bokbranschen
Läst & hört i bokbranschen. Illustration: iStock.

Hört & läst 29 november 2021

Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på linkedin
Dela på email

📈 StorytelTopp. Dag Öhrlunds sjätte bok om kommissarie Ewert Truut, 419 timmar, var mest lyssnade och lästa bok på Storytel Sverige under vecka 47 (22–28 nov). 2. Isstorm av Buthler Grimwalker och 3. Obscuritas av David Lagercrantz. Avicii-biografin inläst av författaren Måns Mosesson når tionde plats.

😷 MaskTvång. Från och med imorgon tisdag blir det obligatoriskt med ansiktsmask i butiker och kollektivtrafik i England. Detta i ett försök att begränsa spridningen av omicron som inte är namnet på någon ny mutant i Marvelfilmerna utan den senaste covidmutationen. (The Bookseller)


ANNONS


NoBlackFriday. SF-bokhandeln har i år valt att strunta i Black Friday. På Instagram läser vi att de istället valt att bidra med 50 000 kr för flickors rätt att lära sig läsa och skriva och få en utbildning. Projektet görs med Oldarpoi Sverige och lokala aktören Nashulai Concervancy i Kenya. (SF-bokhandeln)

🧑🏽‍🤝‍🧑🏽 KvinnoDominans. De senaste fyra Augustprisade romanerna är skrivna av kvinnor. Förlagsarbetarna, kritikerna, och läsarna är också i allt högre grad kvinnor. Visst finns det en glädje i att kvinnors erfarenheter får synas, men vi måste också fråga oss vad det får för konsekvenser för litteraturen och för mäns läsande, skriver Åsa Beckman. (Dagens Nyheter)

PersonligFotbollsserie. Vi som är uppvuxna med Tidningen Buster minns fotbollsserierna i den. Personliga barnböcker har Boktugg skrivit om tidigare. Men ett brittiskt förlag erbjuder nu en personlig seriebok där du kan bli huvudperson i en tecknad serie. Välj namn på laget, den som ska få boken och tröjnummer (på ryggen) och beställ. (Not on the High Street)

🍿 Bokström+Bokmässan. Bokström är en 20 timmar lång livestream där finlandssvenska författare möter varandra och kollegor från Sverige. 40 samtal. 90 medverkande. Fredag-lördag 3-4 december (kl 8-18 varje dag) kan du se livesändningen Bokström kostnadsfritt på Bokmässan Play.

ANNONS

⚖️ MoralFörtal. På tal om förtal i böcker skriver Victor Malm i en krönika: ”Förlagen kan bli – och blir ibland – verktyg för ryktesspridning, rena hämndaktioner. Är det bortom bra och dåligt? (…) Problemen som serietillverkningen av intima bekännelser och spekulativa smaskigheter oundvikligen orsakar ska dock dryftas offentligt, inte av jurister och domstolar. Så snälla moralen, kom tillbaka, vi har glömt bort att vi saknar dig.” (Expressen)

🏬 IndieCrowd. Den walesiska bokhandeln Book-ish i Crickhowell ligger i ett hus som fastighetsägaren vill sälja. Efter 18 månaders pandemi hade dock bokhandeln svårt att finansiera köpet. En auktion gav 5000 pund och en crowdfundingkampanj (som re-tweetades av bland andra Neil Gaiman) ytterligare 25 750 pund på bara tio dagar. Book-ish är nu hoppfulla om att kunna köpa sina lokaler. (The Bookseller)

Sölve Dahlgren

Sölve Dahlgren

Sölve Dahlgren är journalist sedan 30 år tillbaka och författare till mer än tio böcker. VD och chefredaktör för Boktugg.

solve@boktugg.se

❤️ Tack för att du läste ända hit. Hoppas att läsupplevelsen var bra. Som du märkte slapp du betalvägg. Mycket tack vare läsare som väljer att stödja oss ekonomiskt genom donationer:

(Om du redan är Supporter – tack!)

❤️ Tack för att du läste ända hit. Hoppas att läsupplevelsen var bra. Som du märkte slapp du betalvägg. Mycket tack vare läsare som väljer att stödja oss ekonomiskt genom donationer:

(Om du redan är Supporter – tack!)

Lär dig bokbranschen på 5 minuter

Få vårt nyhetsbrev, måndag och fredag. Håll dig uppdaterad om trender och nyheter. Och få lite boktips. Gör som över 8000 andra.

Utgivningar idag: Ett 50-tal titlar på Bokinfo, exempelvis novellsamlingen Vad vi pratar om när vi pratar om kärlek av Raymond Carver, barnböckerna Mormor till reapris av A.K Sydegård och Nytt liv av Christina Wahldén. Samt den givna favoriten för hästälskande i alla åldrar: Mulle Jubileumsutgåva 1972-2022 av Lena Furberg (läs gärna vår tidigare intervju med Lena Furberg och vad vi tidigare skrivit om Mulle-seriens 50-årsjubileum).

🎂 Födelsedagar: Kerstin Thorvall (1925-2010) var född den 12 augusti. Hon debuterade med tonårsboken Boken till dig (1959) och skrev därefter barn-, ungdoms- och vuxenböcker. Några av de mest uppmärksammade var Det mest förbjudna och När man skjuter arbetare (som belönades med Moa Martinson-priset).

🐘 Den 12 augusti firar man Internationella elefantdagen, Internationella ungdomsdagen och Vinylskivans dag. Vi kan konstatera att ljudböcker på vinylskiva inte är så vanligt idag – även om det var så det började. Den som vill lära mer om elefanter kan exempelvis läsa Elefanten av Jenni Desmond eller Mannen som talade med elefanter : ett liv i frihet på den afrikanska savannen av Lawrence Anthony.🧟 Trendgenrer. Vilka genrer blir hetast framöver? The Bookseller har frågat brittiska agenter och redaktörer som ser växande nya trender i form av ”stealth-help” (som hjälper folk att förbättra sina liv utan att vara självhjälpsböcker) och ”cli-fi” (= klimatfiktion som dock funnits i över tjugo år, Boktugg skrev om cli-fi för två år sedan och ordet kvalade till och med in på nyordslistan 2020). Även ”gothic fiction” och ”horror” (skräck och ruskiga övernaturliga romaner) verkar gå mot en ny storhetstid, som ett resultat av framgångarna för tv-serier som Stranger Things. Ska man tala genreöverskridande blir det en mix av historiska romaner och fantasy. Vad vore en trendspaning utan att nämna TikTok som möblerar om bokhandlarnas hyllor? Här är genren ”rom coms” (romantiska komedier) en vinnare.

🕴️ Nya ägare. Det digitala utbildningsförlaget Bonnier Education/Clio får ny ägare i form av Egmontägda Lindhardt og Ringhof Uddanelse. Därmed lämnar Bonniers ännu en gång läromedelssektorn.

📚 Ny bokhandel. Det samhällsengagerade och lokala synsättet fortsätter att vara i fokus när Linköpings bokhandel i morgon slår upp dörrarna. Bokcaféet i lokalen ska vara såväl en mötesplats som en samlingsplats för olika kulturella event, såväl litterära som andra.


Uppdateras under dagen …