Nils Funcke: True crime-boken ”Lilla Chicago” kan utgöra förtal

Journalisten och yttrandefrihetsexperten Nils Funcke menar att det teoretiskt kan finnas grund för förtal i boken "Lilla Chicago", där avlidna personer pekas ut som kriminella. Arkivbild: Janerik Henriksson/TT.

”Lilla Chicago”, en true crime-bok i romanform om gängkriget i Göteborg, kan utgöra förtal av namngivna personer som i boken pekas ut som kriminella, skriver Göteborgs-Posten.

Boken, som är skriven av Ali Kahlil i samarbete med journalisten Cyril Hellman, växlar mellan fiktion och verklighet. I grunden beskrivs den som true crime, där Kahlil, som säger sig ha varit ledare för den kriminella gruppen Gårdstensalliansen, berättar vad han ska ha sett under sina år i Göteborgs kriminella miljöer. Enligt författarna är ungefär 15 procent fiktion.

I boken är en del namn fingerade, men inte alla. Cyril Hellman säger i en intervju med tidningen att man bytt namn på dem som lever, bortsett från exempelvis en del livstidsdömda – men valt att använda riktiga namn på dem som är döda.

Journalisten Nils Funcke, expert på yttrandefrihetsfrågor, menar att det teoretiskt kan finnas grund för förtal.

– Även en avliden har rätt till ett korrekt och hedervärt eftermäle. Det är inte fritt fram att skriva vad man vill, säger han.

TT

TT

Sveriges mest trovärdiga nyhetsförmedlare är är för många TT (Tidningarnas Telegrambyrå) som sedan 1921 varit en oberoende aktör i Mediesverige med mottot snabbt, korrekt och trovärdigt. Boktugg samarbetar med TT för att få tillgång till fler boknyheter och intervjuer än vi själva hinner med.

tt@boktugg.se

Gör som ...

… och alla våra andra sponsorer som stöttar oss ekonomiskt. Vill ditt företag bli sponsor? Kontakta sales@boktugg.se för mer information. Privatpersoner och mindre företag som vill bidra swishar valfritt belopp till 123-483 18 71 (klicka här för QR-kod) eller med andra betalmedel.

SPONSRAT INNEHÅLL

SPONSRAT INNEHÅLL