đŸŽ…đŸ» Svag julhandel? (Nyhetsbrev #415)

Böcker Àr den bÀsta julklappen? Illustration: iStock.

Julhandel med förhinder. Hur har julhandeln egentligen gĂ„tt för bokhandlare och förlag? Det Ă€r fĂ„ som det sĂ€ger det rent ut men det Ă€r uppenbart att det inte Ă€r lĂ€ge att korka upp champagnen. Överhuvudtaget verkar julklappshetsen nĂ„got lugnare i Ă„r av förklarliga skĂ€l nĂ€r priserna pĂ„ el och mat har stigit kraftigt. Ja, i stort sett allt har blivit dyrare – Ă€ven böcker.

De senaste veckorna har varit hektiska och det ska villigt erkÀnnas att jag inte hunnit lÀgga sÄ mycket tid pÄ Boktugg som behövs för att hÀnga med i nyhetsfloden. Det har blivit lite fÀrre texter Àn vanligt pÄ sajten.

Dessutom har det faktiskt gÄtt tvÄ veckor sedan förra nyhetsbrevet, det har knappt hÀnt pÄ fem Är tror jag. Det hÀr brevet kommer precis innan de flesta gÄr pÄ julledighet. Vi tar nya tag efter nyÄr dÄ vi har en del idéer kring hur Boktugg ska utvecklas.

Vi tÀnkte försöka hÄlla sajten öppen, inte lÀgga till betalvÀgg pÄ alla artiklar som mÄnga andra tidningar vÀljer att göra nu. DÀrför satsar vi ocksÄ vidare pÄ upplÀgget med sponsorer, företag i branschen som anser att Boktugg fyller en viktig funktion som nyhets- och kunskapsförmedlare, som stöttar oss ekonomiskt. Intresserad? Hör av dig till sales@boktugg.se

Allt fler prenumererar pÄ Analysbrevet, vilket gör att vi kan utveckla Àven detta. Det ska dock betonas att de pengar vi fÄr inte dÀr inte kan finansiera den stora öppna sajten.

Okej, vad kan rekommenderas ur de tvÄ senaste veckornas artiklar?

StĂ€ndigt aktuellt Ă€r diskussionen om egenutgivning och de nya hybridförlagsmodellerna. Det finns de som tror att detta Ă€r en helt ny företeelse. Men redan pĂ„ Dickens tid fanns det författare som finansierade sina egna utgivningar. Charles Dickens betalade exempelvis för utgivningen av A Christmas Carol eftersom förlaget inte trodde pĂ„ en kortroman med jultema. De menade att julberĂ€ttelser var lite förlegat …

Under julhandeln blir det ovanligt mycket signeringar ute i bokhandeln. Men hur mÄnga böcker sÀljer författare egentligen i snitt pÄ en signering? Vi frÄgade tvÄ bokhandlare och fick pÄ köpet ett antal tips pÄ hur man arrangerar en framgÄngsrik signering.

Hur gÄr det för Publit undrar olyckskorparna efter beskedet att de sagt upp personal och aviserat höjda tryckpriser. VD och grundare Per Helin förklarar att planen ligger fast: 2023 Àr Äret dÄ Publit ska bli lönsamt.

NÄgra andra nyheter som vi faktiskt varit snabba med Àr beskedet att Gyldendal stÀdar rejÀlt i bokföringen. För tvÄ Är sedan köptes svenska ljudboksförlaget Wapi för 100 Mkr. Nu skriver man ner vÀrdet pÄ Wapi med 76 Mkr.

Alla pratar om ChatGPT och andra nya AI-tjĂ€nster som hotar att ersĂ€tta tecknare och författare nĂ€r vem som helst kan skriva en bok med nĂ„gra korta instruktioner. Men Ă€r författare hotade? Vi fick lungnade (?) besked nĂ€r vi intervjuade … en AI-chatbot pĂ„ svenska.

Men vi fick Àven nyheten att Reedz ska hjÀlpa Axiell att hjÀlpa förlag med AI-översÀttningar och inlÀsningar.

/Sölve & vÀnnerna pÄ Boktugg

9500 artiklar pÄ Boktugg

Sedan Boktugg startade som en blogg för Ätta och ett halvt Är sedan har vi publicerat över 9500 artiklar. BÄde korta och lÄnga. Det senaste Äret kanske inte har varit vÄrt mest produktiva, men det har ÀndÄ blivit mÄnga riktigt lÀsvÀrda texter.

Sponsorer

Ett stort tack till alla företag och organisationer som stöttar Boktugg ekonomiskt och dÀrmed gör det möjligt för oss att driva den hÀr sajten och skicka ut detta nyhetsbrev.

Sponsorer

Ett stort tack Ă€ven till alla privatpersoner och företag som sponsrar oss genom att swisha ett bidrag eller betala in engĂ„ngsbelopp med kort. Vi listar inte era namn hĂ€r, men det betyder mycket för oss.


ERBJUDANDEN (sponsrade)

Just nu pÄ Bokus: Ge bort ett presentkort pÄ en bra bok i julklapp!

Just nu pÄ Adlibris: Varför inte ge bort ett presentkort i julklapp?

Just nu pĂ„ Akademibokhandeln: Aktuella vĂ€npriser – perfekta som julklappar

Just nu pÄ Bookbeat: Köp presentkort och ge bort Bookbeat i julklapp frÄn 99 kr per mÄnad.

Just nu pÄ Book Outlet: Bra priser pÄ böcker Äret runt! Thrillers och deckare frÄn 80 kr och Billiga barnböcker frÄn 37 kr.


ANALYSBREVET. Är det lönsamt med boksigneringar och i sĂ„ fall för vem? Vi tittar nĂ€rmare pĂ„ fenomenet signeringar i bokhandel och rĂ€knar lite mer pĂ„ ekonomin bakom det hela. LÄS: Kalkylen bakom en signering i bokhandel.

Du har vĂ€l inte missat vĂ„rt Analysbrev? Kommer 2-3 ggr per mĂ„nad och djupdyker i ett Ă€mne eller en trend. Nedan nĂ„gra av de senaste rubrikerna. Skaffa en prenumeration sĂ„ fĂ„r du alltid senaste utgĂ„van direkt i inboxen – och dessutom tillgĂ„ng till hela arkivet. NĂ„gra av rubrikerna:


UPPSNAPPAT

ÅretsbĂ€sta 1. Bokhandlaren Johan ZillĂ©n listar Ă„rets bĂ€sta böcker (av dem han har lĂ€st). Hans topp 3 Ă€r VĂ€lkommen till Evigheten â€“ Camilla Grebe: ”NĂ€r Grebe Ă€r i form Ă€r hon sannolikt landets bĂ€sta spĂ€nningsförfattare”, I dina hĂ€nder â€“ Malin Persson Giolito â€Bevisar Ă„terigen att hon Ă€r kanske rikets frĂ€msta dramathriller-författare” samt Bortbytaren â€“ Anders de la Motte: ”I mitt tycke kanske hans allra bĂ€sta bok hittills”.

ÅretsbĂ€sta 2. Lotta Olsson i Dagens Nyheter listar Ă„rets 30 bĂ€sta deckare. Hennes topp 3 Ă€r Erik Axl Sund – Otid: ”författarnas sjĂ€tte och hittills bĂ€sta deckare. Vilket inte vill sĂ€ga lite.”, Jane Harper – Ă–verlevarna: ”TĂ€t, lysande deckare med det olycksbĂ„dande havet stĂ€ndigt nĂ€rvarande” och Liz Moore – Flod av döda sjĂ€lar: ”spĂ€nnande samtida socialrealism som i ”The wire”, fast ur kvinnlig synvinkel och om opioidkrisen”.

🎅 Julspecial. Sedan julen 2020 har Denise Rudberg utkommit med specialutgĂ„van Jidhoffs jul som efter helgerna plockats bort frĂ„n prenumerationstjĂ€nsterna. Nu Ă€r hon tillbaka med den finala versionen. Denna utgĂ„va, med titeln Jidhoffs jul och nyĂ„r, Ă€r omskriven och utbyggd liksom förra Ă„ret och tillgĂ€ngliggörs som ljud- och e-bok. Men denna gĂ„ng utan tidsbegrĂ€nsning.

Textannonser

DUMM – EN ANNORLUNDA SKRIVKURS EGEN COACH 
En skrivkurs med extra allt! Lektioner, kursbok, egen coach, 35 veckor frĂ„gor&svar samt manusutveckling av ditt manus! Gratis webbinar den 17/1 kl 20 och 22/1 kl 17. LÄS MER OCH BOKA PLATS

Vulkandrama i dystopisk ungdomsroman. Ett vulkanutbrott ödelĂ€gger stora delar av jorden. Ungdomarna Abra och Beata i vĂ€stra Indien överlever. Följ deras dramatiska vandring mot vad de hoppas blir rĂ€ddningen i Underjordens Ursinne av Hans Conradson.

NOFF Àr branschorganisationen för de mindre och medelstora, oberoende bokförlagen. GÄ med idag och fÄ tillgÄng till webinarier, utbildningar och förmÄnliga rabatter pÄ förlagsrelaterade tjÀnster. Bli medlem idag!

Och sÄ ytterligare lite rubriker

Tunedal och Cullhed prisas. Det Ärliga guldregnet av priser och stipendier frÄn Svenska Akademien (och andra fonder de förvaltar) ger miljoner att fördela till författare och andra i bokbranschen. Idag fördelades en dryg miljon.

Delar pÄ 1,1 Mkr i stipendier. Natur & Kultur delar ut stipendier pÄ vardera 100 000 kr till Wanda Bendjelloul, Linda Bondestam, Ida Börjel, Ingrid Elam, Tsegabrhan Goitom, Lars Jakobson, Pamela Jaskoviak, Jan Jörnmark, Jan Lööf, Carl Johan Malmberg och Maria Maunsbach.

HĂ„kan Lindquist Ă€r död. Författaren och översĂ€ttaren HĂ„kan Lindquist har gĂ„tt bort, 64 Ă„r gammal, skriver DN.

De kan vinna Katapultpriset 2022. SkönlitterĂ€ra sektionen i Sveriges Författarförbund har nominerat fem författare till Katapultpriset. Priset delas ut till 2022 Ă„rs bĂ€sta skönlitterĂ€ra debut. 

Fem författare delar pĂ„ 250 000 kr. Svenska Akademien har under 2022 ur egna medel delat ut belöningar pĂ„ 50 000 kronor vardera till Magnus Bremmer, Jörgen Gassilewski, Nils HĂ„kanson, Jesper Högström och Vibeke Olsson.

Söndagstuggare: Alexander Forselius. Svenskar kan publicera men inte konsumera ljudböcker pÄ Spotifys nya plattform, konstaterar egenutgivaren Alexander Forselius som i ett gÀstblogginlÀgg berÀttar hur han gjorde för publicera sina egna ljudböcker pÄ Spotify.

OsĂ€ker pĂ„ om du missat nĂ„gra nyheter? HĂ€r Ă€r de 100 senaste pĂ„ sajten …

Debutanter. Du missar vÀl inte alla nya debutantportrÀtt? Och Àr du författare som nyligen debuterat eller ska göra det sÄ se till att skicka in. Vi har inte ens krav pÄ att du mÄste köpa en annons för att bli publicerad. HÀr Àr nÄgra aktuella:


Vi pĂ„minner vi om Boktuggs annonsmeny som nu Ă€r uppdaterad med höstens priser och Ă€ven innehĂ„ller ett par nya spĂ€nnande annonsalternativ. Vad sĂ€gs exempelvis om ett dedikerat utskick till alla prenumeranter med bara din bok?


Boktugg och detta nyhetsbrev befinner sig i stĂ€ndig utveckling. Om du gillar det vi gör sĂ„ fĂ„r du gĂ€rna bli en Supporter. Och jobbar du i bokbranschen ska du givetvis bli en Insider och prenumerera pĂ„ Analysbrevet. Ytterligare ett sĂ€tt att stötta oss Ă€r att anvĂ€nda vĂ„r sökmotor för böcker och klicka dig vidare pĂ„ köplĂ€nkarna sĂ„ fĂ„r vi en liten kickback via affiliateavtal.

Dessutom tar vi gÀrna emot nyhetstips eller förslag pÄ förbÀttringar pÄ tips@boktugg.se

Sölve Dahlgren

Sölve Dahlgren

Sölve Dahlgren Àr journalist sedan 30 Är tillbaka och författare till mer Àn tio böcker. VD och chefredaktör för Boktugg.

solve@boktugg.se

Gör som ...

… och alla vĂ„ra andra sponsorer som stöttar oss ekonomiskt. Vill ditt företag bli sponsor? Kontakta sales@boktugg.se för mer information. Privatpersoner och mindre företag som vill bidra swishar valfritt belopp till 123-483 18 71 (klicka hĂ€r för QR-kod) eller med andra betalmedel.

Åttonde boken om Familjen Knyckertz

Nu slÀpps bok nr 8 i serien om Familjen Knyckertz. Den hÀr berÀttelsen innehÄller husdjurslÀngtan, en avliden slÀkting, en papegoja med inte helt rent mjöl i pÄsen,