

Godnatt staden

Godnatt staden

Vad händer egentligen i staden när det blir kväll och natten står på tur? I parken, på gatorna, på restaurangen, vem är vaken och vem tar sig en lur? En ekorre, några människor och ett tåg. En liten nyckelpiga som kryper och som kanske ingen såg. Läs mer »

Christian Sahlén.

Jag heter Christian Sahlén och är en ingenjör som brinner för ny teknik och att driva saker framåt. Jag lever med min fru Maria och har två vuxna barn, Rebecca och Oscar. Jag är uppfödd i Motala där jag ofta spenderar helgerna men i veckorna bor jag i Sveriges ”hi tech” huvudstad Linköping. Där är jag VD för två bolag, ett teknikbolag som utvecklar produkter (elektronik och mjukvara) och ett bolag som industrialiserar och tillverkar elektronik till ett flertal branscher.

Jag har alltid tyckt om att skapa saker och har genom åren byggt både hus och företag. När mina barn var små läste jag ofta sagor för dem när de skulle sova. Det blev många böcker lästa genom åren och de flesta var ganska tråkiga för en vuxen att läsa. När vi en kväll läste slut på en bok och inte hade någon ny bok att läsa, hittade jag på en historia om ett litet troll som var snäll och hjälpsam men som alltid ställde till det. Mina barn älskade historierna om Trollis som fortsatte varje kväll under många år.

Mina barn har under lång tid bett mig att skriva ner dessa historier som är ett kärt minne ifrån deras barndom. När jag blev morfar så ökade trycket på mig att skriva, så under julledigheten 2022 satte jag mig till slut och skrev ihop en av alla de historier vi har i familjen om Trollis. Förhoppningen med boken är att den ska roa både den som läser och den som lyssnar.

Jag blev otroligt glad när Ann-Cathrine, som först var mycket tveksam till att illustrera min bok, sade att hon inte kunde måla eller rita utan inspiration. Hon fick ett utkast av mitt manus för att se om inspirationen skulle infinna sig. Det gjorde den tack och lov och det ordentligt vill jag lova. Det blev många fina bilder och hon blev precis lika förtjust i den lilla figuren som jag och min familj. Så när förlaget frågade mig vilken ålderskategori min bok vänder sig till blev svaret mellan 4-82 år.

Trollis : världens busigaste kompis

Trollis : världens busigaste kompis

Rebecca och Oscar bor i ett gult hus nära sjön Boren. Av en ­oväntad ­händelse råkar de på en liten söt ­varelse i ­hängselbyxor som de döper till ­Trollis.
Trollis är väldigt snäll men ­råkar av någon ­outgrundlig ­anledning att ­ställa till det precis hela tiden, både för sig själv och för ­Rebecca och Oscar. Läs mer »

Patrik Henriksson

​Jag heter Patrik Henriksson. Är trebarnspappa och bor i Göteborg sedan 2008, men född och uppvuxen i Kiruna.

Om mig i korthet. Jag hade inte tänkt skriva prosa. Jag hade tänkt skriva musik. Gjorde det under en tid. Spelade även en del, men slutade helt. Avskedet till musiken blev tvärt.
Började plugga arkitektur på Chalmers, men avbröt efter första terminen. Blev systemutvecklare istället. IT-branschen var ju framtiden! Men så small det till och Dotcom-döden gjorde entré.

Jag hade vid tiden fått mitt första barn och osäkerheten fick mig att byta bana igen. Säljbranschen är bra tänkte jag. Och så kan jag bli min egen sen. Det blev jag och startade upp.
Kort därefter insjuknade min mor i Alzheimer. Fick återigen revidera mina planer. Ville bara hjälpa henne till ett fortsatt bra liv. Hon fick det. Då kunde jag släppa och sedan flytta.

När jag efter något år besökte mitt Kiruna igen kom min bok faktiskt till mig. Av en händelse. Nu behövde jag bara skriva den.

Resultatet blev min debutroman.

I glömskans spår hittar jag tillbaka

I glömskans spår hittar jag tillbaka

I glömskans spår hittar jag tillbaka är en hjärtevärmande memoar av författaren Patrik Henriksson.

I denna berättelse återvänder han till sin barndoms Kiruna och låter minnena flöda fritt. Det är som om han kan höra sin mammas röst, även om den i verkligheten tystnat för alltid. Men det är mer än bara en nostalgisk resa; det är en upptäcktsfärd genom barnets värld. Läs mer »

Kenneth Handberg. Foto: Ulla-Carin Ekblom

Kenneth Handberg är toppolitikern som hoppade av för att få tid för sitt skrivande. Att syresätta hjärnan utanför maktens korridorer gav resultat. Familjelivet i Örebro och det egna företagandet kan kompletteras med barndomsdrömmen att skriva. ”Det är en dröm att få debutera. En dröm jag kan se ett samhälleligt värde i. Ju fler av oss som får vistas i fantasin på ett kravlöst sätt, desto fler av oss kan bidra till en värld som behöver kärlek.”

Två böcker blir klara samtidigt i månadsskiftet oktober/november. En roman kallad Beowulfs dotter, där det klassiska kvädet sätts i perspektiv, genom en nutida ung kvinna från Bergslagen. Kampen mellan det ljusa och det mörka tar ny fart. Kan någon vinna utan att vi alla förlorar?

Tantpatrullen är den verkliga debuten, med någon veckas marginal. Det är en bok för åldrarna 9-12. Den handlar om ett syskonpar, som möter sin avlidna mammas barndomsbekanting. Kan Tant Silva och barnen gemensamt, och med hjälp av Tantpatrullens övriga medlemmar, rädda världen från den gamla ondska som vaknat till liv? Mer humor och vilja gör de ett försök. För insekterna måste hittas! 

Tantpatrullen

Tantpatrullen

Något stämmer inte med sommaren. Det är tystare i luften. Fast inte helt tyst. Ett dovt brummande ljud hörs. Ett hemskt ljud. På sommarlovet gör syskonen Love och Lullan sitt bästa för att leva ett normalt liv, fast de ännu bär på sorgen efter sin mamma. Läs mer »

Sofie Järlesäter.

​Jag är en 36-årig skåning, som tagit ett varv via Örebro innan jag landat i Uppland tillsammans med min familj. Mina barn har fått vara försökspersoner när jag skrivit böcker och de är mina tuffaste kritiker.

 När jag inte skriver böcker arbetar jag som barnaudionom på Akademiska sjukhuset, där jag utför all typ av hörseldiagnostik samt är en del av CI-teamet. Därför var det viktigt för mig att ett av barnen i boken har cochleaimplantat. Det finns flera böcker där barn har glasögon, men väldigt få där ett barn har hörhjälpmedel och därför ville jag bidra till mångfaldet i barnboksvärlden. 

 Att det blev just rymden som blev förskolebarnens första resa är för att jag fastnade för att barnen skulle åka på en ovanlig utflykt varvat med vardagliga händelser. Hur får man på en reflexväst utanpå en rymddräkt? Och vad händer när melliset blir tyngdlöst? Jag ser fram mot att ta barnen på ännu fler fantasifulla, omöjliga resor, precis som förskolepersonal i vårt avlånga land gör varje dag! 

Förskolan Äventyret på rymdresa

Förskolan Äventyret på rymdresa

Varje onsdag åker förskolan Äventyret på utflykt till något ­spännande ställe. Den här gången väntar en resa bland stjärnor och planeter i vårt solsystem. Läs mer »