Årets läsupplevelse 2021 - plats 23: De förlorade barnen av Valeria Luiselli. Foto: iStock. Montage: Boktugg.

Årets läsupplevelse 2021 – plats 23: ”De förlorade barnen – ett arkiv” av Valeria Luiselli

Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på linkedin
Dela på email

Boken De förlorade barnen – ett arkiv av Valeria Luiselli kom på plats 23 i Boktuggs omröstning om årets största läsupplevelse. Möt förläggaren Per Bergström på Rámus förlag.

De förlorade barnen – ett arkiv av Valeria Luiselli har skördat framgångar i hela världen och i våras tilldelades den ett av världens största litterära priser för böcker skrivna eller översatta till engelska, International Dublin Literary Award. Utmärkelsen har delats ut av staden Dublin sedan 1996 och är inte bara ett av världens främsta litterära priser utan är också med bland de större prissummorna, 100 000 euro.


ANNONS


Motiveringen löd: ”A breath-taking feat of literary virtuosity, Lost Children Archive is timely, compassionate, subtly hilarious, and formally inventive—a powerful, urgent story about what it is to be human in an inhuman world.”

De förlorade barnen : ett arkiv

De förlorade barnen : ett arkiv

  • Förlag: Rámus Förlag
  • Format: Inbunden
  • Språk: Svenska
  • Utgiven: 2020-05-07
  • ISBN: 9789189105027

I Sverige är boken översatt av Niclas Nilsson och utgiven av Rámus förlag. Vi lät förläggaren Per Bergström berätta lite om boken.

– Det senaste året har 1,7 miljoner flyktingar försökt ta sig över gränsen från Mexiko till USA. De förlorade barnen – ett arkiv är Valeria Luisellis skönlitterära svar på en fruktansvärd inhuman katastrof som pågår, men som vi i Europa inte hör mycket om. Om ensamkommande flyktingbarn på väg från Centralamerika mot USA som utnyttjas, försvinner och dör, säger han.

Vad är extra viktigt med just den här boken?
– Att kunna ta del av detta samtidsskeende genom en så otroligt stilsäker roman som rör sig på så många nivåer har varit ett uppvaknande och lärt oss mycket, utöver den litterära njutningen av Luisellis språk och hur hon väver samman barns utsatthet oberoende om det är hos en sönderfallande familj i USA eller flyktingbarn utelämnade till människosmugglare. Som ett resultat av det uppvaknandet ger vi till våren också ut Luisellis essä Berätta hur det slutar – en essä genom fyrtio frågor, sakprosa om situationen med ensamkommande flyktingbarn till USA.

ANNONS

Kan du tipsa om någon av dina egna stora läsupplevelser år 2021?
– Jag vill gärna tipsa om romanen En oansenlig detalj av den palestinska författaren Adania Shibli. Hon lyckas här skriva fram historiens kontinuitet och skapa en enorm obehagskänsla genom små enkla detaljer och ett återhållet språk. Inga åthävor eller överord för att skildra ett obeskrivligt våld och med lika enkla medel får Shibli läsaren att inse vidden av segregation, checkpoints och restriktioner i dagens Palestina.

Årets läsupplevelse

Boktugg gav läsarna chansen att rösta fram 2021 års största läsupplevelse. Det enda kriteriet var att boken skulle vara utgiven på svenska. Boken kunde tillhöra vilken genre som helst och behövde inte vara släppt i år. De 24 böcker som placerade sig i toppen presenteras under december 2021, från 1 december fram till jul.

Conny Palmkvist

Conny Palmkvist

Conny Palmkvist är författare, spökskrivare och journalist. Han har skrivit åtta romaner och bland annat tilldelats Helsingborgs Dagblads kulturpris och Umeå novellpris.

conny@boktugg.se

❤️ Tack för att du läste ända hit. Hoppas att läsupplevelsen var bra. Som du märkte slapp du betalvägg. Mycket tack vare läsare som väljer att stödja oss ekonomiskt genom donationer:

(Om du redan är Supporter – tack!)

❤️ Tack för att du läste ända hit. Hoppas att läsupplevelsen var bra. Som du märkte slapp du betalvägg. Mycket tack vare läsare som väljer att stödja oss ekonomiskt genom donationer:

(Om du redan är Supporter – tack!)

Lär dig bokbranschen på 5 minuter

Få vårt nyhetsbrev, måndag och fredag. Håll dig uppdaterad om trender och nyheter. Och få lite boktips. Gör som över 8000 andra.

Utgivningar idag: Ett 50-tal titlar på Bokinfo, exempelvis novellsamlingen Vad vi pratar om när vi pratar om kärlek av Raymond Carver, barnböckerna Mormor till reapris av A.K Sydegård och Nytt liv av Christina Wahldén. Samt den givna favoriten för hästälskande i alla åldrar: Mulle Jubileumsutgåva 1972-2022 av Lena Furberg (läs gärna vår tidigare intervju med Lena Furberg och vad vi tidigare skrivit om Mulle-seriens 50-årsjubileum).

🎂 Födelsedagar: Kerstin Thorvall (1925-2010) var född den 12 augusti. Hon debuterade med tonårsboken Boken till dig (1959) och skrev därefter barn-, ungdoms- och vuxenböcker. Några av de mest uppmärksammade var Det mest förbjudna och När man skjuter arbetare (som belönades med Moa Martinson-priset).

🐘 Den 12 augusti firar man Internationella elefantdagen, Internationella ungdomsdagen och Vinylskivans dag. Vi kan konstatera att ljudböcker på vinylskiva inte är så vanligt idag – även om det var så det började. Den som vill lära mer om elefanter kan exempelvis läsa Elefanten av Jenni Desmond eller Mannen som talade med elefanter : ett liv i frihet på den afrikanska savannen av Lawrence Anthony.🧟 Trendgenrer. Vilka genrer blir hetast framöver? The Bookseller har frågat brittiska agenter och redaktörer som ser växande nya trender i form av ”stealth-help” (som hjälper folk att förbättra sina liv utan att vara självhjälpsböcker) och ”cli-fi” (= klimatfiktion som dock funnits i över tjugo år, Boktugg skrev om cli-fi för två år sedan och ordet kvalade till och med in på nyordslistan 2020). Även ”gothic fiction” och ”horror” (skräck och ruskiga övernaturliga romaner) verkar gå mot en ny storhetstid, som ett resultat av framgångarna för tv-serier som Stranger Things. Ska man tala genreöverskridande blir det en mix av historiska romaner och fantasy. Vad vore en trendspaning utan att nämna TikTok som möblerar om bokhandlarnas hyllor? Här är genren ”rom coms” (romantiska komedier) en vinnare.

🕴️ Nya ägare. Det digitala utbildningsförlaget Bonnier Education/Clio får ny ägare i form av Egmontägda Lindhardt og Ringhof Uddanelse. Därmed lämnar Bonniers ännu en gång läromedelssektorn.

📚 Ny bokhandel. Det samhällsengagerade och lokala synsättet fortsätter att vara i fokus när Linköpings bokhandel i morgon slår upp dörrarna. Bokcaféet i lokalen ska vara såväl en mötesplats som en samlingsplats för olika kulturella event, såväl litterära som andra.


Uppdateras under dagen …