bokbranschen
Läst & hört i bokbranschen. Illustration: iStock.

Hört & läst 3 december 2021

Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på linkedin
Dela på email

🕵🏼 KrimiPoppis. Krimi, eller deckare som vi säger, är den mest populära genren i Danmark. I en undersökning tillfrågades 6000 personer över 18 år. 66 % av de tillfrågade hade läst en skönlitterär bok de senaste tre månaderna. Näst mest populära genren: historiska romaner före fantasy & sci fi. (Bogmarkedet)

🎸 ÅretsBok. Brittiska bokhandelskedjan Waterstones har utsett Paul McCartneys The Lyrics: 1956 to the Present (Paul McCartney: Texterna. Ett självporträtt : Mitt liv i 154 sånger) till årets bok 2021, framröstad av Waterstones personal. Årets barnbok blev Kiran Millwood Hargrave och Tom de Frestons Julia and the Shark (Milwoods Kartritarens dotter kom på svenska 2019). (The Bookseller)

⌨️ ÅretsAffärsbok. Nicole Perlroth har vunnit 30 000 pund (362 000 kr) och priset Financial Times and McKinsey & Company Business Book of the Year Award 2021 för sin bok This Is How They Tell Me the World Ends: The Cyberweapons Arms Race (Bloomsbury). Den handlar om cyberbrottslingar, spioner och hackare som infiltrerar viktiga datorsystem. Ännu ej på svenska – kommer den nu? (The Bookseller)

📚 OrdbokÖver. När Svenska Akademiens ordbok, SAOB, går i mål kan den också gå i graven. Akademien överväger nu att dra in finansieringen. Arbetet har pågått sedan 1852 och under 2023 ska banden med Ä och Ö bli färdiga. Om inte Svenska Akademien eller andra privata aktörer kan finansiera ordboken bör staten träda in, menar Anders Svensson, chefredaktör på Språktidningen. (Dagens Nyheter)

Sölve Dahlgren

Sölve Dahlgren

Sölve Dahlgren är journalist sedan 30 år tillbaka och författare till mer än tio böcker. VD och chefredaktör för Boktugg.

solve@boktugg.se

❤️ Tack för att du läste ända hit. Hoppas att läsupplevelsen var bra. Som du märkte slapp du betalvägg. Mycket tack vare läsare som väljer att stödja oss ekonomiskt genom donationer:

(Om du redan är Supporter – tack!)

❤️ Tack för att du läste ända hit. Hoppas att läsupplevelsen var bra. Som du märkte slapp du betalvägg. Mycket tack vare läsare som väljer att stödja oss ekonomiskt genom donationer:

(Om du redan är Supporter – tack!)

Relaterade nyheter

Lär dig bokbranschen på 5 minuter

Få vårt nyhetsbrev, måndag och fredag. Håll dig uppdaterad om trender och nyheter. Och få lite boktips. Gör som över 8000 andra.

Utgivningar idag: Ett 50-tal titlar på Bokinfo, exempelvis novellsamlingen Vad vi pratar om när vi pratar om kärlek av Raymond Carver, barnböckerna Mormor till reapris av A.K Sydegård och Nytt liv av Christina Wahldén. Samt den givna favoriten för hästälskande i alla åldrar: Mulle Jubileumsutgåva 1972-2022 av Lena Furberg (läs gärna vår tidigare intervju med Lena Furberg och vad vi tidigare skrivit om Mulle-seriens 50-årsjubileum).

🎂 Födelsedagar: Kerstin Thorvall (1925-2010) var född den 12 augusti. Hon debuterade med tonårsboken Boken till dig (1959) och skrev därefter barn-, ungdoms- och vuxenböcker. Några av de mest uppmärksammade var Det mest förbjudna och När man skjuter arbetare (som belönades med Moa Martinson-priset).

🐘 Den 12 augusti firar man Internationella elefantdagen, Internationella ungdomsdagen och Vinylskivans dag. Vi kan konstatera att ljudböcker på vinylskiva inte är så vanligt idag – även om det var så det började. Den som vill lära mer om elefanter kan exempelvis läsa Elefanten av Jenni Desmond eller Mannen som talade med elefanter : ett liv i frihet på den afrikanska savannen av Lawrence Anthony.🧟 Trendgenrer. Vilka genrer blir hetast framöver? The Bookseller har frågat brittiska agenter och redaktörer som ser växande nya trender i form av ”stealth-help” (som hjälper folk att förbättra sina liv utan att vara självhjälpsböcker) och ”cli-fi” (= klimatfiktion som dock funnits i över tjugo år, Boktugg skrev om cli-fi för två år sedan och ordet kvalade till och med in på nyordslistan 2020). Även ”gothic fiction” och ”horror” (skräck och ruskiga övernaturliga romaner) verkar gå mot en ny storhetstid, som ett resultat av framgångarna för tv-serier som Stranger Things. Ska man tala genreöverskridande blir det en mix av historiska romaner och fantasy. Vad vore en trendspaning utan att nämna TikTok som möblerar om bokhandlarnas hyllor? Här är genren ”rom coms” (romantiska komedier) en vinnare.

🕴️ Nya ägare. Det digitala utbildningsförlaget Bonnier Education/Clio får ny ägare i form av Egmontägda Lindhardt og Ringhof Uddanelse. Därmed lämnar Bonniers ännu en gång läromedelssektorn.

📚 Ny bokhandel. Det samhällsengagerade och lokala synsättet fortsätter att vara i fokus när Linköpings bokhandel i morgon slår upp dörrarna. Bokcaféet i lokalen ska vara såväl en mötesplats som en samlingsplats för olika kulturella event, såväl litterära som andra.


Uppdateras under dagen …