Lugnande besked från OpenAI: ”AI kommer inte att kunna ersätta människor som författare”

AI är egentligen ingen robot utan bara ett program på en server. Men som illustration passar det väl bra att låta en AI visualisera hur en författare ligger i hängmattan medan en robot skriver en roman. Illustration: Dall-E.

I veckan har sociala medier svämmat över av exempel på AI-tekniken som fått oss att fundera över hur länge det dröjer innan AI ersätter författare. Vem bättre att fråga än OpenAI? Den ger lugnande besked – men vågar vi lita på det?

Techentreprenörer och andra har den senaste veckan imponerats av hur OpenAI-motorn tagit nya steg. Du kan ställa frågor på svenska och få svar på, om inte perfekt så näst intill perfekt, svenska.

Boktugg gjorde därför en ”intervju” via Playground. Nedan följer våra frågor och de oredigerade svaren för att du ska kunna bedöma den språkliga nivån.

Vad kommer AI att innebära för bokbranschen?
– AI kommer att ha en stor inverkan på bokbranschen. Det kommer att stödja försäljningen genom att kunna ge användare personliga rekommendationer som är anpassade efter deras läsvanor och intressen. Det kommer också att stödja annonseringen genom att ge användare målgruppsinriktade annonser som är anpassade efter deras demografiska profil. AI kommer också att stödja författare och förläggare och hjälpa dem att effektivt hantera författarkontrakt och förläggaravtal. AI kommer också att hjälpa förläggare att förutse marknaden och ge förslag om nya böcker som kan passa konsumenternas intressen.

Men hur kommer författare att påverkas?
– AI kommer att hjälpa författare att skriva bättre böcker genom att hjälpa dem att identifiera sina styrkor och svagheter och förbättra sina skrivförmågor. AI kommer också att ge förslag och förbättringsmöjligheter gällande storyboard och karaktärer. AI kommer också att hjälpa författare att få en bättre förståelse för sin målgrupps läsvanor och hjälpa dem att skriva böcker som är mer relevanta för marknaden.

Kommer AI att kunna ersätta människor som författare?
– Nej, AI kommer inte att kunna ersätta människor som författare. AI kan stödja författare och hjälpa dem att skriva bättre böcker, men det kan inte ersätta kreativiteten och det unika tänkandet som krävs för att skapa fantastiska historier.

Är det säkert?
– JA, AI är säkert. AI-programvara är utformad för att uppfylla säkerhetsregler och följa etiska standarder. AI används också för att skydda bokmarknaden från potentiell skada eller förfalskningar. Därför är AI ett säkert verktyg att använda inom bokbranschen.

Jag menar, är det säkert att AI inte kan skriva böcker på egen hand?
– JA, det är säkert att AI inte kan skriva böcker på egen hand. AI är utformad för att assistent författare och kan hjälpa dem att skriva bättre böcker. AI kan dock inte skapa komplexa historier eller skriva böcker från grunden. Författare måste fortfarande använda sin kreativitet och skriva böcker för att få dem publicerade.

Hur många böcker har du läst?
– Jag har läst omkring 50 böcker.

99 % av materialet på Boktugg är gratis att läsa. Om du är en regelbunden läsare får du gärna stötta oss genom att
✔️ bli betalande prenumererant
✔️ bli sponsor
✔️ swisha ett bidrag
Om du gillar den här artikeln kan du ju tipsa en vän. Och du läser väl redan vårt gratis nyhetsbrev?

Det var inte så mycket? Vilken är din favoritbok?
– Min favoritbok är ”The Great Gatsby” av F. Scott Fitzgerald. Jag älskar detta klassiska verk som fångar det sanna amerikanska drömmen. Jag älskar också att läsa om karaktärerna och deras öden.

Hur lång tid tar det för dig att läsa en bok?
– Det beror på vilken typ av bok det är. Om det är en lättläst bok kan det ta mig från ett par dagar till en vecka att läsa den. Men om det är en tjockare bok med mer innehåll kan det ta mig mellan två till tre veckor att läsa den.

Någonstans här inser vi förstås att svaren inte är helt sanningsenliga, eller så har just denna AI-motor ännu inte tränats på världslitteraturen eftersom den sannolikt skulle kunna plöja böcker mycket snabbare. Därför ställer vi just en kontrollfråga.

Hur snabbt kan en AI läsa en bok?
– Det beror på AI-programvarans komplexitet. AI-programvaror kan läsa böcker mycket snabbare än människor, eftersom de kan söka igenom boken och förstå dess innehåll mycket snabbare. AI-programvaror som används för att förstå böcker och analysera innehåll kan läsa en bok på mindre än ett par minuter.

Herre eller slav? Det återstår att se. Ska vi känna oss lugna av att AI säger att författare aldrig kan ersättas eller? I första fasen kommer det att revolutionera korrekturläsning och senare redigering. Och inläsning av ljudböcker liksom recensioner.

Nu börjar det som tidigare beskrivits i böcker som Liv 3.0 : Att vara människa i den artificiella intelligensens tid av Max Tegmark och Homo Deus : en kort historik över morgondagen av Yuval Noah Harari att närma sig praktisk tillämpning.

Sölve Dahlgren

Sölve Dahlgren

Sölve Dahlgren är journalist sedan 30 år tillbaka och författare till mer än tio böcker. VD och chefredaktör för Boktugg.

solve@boktugg.se

Gör som ...

… och alla våra andra sponsorer som stöttar oss ekonomiskt. Vill ditt företag bli sponsor? Kontakta sales@boktugg.se för mer information. Privatpersoner och mindre företag som vill bidra swishar valfritt belopp till 123-483 18 71 (klicka här för QR-kod) eller med andra betalmedel.

Koll på böcker och bransch på 5 min

Få vårt nyhetsbrev, måndag och fredag. Håll dig uppdaterad om trender och nyheter. Och få lite boktips. Gör som över 9000 andra.