Årets läsupplevelse 2021 - plats 22: Det röda året av Emma Steinwall. Foto: iStock. Montage: Boktugg.

Årets läsupplevelse 2021 – plats 22: ”Det röda året” av Emma Steinwall

Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på linkedin
Dela på email

Romanen Det röda året av Emma Steinwall kom på plats 22 i Boktuggs omröstning om årets läsupplevelse. Författaren berättar om sin bok och ger ett boktips.

Det röda året är Emma Steinwalls debutroman. Förlaget beskriver den som en berättelse om tystnad och uppriktighet, men också om mod att förändra. Vi får följa en familj i Göteborg under ett år fyllt av starka känslor. Författaren är född 1973 på Donsö i Göteborgs skärgård. Efter studier i statsvetenskap och svenska arbetar Emma idag som skribent och kommunikatör. 


ANNONS


Det röda året

Det röda året

  • Förlag: Hoi Förlag AB
  • Format: Danskt band
  • Språk: Svenska
  • Utgiven: 2021-04-21
  • ISBN: 9789175575377

Emma, hur var det att arbeta med Det röda året?
– Att skriva Det röda året var som att vara förälder till en jobbig tonåring. Den var liksom sin egen värsta fiende, och vägrade passa in. Men till slut välkomnades den med högsta betyg av BTJ, och läsare hörde av sig om långa läsnätter och igenkänningens skratt och gråt. För man bryr sig om vännerna i Det röda året, när de i mänsklig vilsenhet kämpar på med hemligheter, sorg och ensamhet. Och kärlek, både villkorslös och kravfylld.

Vad är det som berör läsaren?
– Jag tror många kan relatera till längtan efter (och rädslan för) att bryta normer, som en följd av just kärlek. För mig var det värdefullt att ge plats i bokhyllorna åt svenska judar, och även att frossa i Göteborgsmiljöer. Det röda året är en karaktärsdriven berättelse, om och för människor med starka känslor. Att få dela den med läsarna har varit mitt livs glädje.

Kan du tipsa om någon av dina egna stora läsupplevelser år 2021?
Omtyckt av Lars-Johan Åge blev en ögonöppnare som jag återkommit till flera gånger under året. Åge skriver med en akademisk men vänlig och respektfull ton, och jag upplever aldrig att syftet är att glänsa med sin forskning inom området. Tvärtom tar han en hjälpsamt i handen och lotsar en genom fakta fram till det som verkligen berör: värdet i att vara äkta, positiv och relevant. Och förståelsen av hur tröstlöst det är att jaga popularitet, i stället för att vara omtyckt på riktigt.

Årets läsupplevelse

Boktugg gav läsarna chansen att rösta fram 2021 års största läsupplevelse. Det enda kriteriet var att boken skulle vara utgiven på svenska. Boken kunde tillhöra vilken genre som helst och behövde inte vara släppt i år. De 24 böcker som placerade sig i toppen presenteras under december 2021, från 1 december fram till jul.

Conny Palmkvist

Conny Palmkvist

Conny Palmkvist är författare, spökskrivare och journalist. Han har skrivit åtta romaner och bland annat tilldelats Helsingborgs Dagblads kulturpris och Umeå novellpris.

conny@boktugg.se

❤️ Tack för att du läste ända hit. Hoppas att läsupplevelsen var bra. Som du märkte slapp du betalvägg. Mycket tack vare läsare som väljer att stödja oss ekonomiskt genom donationer:

(Om du redan är Supporter – tack!)

❤️ Tack för att du läste ända hit. Hoppas att läsupplevelsen var bra. Som du märkte slapp du betalvägg. Mycket tack vare läsare som väljer att stödja oss ekonomiskt genom donationer:

(Om du redan är Supporter – tack!)

Lär dig bokbranschen på 5 minuter

Få vårt nyhetsbrev, måndag och fredag. Håll dig uppdaterad om trender och nyheter. Och få lite boktips. Gör som över 8000 andra.

Utgivningar idag: Ett 50-tal titlar på Bokinfo, exempelvis novellsamlingen Vad vi pratar om när vi pratar om kärlek av Raymond Carver, barnböckerna Mormor till reapris av A.K Sydegård och Nytt liv av Christina Wahldén. Samt den givna favoriten för hästälskande i alla åldrar: Mulle Jubileumsutgåva 1972-2022 av Lena Furberg (läs gärna vår tidigare intervju med Lena Furberg och vad vi tidigare skrivit om Mulle-seriens 50-årsjubileum).

🎂 Födelsedagar: Kerstin Thorvall (1925-2010) var född den 12 augusti. Hon debuterade med tonårsboken Boken till dig (1959) och skrev därefter barn-, ungdoms- och vuxenböcker. Några av de mest uppmärksammade var Det mest förbjudna och När man skjuter arbetare (som belönades med Moa Martinson-priset).

🐘 Den 12 augusti firar man Internationella elefantdagen, Internationella ungdomsdagen och Vinylskivans dag. Vi kan konstatera att ljudböcker på vinylskiva inte är så vanligt idag – även om det var så det började. Den som vill lära mer om elefanter kan exempelvis läsa Elefanten av Jenni Desmond eller Mannen som talade med elefanter : ett liv i frihet på den afrikanska savannen av Lawrence Anthony.🧟 Trendgenrer. Vilka genrer blir hetast framöver? The Bookseller har frågat brittiska agenter och redaktörer som ser växande nya trender i form av ”stealth-help” (som hjälper folk att förbättra sina liv utan att vara självhjälpsböcker) och ”cli-fi” (= klimatfiktion som dock funnits i över tjugo år, Boktugg skrev om cli-fi för två år sedan och ordet kvalade till och med in på nyordslistan 2020). Även ”gothic fiction” och ”horror” (skräck och ruskiga övernaturliga romaner) verkar gå mot en ny storhetstid, som ett resultat av framgångarna för tv-serier som Stranger Things. Ska man tala genreöverskridande blir det en mix av historiska romaner och fantasy. Vad vore en trendspaning utan att nämna TikTok som möblerar om bokhandlarnas hyllor? Här är genren ”rom coms” (romantiska komedier) en vinnare.

🕴️ Nya ägare. Det digitala utbildningsförlaget Bonnier Education/Clio får ny ägare i form av Egmontägda Lindhardt og Ringhof Uddanelse. Därmed lämnar Bonniers ännu en gång läromedelssektorn.

📚 Ny bokhandel. Det samhällsengagerade och lokala synsättet fortsätter att vara i fokus när Linköpings bokhandel i morgon slår upp dörrarna. Bokcaféet i lokalen ska vara såväl en mötesplats som en samlingsplats för olika kulturella event, såväl litterära som andra.


Uppdateras under dagen …