Barn blir hjältar i personliga barnböcker

Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på linkedin
Dela på email

I skräddarsydda barnböcker väljer köparen själv huvudkaraktärens namn. Flera sajter erbjuder anpassningsbara barnböcker där barnet själv blir hjälten i boken. Vi jämför några olika tjänster och pratar med VD:n för en av producenterna, Min bästa bok.

Barnboksutgivningen är stark i Sverige, enligt Svenska barnboksinstitutet ökade antalet barn- och ungdomstitlar under 2015 med 12 % jämfört med året innan. Någon brist på barnböcker torde det med andra ord inte finnas. Men detta verkar inte sätta käppar i hjulet för en sorts barnböcker som faller utanför ramarna av vad som kan räknas som traditionell bokutgivning. Flera olika sajter säljer vad som bäst beskrivs som personliga eller skräddarsydda barnböcker, det vill säga böcker som trycks på beställning och där köparen delvis styr över innehållet.


ANNONS


Konceptet förekommer i flera olika varianter, men gemensamt verkar vara att beställaren väljer namn/kön på barnet som är bokens huvudkaraktär, ofta hemort, ett par andra karaktärer och skriver en personlig hälsning som trycks längst fram i boken. Böckerna är oftast mellan 24 och 36 sidor, rikt illustrerade, och vanliga teman är djur, äventyr, sport och sagofigurer. De ges inte ut av vanliga bokförlag utan säljs ofta online i presentshoppar som även säljer leksaker och fotoböcker. Flera av återförsäljarna trycker på att personliga böcker är populära doppresenter eller julklappar, men även att de kan stimulera läslusten eftersom det är häftigt att läsa en bok om sig själv och sina vänner.

minbastabok1En av de nyare sajterna är Min bästa bok. Det är ett danskt bolag som levererar skräddarsydda barnböcker till Danmark, Sverige, England och Norge. Min bästa bok sticker ut från sina konkurrenter genom att erbjuda lite mer kreativa och aktuella berättelser, som till exempel ”Namn” får en fjäder som handlar om när föräldrar separerar. Totalt finns 18 titlar att välja mellan, i tre olika kategorier: tolv ”mysiga historier”, två ”viktiga berättelser” och fyra ”juläventyr”. Den här sajten är också mest utvecklad, då man utöver de vanliga detaljerna som namn och ort även väljer  bland annat hudfärg och hårfärg på karaktärerna, vilket innebär att även illustrationerna skräddarsys.

Henrik Højgaard Jensen, VD och grundare för Min bästa bok, berättar att idén bakom företaget kom från att de såg hur låg kvalitet andra personliga barnböcker hade, både vad gällde illustrationer, berättelser och hantverk.

– Vi ville att det skulle vara mer än en rolig grej där barnets namn nämns så många gånger som möjligt. Vi ville att det skulle vara ärliga, roliga och varma berättelser, som barnen kan relatera till.

ANNONS

Min bästa bok har funnits i Sverige i bara några månader, men de kan redan se ett mycket starkare mottagande än vad de upplevde i Danmark, även om mottagandet där också var väldigt bra. Henrik säger att de i framtiden funderar på att ta fram en del titlar specifikt för den svenska marknaden, riktade direkt mot den svenska kulturen och läsarna. Nyligen lanserade Min Bästa Bok även i Norge, där de också har blivit överväldigade av mottagandet.

Är julhandeln en säljtopp för er?
– Julen är definitivt en topp för oss. I november och december levererar vi lika många personliga berättelser som vi gör under hela resten av året sammanräknat.

Hur går julhandeln för er i år?
– Med våra nya marknader i Sverige och Norge har vi mer att göra än någonsin. Vårt produktionsteam jobbar för fullt för att kunna möta efterfrågan. Exakt hur affärerna har gått får vi se efter jul.

minbastabok2

unikabarn1En annan producent av personliga böcker är Unika barn, en svensk-dansk sajt som har 20 olika personliga barnböcker. Här väljer beställaren namn, vänner, hemort och personlig hälsning. Något som Unika barn erbjuder för vissa av sina titlar är att även inkludera en bild på barnet. Här kan alltså beställaren ladda upp ett fotografi på barnet som ska få boken, som sedan trycks i boken.

thestoryfactory1The Story Factory är ett svenskt bolag som sedan 2008 har översatt sina personliga barnböcker till tolv olika språk. Här kan man hitta böcker på bland annat engelska, isländska, tyska och finska, om man skulle vara intresserad av det. Böcker från The Story Factory säljs via flera andra svenska barnsajter, och dyker ofta upp i sökningar på personliga barnböcker. Det finns 15 titlar och för samtliga väljer man namn/kön, ålder, stad, och namn/kön på tre vänner, samt en personlig hälsning. Värt att notera är att The Story Factorys böcker är överlägset billigast av de vi har tittat på, 169 kr jämfört med övriga som ligger runt 250-300 kr.

favoritboken1favoritboken2

Hos Favoritboken finns tre personliga böcker, också de med möjlighet till personlig hälsning. Speciellt med denna sajt är att antalet bikaraktärer varierar, mellan till fem och nio stycken. Så kanske lämpar det sig bra för den som har stor familj?

Anna von Friesen

Anna von Friesen

Anna von Friesen frilansar som journalist, redaktör, korrekturläsare och med andra redaktionella tjänster.

anna.von.friesen@boktugg.se

❤️ Tack för att du läste ända hit. Hoppas att läsupplevelsen var bra. Som du märkte slapp du betalvägg. Mycket tack vare läsare som väljer att stödja oss ekonomiskt genom donationer:

(Om du redan är Supporter – tack!)

❤️ Tack för att du läste ända hit. Hoppas att läsupplevelsen var bra. Som du märkte slapp du betalvägg. Mycket tack vare läsare som väljer att stödja oss ekonomiskt genom donationer:

(Om du redan är Supporter – tack!)

Lär dig bokbranschen på 5 minuter

Få vårt nyhetsbrev, måndag och fredag. Håll dig uppdaterad om trender och nyheter. Och få lite boktips. Gör som över 8000 andra.