Årets läsupplevelse 2021 – plats 22: ”Det röda året” av Emma Steinwall

Årets läsupplevelse 2021 - plats 22: Det röda året av Emma Steinwall. Foto: iStock. Montage: Boktugg.

Romanen Det röda året av Emma Steinwall kom på plats 22 i Boktuggs omröstning om årets läsupplevelse. Författaren berättar om sin bok och ger ett boktips.

Det röda året är Emma Steinwalls debutroman. Förlaget beskriver den som en berättelse om tystnad och uppriktighet, men också om mod att förändra. Vi får följa en familj i Göteborg under ett år fyllt av starka känslor. Författaren är född 1973 på Donsö i Göteborgs skärgård. Efter studier i statsvetenskap och svenska arbetar Emma idag som skribent och kommunikatör. 

Det röda året

Det röda året

  • Förlag: Hoi Förlag AB
  • Format: Danskt band
  • Språk: Svenska
  • Utgiven: 2021-04-21
  • ISBN: 9789175575377

Emma, hur var det att arbeta med Det röda året?
– Att skriva Det röda året var som att vara förälder till en jobbig tonåring. Den var liksom sin egen värsta fiende, och vägrade passa in. Men till slut välkomnades den med högsta betyg av BTJ, och läsare hörde av sig om långa läsnätter och igenkänningens skratt och gråt. För man bryr sig om vännerna i Det röda året, när de i mänsklig vilsenhet kämpar på med hemligheter, sorg och ensamhet. Och kärlek, både villkorslös och kravfylld.

Vad är det som berör läsaren?
– Jag tror många kan relatera till längtan efter (och rädslan för) att bryta normer, som en följd av just kärlek. För mig var det värdefullt att ge plats i bokhyllorna åt svenska judar, och även att frossa i Göteborgsmiljöer. Det röda året är en karaktärsdriven berättelse, om och för människor med starka känslor. Att få dela den med läsarna har varit mitt livs glädje.

Kan du tipsa om någon av dina egna stora läsupplevelser år 2021?
Omtyckt av Lars-Johan Åge blev en ögonöppnare som jag återkommit till flera gånger under året. Åge skriver med en akademisk men vänlig och respektfull ton, och jag upplever aldrig att syftet är att glänsa med sin forskning inom området. Tvärtom tar han en hjälpsamt i handen och lotsar en genom fakta fram till det som verkligen berör: värdet i att vara äkta, positiv och relevant. Och förståelsen av hur tröstlöst det är att jaga popularitet, i stället för att vara omtyckt på riktigt.

Årets läsupplevelse

Boktugg gav läsarna chansen att rösta fram 2021 års största läsupplevelse. Det enda kriteriet var att boken skulle vara utgiven på svenska. Boken kunde tillhöra vilken genre som helst och behövde inte vara släppt i år. De 24 böcker som placerade sig i toppen presenteras under december 2021, från 1 december fram till jul.

99 % av Boktugg är gratis att läsa. Regelbunden läsare?  Prenumerera!

Conny Palmkvist

Conny Palmkvist

Conny Palmkvist är författare, spökskrivare och journalist. Han har skrivit åtta romaner och bland annat tilldelats Helsingborgs Dagblads kulturpris och Umeå novellpris.

conny@boktugg.se

Gör som ...

… och alla våra andra sponsorer som stöttar oss ekonomiskt. Vill ditt företag bli sponsor? Kontakta sales@boktugg.se för mer information. Privatpersoner och mindre företag som vill bidra swishar valfritt belopp till 123-483 18 71 (klicka här för QR-kod) eller med andra betalmedel.

SPONSRAT INNEHÅLL

SPONSRAT INNEHÅLL