🏰 Egenutgivaren Trump – Boktuggs nyhetsbrev #354

Helgreflektion: I helgen öppnade jag knappt datorn. DĂ€remot hann jag med en ölprovning hos ett mikrobryggeri och det Ă€garen berĂ€ttade för oss pĂ„minde mycket om hur ett mikroförlag fungerar. Det Ă€r passionen, inte att bli rik, som Ă€r drivkraften. DĂ€refter blev det uppfriskande vinterbad i Öresund och bastu.

NÄgonstans dÀr började jag fundera över drivkraften bakom Boktugg och vad som fÄtt mig att jobba vidare i flera Är utan att ta ut lön (frÄn Boktugg) istÀllet för att skriva om exempelvis ehandel, AI eller bitcoin.

Jag vill förstÄ bokbranschen. Boktuggs Analysbrev Àr till för dig som ocksÄ vill förstÄ bokbranschen. Inte bara hur den fungerade igÄr och idag utan Àven i framtiden. Det Àr lÀtt hÀnt att fastna i det man en gÄng lÀrt sig och inte se att vÀrlden förÀndras. Hans Rosling belyser detta i sina böcker, och det gÀller i högsta grad bokbranschen.

SĂ„ för att förstĂ„ bokbranschen behöver man följa med i förĂ€ndringar som hela tiden sker i smĂ„ steg vilket gör dem förrĂ€diska. Dessutom finns det mĂ„nga experter som uttalar sig tvĂ€rsĂ€kert utan att reflektera över att de baserar sin vĂ€rldsbild pĂ„ hur bokbranschen fungerade 2012 – eller Ă€nnu vĂ€rre: 1995.

Jag mĂ€rker att det finns de som lĂ€ngtar tillbaka till hur det fungerade förr i vĂ€rlden, före internetbokhandelns tid. De minns fördelarna, men glömmer nackdelarna. Ingen av oss vet hur framtiden ser ut, men det Ă€r en fördel att Ă„tminstone veta hur nutiden ser ut.

Lite lĂ€ngre ner tĂ€nkte jag förklara vĂ„ra tre mejlmagasin (eftersom nyhetsbrev egentligen inte Ă€r rĂ€tt ord). 

Ha nu en skön vecka!

/Sölve & vÀnnerna pÄ Boktugg

🍳 JUST NU – dĂ„lig stĂ€mning i köket: Mondials kokbok BerĂ€ttelser och recept: Asiatiska utflykter och oförklarliga avstickare Ă€r till stora delar en kopia av boken Facing heaven, anser Natur & Kultur som lĂ€mnat in en stĂ€mningsansökan för att stoppa Mondials bok.

⭐ Årets lĂ€supplevelse 2021: Varje dag nĂ€rmar vi nu oss förstaplatsen i omröstningen. Du hittar alla placeringar som hittills publicerats hĂ€r. Hur mĂ„nga av dina favoriter har dykt upp och vilka titlar överraskar dig?

🎅 Aktuella erbjudanden (sponsrade lĂ€nkar)
Bokus: Fynda flera av de populÀraste boksnackisarna inom deckargenren med 2 för 249 kr.
Adlibris:Köp 4 pocket betala för 3 – gĂ€ller utvalda titlar! VĂ€lj bland historiska romaner, biografier, intressanta perspektiv pĂ„ samtida fenomen och mycket mer.
Bestories.se: Julens alla boknyheter hittar du hos Bestories.
Akademibokhandeln:Julklappsguiden 2021


DAGENS ETTA

SkÀrmdump frÄn Donald Trumps förlags hemsida.

Donald Trump som egenutgivare – dĂ€rför vĂ€ljer han bort traditionella förlag 

Donald Trumps första bok blev en coffee table-bok dÀr han skrivit bildtexterna sjÀlv. Men rÀkna med att hans memoarer kommer och att det egna förlaget blir ett mediahus.

Nyheten fick genomslag Ă€ven i Sverige via TT och dĂ€rmed alla tidningar. DĂ€remot var det inte alla som uppmĂ€rksammade det som Boktugg vinklade pĂ„: Donald Trump ger ut fotobok pĂ„ eget förlag – skriver bildtexterna sjĂ€lv.

Winning Team Publishing heter förlaget som drivs av hans son Donald Trump Jr och kampanjmedarbetaren Sergio Gor.

Enligt sajten Politico har fotoboken Our Journey Together förhandsbestÀllts i över 70 000 ex första veckan trots ett pris pÄ 74,99 dollar (eller 229,99 dollar för ett signerat exemplar).

SĂ„ varför vĂ€ljer Trump att bli egenutgivare? Är det för att han Ă€r entreprenör och kontrollfreak eller har det att göra med att flera stora förlag tvekar kring att ta sig an en sjĂ€lvbiografi av en ex-president som ljugit mer Ă€n sina föregĂ„ngare? Att faktagranska en bok av Trump skulle vara en förlĂ€ggares mardröm.

Men det kan finnas ett helt annat skÀl ocksÄ.

– Jag misstĂ€nker att Trump vĂ€ljer egenutgivning för att han inte vill utstĂ„ förödmjukelsen av att fĂ„ ett lĂ€gre förskott Ă€n han fĂ„tt tidigare eller att nĂ„gon fĂ„r veta att det Ă€r lĂ€gre Ă€n Obamas. Jag förestĂ€ller mig att det Ă€r en lika stor del av det som nĂ„got annat, sĂ€ger en förlagschef till Politico.

Michelle och Barack Obama fick ju ett rejÀlt förskott pÄ sina böcker, enligt uppgift betalade Penguin Random House över en halv miljard svenska kronor, eller 60 miljoner dollar för rÀttigheterna till Obama-biografierna.

Samtidigt Ă€r bokförlaget bara en liten del av Trumps nybygge – Trump Media and Technology Group (TMTG) som vĂ€rderas till 10 miljarder dollar enligt Forbes. Trots att företaget inte Ă€r mycket mer Ă€n lösa idĂ©er om ett mediahus som ska vara ett hem för TrumpvĂ€nligt innehĂ„ll.

Winning Team Publishing utlovar fler författare Àn Donald Trump och Donald Trump Jr. framöver. Inom kort ska en bÀstsÀljande konservativ författare presenteras. PÄ förlagets hemsida presenteras han dessutom som President Donald J. Trump.



UPPSNAPPAT

🎧 Nextory. Nextorys bokslut för 2020 Ă€r officiellt. Förlusten pĂ„ 55 Mkr var enligt plan. Men hur lĂ„ngt borta Ă€r börsnoteringen? Dessutom kommer nu nya funktionen Switch och exklusivt innehĂ„ll pĂ„ franska – men inte Nextory Original?

📚 Ordboksgrav. Sista delen av Svenska Akademiens ordbok (SAOB) vĂ€ntas bli fĂ€rdig under 2023. DĂ€refter riskerar ordboken att gĂ„ i graven dĂ„ Akademien övervĂ€ger att upphöra med finansieringen, rapporterar SVT Kultur.

🏆 Selmapriset. Vulkan ska Ă€nnu en gĂ„ng utse Ă„rets bĂ€sta egenutgivna bok. BerĂ€ttigade att tĂ€vla Ă€r alla böcker utgivna pĂ„ eget förlag eller via egenutgivningstjĂ€nster under 2021. Förutom Ă€ran och publiciteten utgĂ„r en prissumma pĂ„ 20 000 kr samt utgivning som ljudbok.


KORSORD & QUIZ

đŸ§© Varje vecka lĂ€gger vi upp ett nytt Litteraturkryss och med ojĂ€mna mellanrum nya quizzar dĂ€r du kan testa dina kunskaper. För Insider- och Supporter Flex-prenumeranter.


MEJL-TRIO

Tre snarlika (?) mejltidningar frÄn Boktugg.

Boktuggs tre mejlmagasin

Nyhetsbrev, eposttidningar eller kanske mejlmagasin? Boktugg har numera tre och det kan vara lÀge att förklara vilket som Àr vad.

  • Analysbrevet. (Premium) GĂ„r pĂ„ djupet i trender samt beskriver hur olika delar av bokbranschen fungerar. Kommer ut 2-3 ggr i mĂ„naden men frĂ„n och med 2022 siktar vi pĂ„ veckoutgivning och en fast veckodag. För dig som jobbar i bokbranschen, framför allt pĂ„ förlag eller som författare.
    LĂ€s mer och prenumerera.
  • Nyhetsbrevet. (Gratis) Det som du lĂ€ser just nu, vĂ„rt klassiska nyhetsbrev som lĂ€ses av ”alla” i bokbranschen och som Ă€r en mix av nyheter, trendspaningar och nya böcker. Utkommer 2 ggr/vecka, vanligen mĂ„ndag och fredag.
    LĂ€s mer och prenumerera.
  • Boktipsbrevet. (Gratis) VĂ„rt nyaste tillskott som mixar boktips, författarintervjuer mm. Utkommer ca 1 gĂ„ng i veckan, vanligen onsdagar. LĂ€s mer och prenumerera.

Under 2022 kommer vi att utveckla och fortsÀtta vÀxa dessa nyhetsbrev som tillsammans har över 10 000 lÀsare. Kanske prenumererar du redan pÄ alla tre, eller nöjer dig med ett av dem.

Och om du vill annonsera i nyhetsbrevet och Boktipsbrevet kontaktar du sales@boktugg.se 


BOKTUGG SUPPORTER

💳 Boktugg.se och det hĂ€r nyhetsbrevet Ă€r gratis. Uppskattar du oss, köp gĂ€rna stödprenumerationen Supporter Flex. Du bestĂ€mmer priset, frĂ„n 10 kr/mĂ„nad eller frĂ„n 100 kr/Ă„r.  
Det gÄr Àven att swisha eller betala engÄngsbelopp.


FÖRRA VECKAN

BokmÀssan i Bryssel 2022 stÀlls in pga covid-situationen.

Rubrikerna: Det hÀr hÀnde förra veckan 

HÀr Àr snabbreprisen av förra veckan pÄ Boktugg, bÄde huvudsajten och Insider.


Vill du ha Boktuggs nyhetsbrev direkt i din inbox? Prenumerera gratis.

Sölve Dahlgren

Sölve Dahlgren

Sölve Dahlgren Àr journalist sedan 30 Är tillbaka och författare till mer Àn tio böcker. VD och chefredaktör för Boktugg.

solve@boktugg.se

Gör som ...

… och alla vĂ„ra andra sponsorer som stöttar oss ekonomiskt. Vill ditt företag bli sponsor? Kontakta sales@boktugg.se för mer information. Privatpersoner och mindre företag som vill bidra swishar valfritt belopp till 123-483 18 71 (klicka hĂ€r för QR-kod) eller med andra betalmedel.

Relaterade nyheter

SPONSRAT INNEHÅLL

SPONSRAT INNEHÅLL