Årets läsupplevelse 2021 - plats 22: Det röda året av Emma Steinwall. Foto: iStock. Montage: Boktugg.

Årets läsupplevelse 2021 – plats 22: ”Det röda året” av Emma Steinwall

Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på linkedin
Dela på email

Romanen Det röda året av Emma Steinwall kom på plats 22 i Boktuggs omröstning om årets läsupplevelse. Författaren berättar om sin bok och ger ett boktips.

Det röda året är Emma Steinwalls debutroman. Förlaget beskriver den som en berättelse om tystnad och uppriktighet, men också om mod att förändra. Vi får följa en familj i Göteborg under ett år fyllt av starka känslor. Författaren är född 1973 på Donsö i Göteborgs skärgård. Efter studier i statsvetenskap och svenska arbetar Emma idag som skribent och kommunikatör. 


ANNONS


Det röda året

Det röda året

  • Förlag: Hoi Förlag AB
  • Format: Danskt band
  • Språk: Svenska
  • Utgiven: 2021-04-21
  • ISBN: 9789175575377

Emma, hur var det att arbeta med Det röda året?
– Att skriva Det röda året var som att vara förälder till en jobbig tonåring. Den var liksom sin egen värsta fiende, och vägrade passa in. Men till slut välkomnades den med högsta betyg av BTJ, och läsare hörde av sig om långa läsnätter och igenkänningens skratt och gråt. För man bryr sig om vännerna i Det röda året, när de i mänsklig vilsenhet kämpar på med hemligheter, sorg och ensamhet. Och kärlek, både villkorslös och kravfylld.

Vad är det som berör läsaren?
– Jag tror många kan relatera till längtan efter (och rädslan för) att bryta normer, som en följd av just kärlek. För mig var det värdefullt att ge plats i bokhyllorna åt svenska judar, och även att frossa i Göteborgsmiljöer. Det röda året är en karaktärsdriven berättelse, om och för människor med starka känslor. Att få dela den med läsarna har varit mitt livs glädje.

ANNONS

Kan du tipsa om någon av dina egna stora läsupplevelser år 2021?
Omtyckt av Lars-Johan Åge blev en ögonöppnare som jag återkommit till flera gånger under året. Åge skriver med en akademisk men vänlig och respektfull ton, och jag upplever aldrig att syftet är att glänsa med sin forskning inom området. Tvärtom tar han en hjälpsamt i handen och lotsar en genom fakta fram till det som verkligen berör: värdet i att vara äkta, positiv och relevant. Och förståelsen av hur tröstlöst det är att jaga popularitet, i stället för att vara omtyckt på riktigt.

Årets läsupplevelse

Boktugg gav läsarna chansen att rösta fram 2021 års största läsupplevelse. Det enda kriteriet var att boken skulle vara utgiven på svenska. Boken kunde tillhöra vilken genre som helst och behövde inte vara släppt i år. De 24 böcker som placerade sig i toppen presenteras under december 2021, från 1 december fram till jul.

❤️ Tack för att du läste ända hit. Hoppas att läsupplevelsen var bra. Som du märkte slapp du betalvägg. Mycket tack vare personer som du, som valt att bli Supporters. Dina och andras stöd gör det möjligt att fortsätta skriva om böcker och bokbranschen.  Stödprenumerera från 10 kr/mån eller swisha en tjuga (eller mer) till 123-483 18 71.
(Om du redan är Supporter – tack!)

Conny Palmkvist

Conny Palmkvist

Conny Palmkvist är författare, spökskrivare och journalist. Han har skrivit åtta romaner och bland annat tilldelats Helsingborgs Dagblads kulturpris och Umeå novellpris.

conny@boktugg.se

❤️ Tack för att du läste ända hit. Hoppas att läsupplevelsen var bra. Som du märkte slapp du betalvägg. Mycket tack vare personer som du, som valt att bli Supporters. Dina och andras stöd gör det möjligt att fortsätta skriva om böcker och bokbranschen.  Stödprenumerera från 10 kr/mån eller swisha en tjuga (eller mer) till 123-483 18 71.
(Om du redan är Supporter – tack!)

Lär dig bokbranschen på 5 minuter

Få vårt nyhetsbrev, måndag och fredag. Håll dig uppdaterad om trender och nyheter. Och få lite boktips. Gör som över 8000 andra.

SPONSRAT INNEHÅLL