Journalisten och yttrandefrihetsexperten Nils Funcke menar att det teoretiskt kan finnas grund för förtal i boken "Lilla Chicago", där avlidna personer pekas ut som kriminella. Arkivbild: Janerik Henriksson/TT.

Nils Funcke: True crime-boken ”Lilla Chicago” kan utgöra förtal

Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på linkedin
Dela på email

”Lilla Chicago”, en true crime-bok i romanform om gängkriget i Göteborg, kan utgöra förtal av namngivna personer som i boken pekas ut som kriminella, skriver Göteborgs-Posten.

Boken, som är skriven av Ali Kahlil i samarbete med journalisten Cyril Hellman, växlar mellan fiktion och verklighet. I grunden beskrivs den som true crime, där Kahlil, som säger sig ha varit ledare för den kriminella gruppen Gårdstensalliansen, berättar vad han ska ha sett under sina år i Göteborgs kriminella miljöer. Enligt författarna är ungefär 15 procent fiktion.

I boken är en del namn fingerade, men inte alla. Cyril Hellman säger i en intervju med tidningen att man bytt namn på dem som lever, bortsett från exempelvis en del livstidsdömda – men valt att använda riktiga namn på dem som är döda.

Journalisten Nils Funcke, expert på yttrandefrihetsfrågor, menar att det teoretiskt kan finnas grund för förtal.

– Även en avliden har rätt till ett korrekt och hedervärt eftermäle. Det är inte fritt fram att skriva vad man vill, säger han.

TT

TT

Sveriges mest trovärdiga nyhetsförmedlare är är för många TT (Tidningarnas Telegrambyrå) som sedan 1921 varit en oberoende aktör i Mediesverige med mottot snabbt, korrekt och trovärdigt. Boktugg samarbetar med TT för att få tillgång till fler boknyheter och intervjuer än vi själva hinner med.

tt@boktugg.se

❤️ Tack för att du läste ända hit. Hoppas att läsupplevelsen var bra. Som du märkte slapp du betalvägg. Mycket tack vare läsare som väljer att stödja oss ekonomiskt genom donationer:

(Om du redan är Supporter – tack!)

❤️ Tack för att du läste ända hit. Hoppas att läsupplevelsen var bra. Som du märkte slapp du betalvägg. Mycket tack vare läsare som väljer att stödja oss ekonomiskt genom donationer:

(Om du redan är Supporter – tack!)

Lär dig bokbranschen på 5 minuter

Få vårt nyhetsbrev, måndag och fredag. Håll dig uppdaterad om trender och nyheter. Och få lite boktips. Gör som över 8000 andra.