bokbranschen
Läst & hört i bokbranschen. Illustration: iStock.

Hört & läst 29 november 2021

Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på linkedin
Dela på email

📈 StorytelTopp. Dag Öhrlunds sjätte bok om kommissarie Ewert Truut, 419 timmar, var mest lyssnade och lästa bok på Storytel Sverige under vecka 47 (22–28 nov). 2. Isstorm av Buthler Grimwalker och 3. Obscuritas av David Lagercrantz. Avicii-biografin inläst av författaren Måns Mosesson når tionde plats.

😷 MaskTvång. Från och med imorgon tisdag blir det obligatoriskt med ansiktsmask i butiker och kollektivtrafik i England. Detta i ett försök att begränsa spridningen av omicron som inte är namnet på någon ny mutant i Marvelfilmerna utan den senaste covidmutationen. (The Bookseller)


ANNONS


NoBlackFriday. SF-bokhandeln har i år valt att strunta i Black Friday. På Instagram läser vi att de istället valt att bidra med 50 000 kr för flickors rätt att lära sig läsa och skriva och få en utbildning. Projektet görs med Oldarpoi Sverige och lokala aktören Nashulai Concervancy i Kenya. (SF-bokhandeln)

🧑🏽‍🤝‍🧑🏽 KvinnoDominans. De senaste fyra Augustprisade romanerna är skrivna av kvinnor. Förlagsarbetarna, kritikerna, och läsarna är också i allt högre grad kvinnor. Visst finns det en glädje i att kvinnors erfarenheter får synas, men vi måste också fråga oss vad det får för konsekvenser för litteraturen och för mäns läsande, skriver Åsa Beckman. (Dagens Nyheter)

ANNONS

PersonligFotbollsserie. Vi som är uppvuxna med Tidningen Buster minns fotbollsserierna i den. Personliga barnböcker har Boktugg skrivit om tidigare. Men ett brittiskt förlag erbjuder nu en personlig seriebok där du kan bli huvudperson i en tecknad serie. Välj namn på laget, den som ska få boken och tröjnummer (på ryggen) och beställ. (Not on the High Street)

🍿 Bokström+Bokmässan. Bokström är en 20 timmar lång livestream där finlandssvenska författare möter varandra och kollegor från Sverige. 40 samtal. 90 medverkande. Fredag-lördag 3-4 december (kl 8-18 varje dag) kan du se livesändningen Bokström kostnadsfritt på Bokmässan Play.

⚖️ MoralFörtal. På tal om förtal i böcker skriver Victor Malm i en krönika: ”Förlagen kan bli – och blir ibland – verktyg för ryktesspridning, rena hämndaktioner. Är det bortom bra och dåligt? (…) Problemen som serietillverkningen av intima bekännelser och spekulativa smaskigheter oundvikligen orsakar ska dock dryftas offentligt, inte av jurister och domstolar. Så snälla moralen, kom tillbaka, vi har glömt bort att vi saknar dig.” (Expressen)

🏬 IndieCrowd. Den walesiska bokhandeln Book-ish i Crickhowell ligger i ett hus som fastighetsägaren vill sälja. Efter 18 månaders pandemi hade dock bokhandeln svårt att finansiera köpet. En auktion gav 5000 pund och en crowdfundingkampanj (som re-tweetades av bland andra Neil Gaiman) ytterligare 25 750 pund på bara tio dagar. Book-ish är nu hoppfulla om att kunna köpa sina lokaler. (The Bookseller)

❤️ Tack för att du läste ända hit. Hoppas att läsupplevelsen var bra. Som du märkte slapp du betalvägg. Mycket tack vare personer som du, som valt att bli Supporters. Dina och andras stöd gör det möjligt att fortsätta skriva om böcker och bokbranschen.  Stödprenumerera från 10 kr/mån eller swisha en tjuga (eller mer) till 123-483 18 71.
(Om du redan är Supporter – tack!)

Sölve Dahlgren

Sölve Dahlgren

Sölve Dahlgren är journalist sedan 30 år tillbaka och författare till mer än tio böcker. VD och chefredaktör för Boktugg.

solve@boktugg.se

❤️ Tack för att du läste ända hit. Hoppas att läsupplevelsen var bra. Som du märkte slapp du betalvägg. Mycket tack vare personer som du, som valt att bli Supporters. Dina och andras stöd gör det möjligt att fortsätta skriva om böcker och bokbranschen.  Stödprenumerera från 10 kr/mån eller swisha en tjuga (eller mer) till 123-483 18 71.
(Om du redan är Supporter – tack!)

Lär dig bokbranschen på 5 minuter

Få vårt nyhetsbrev, måndag och fredag. Håll dig uppdaterad om trender och nyheter. Och få lite boktips. Gör som över 8000 andra.

SPONSRAT INNEHÅLL