Årets läsupplevelse 2021 – plats 23: ”De förlorade barnen – ett arkiv” av Valeria Luiselli

Årets läsupplevelse 2021 - plats 23: De förlorade barnen av Valeria Luiselli. Foto: iStock. Montage: Boktugg.

Boken De förlorade barnen – ett arkiv av Valeria Luiselli kom på plats 23 i Boktuggs omröstning om årets största läsupplevelse. Möt förläggaren Per Bergström på Rámus förlag.

De förlorade barnen – ett arkiv av Valeria Luiselli har skördat framgångar i hela världen och i våras tilldelades den ett av världens största litterära priser för böcker skrivna eller översatta till engelska, International Dublin Literary Award. Utmärkelsen har delats ut av staden Dublin sedan 1996 och är inte bara ett av världens främsta litterära priser utan är också med bland de större prissummorna, 100 000 euro.

Motiveringen löd: ”A breath-taking feat of literary virtuosity, Lost Children Archive is timely, compassionate, subtly hilarious, and formally inventive—a powerful, urgent story about what it is to be human in an inhuman world.”

I Sverige är boken översatt av Niclas Nilsson och utgiven av Rámus förlag. Vi lät förläggaren Per Bergström berätta lite om boken.

– Det senaste året har 1,7 miljoner flyktingar försökt ta sig över gränsen från Mexiko till USA. De förlorade barnen – ett arkiv är Valeria Luisellis skönlitterära svar på en fruktansvärd inhuman katastrof som pågår, men som vi i Europa inte hör mycket om. Om ensamkommande flyktingbarn på väg från Centralamerika mot USA som utnyttjas, försvinner och dör, säger han.

Vad är extra viktigt med just den här boken?
– Att kunna ta del av detta samtidsskeende genom en så otroligt stilsäker roman som rör sig på så många nivåer har varit ett uppvaknande och lärt oss mycket, utöver den litterära njutningen av Luisellis språk och hur hon väver samman barns utsatthet oberoende om det är hos en sönderfallande familj i USA eller flyktingbarn utelämnade till människosmugglare. Som ett resultat av det uppvaknandet ger vi till våren också ut Luisellis essä Berätta hur det slutar – en essä genom fyrtio frågor, sakprosa om situationen med ensamkommande flyktingbarn till USA.

Kan du tipsa om någon av dina egna stora läsupplevelser år 2021?
– Jag vill gärna tipsa om romanen En oansenlig detalj av den palestinska författaren Adania Shibli. Hon lyckas här skriva fram historiens kontinuitet och skapa en enorm obehagskänsla genom små enkla detaljer och ett återhållet språk. Inga åthävor eller överord för att skildra ett obeskrivligt våld och med lika enkla medel får Shibli läsaren att inse vidden av segregation, checkpoints och restriktioner i dagens Palestina.

Årets läsupplevelse

Boktugg gav läsarna chansen att rösta fram 2021 års största läsupplevelse. Det enda kriteriet var att boken skulle vara utgiven på svenska. Boken kunde tillhöra vilken genre som helst och behövde inte vara släppt i år. De 24 böcker som placerade sig i toppen presenteras under december 2021, från 1 december fram till jul.

99 % av Boktugg är gratis att läsa. Regelbunden läsare?  Prenumerera!

Conny Palmkvist

Conny Palmkvist

Conny Palmkvist är författare, spökskrivare och journalist. Han har skrivit åtta romaner och bland annat tilldelats Helsingborgs Dagblads kulturpris och Umeå novellpris.

conny@boktugg.se

Gör som ...

… och alla våra andra sponsorer som stöttar oss ekonomiskt. Vill ditt företag bli sponsor? Kontakta sales@boktugg.se för mer information. Privatpersoner och mindre företag som vill bidra swishar valfritt belopp till 123-483 18 71 (klicka här för QR-kod) eller med andra betalmedel.

SPONSRAT INNEHÅLL

SPONSRAT INNEHÅLL