Fem författare delar på 250 000 kr från Svenska Akademien

Svenska Akademien har under 2022 ur egna medel delat ut belöningar på 50 000 kronor vardera till Magnus Bremmer, Jörgen Gassilewski, Nils Håkanson, Jesper Högström och Vibeke Olsson.

Det är den tiden på året då stipendieregnet faller över författar-Sverige och några får en extra slant till jul men som helst ska räcka till nästa års skrivtid. Svenska Akademien fördelar en mängd olika stipendier, men ur egna medel delar de ut belöningar till dessa fem författare och journalister:

Magnus Bremmer, född 1983, är litteraturhistoriker, redaktör och kritiker. Han disputerade 2015 vid Institutionen för kultur och filosofi, Stockholms universitet med avhandlingen Konsten att tämja en bild. Fotografiet och läsarens uppmärksamhet i 1800-talets Sverige. Bremmer är nu verksam som forskningsredaktör vid Stockholms universitet och som litteraturkritiker i Dagens Nyheter.

Jörgen Gassilewski, född 1961, är verksam som poet, kritiker, översättare och kulturjournalist. Han utbildade sig till bildkonstnär vid Konstakademien i Köpenhamn. Som författare debuterade han 1987 med diktsamlingen Du. Hans senaste verk är Hastigheten (2017), som nominerades till Augustpriset, och Ballongen (2021). Även romanen Göteborgshändelserna (2006) blev nominerad till Augustpriset. Gassilewski belönades 2021 med Erik Lindegren-priset.

Nils Håkanson, född 1975, är författare och översättare. Han disputerade 2012 i slaviska språk vid Uppsala universitet med avhandlingen Fönstret mot öster. Håkanson översätter till svenska främst från ryska men även från engelska, tyska, och ukrainska. Han är också forskningsredaktör för Svenskt översättarlexikon. Bland de personer han översatt kan nämnas den ryske författaren och journalisten Sergej Lebedev. Håkansons första roman, Nya Aros, utkom 2006. År 2021 belönades han med Augustpriset i fackbokskategorin för Dolda gudar.

Jesper Högström, född 1965, är journalist, författare och översättare. Han medverkar regelbundet på Dagens Nyheters kultursida och har översatt Hilary Mantels trilogi Wolf Hall. Hans debutbok var Den andra stranden (2004), varpå följde VM-boken (2006). Högströms senast utgivna böcker är Lusten och ensamheten. En biografi över Hjalmar Söderberg (2017), Blågult. Historien om Sveriges herrlandslag i fotboll (2018) och Jag vill skriva sant. Tora Dahl och poeterna på Parkvägen (2021).

Vibeke Olsson, född 1958, är författare och pastor. Hon har skrivit närmare trettio böcker, bland vilka man finner ungdomsböckerna om Ulrike under andra världskriget, en romansvit om Romarriket (och andra böcker om romartiden) samt arbetarromanerna om Bricken på Svartvik. Några titlar som särskilt kan nämnas är Molnfri bombnatt, en skildring av tiden under och kring andra världskriget, som fick ett stort genomslag hos läsare och kritiker när den utkom 1995, och Skymningens nådatid (2005), en av romanerna om romartiden. Olsson har belönats med bland annat Lars Ahlin-stipendiet, Ivar Lo-priset och Moa-priset.

99 % av Boktugg är gratis att läsa. Regelbunden läsare?  Prenumerera!

Sölve Dahlgren

Sölve Dahlgren

Sölve Dahlgren är journalist sedan 30 år tillbaka och författare till mer än tio böcker. VD och chefredaktör för Boktugg.

solve@boktugg.se

Gör som ...

… och alla våra andra sponsorer som stöttar oss ekonomiskt. Vill ditt företag bli sponsor? Kontakta sales@boktugg.se för mer information. Privatpersoner och mindre företag som vill bidra swishar valfritt belopp till 123-483 18 71 (klicka här för QR-kod) eller med andra betalmedel.

SPONSRAT INNEHÅLL

SPONSRAT INNEHÅLL